Červenka litoval rychlé odpovědi Švédů a zkritizoval špatný stav ledové plochy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Červenka litoval rychlé odpovědi Švédů a zkritizoval špatný stav ledové plochy

Červenka litoval rychlé odpovědi Švédů a zkritizoval špatný stav ledové plochy
Červenka litoval rychlé odpovědi Švédů a zkritizoval špatný stav ledové plochyProfimedia
Kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka (36) byl podruhé v průběhu pouhých dvou týdnů účastníkem zápasu, který byl přerušen kvůli potížím s ledovou plochou. Když jej zažil koncem října ve švýcarské lize, mohl asi jen sotva tušit, že si vše zopakuje i na prahu reprezentační sezony. A nechybělo mnoho, aby zkušenost s národním mužstvem skončila v souboji se Švédy na úvod turnaje Karjala nedohraným zápasem.

"Stalo se nám to nedávno v Rapperswilu, kde jsme řešili stejné trable. Také nás poslali do kabiny. Dělali jsme si srandu s tím rozhodčím (Michou Hebeisenem), protože on u toho byl taky. Jen jsme nevěděli, kdo to sem přivezl," smál se v rozhovoru s novináři Červenka při vzpomínce na necelé dva týdny starou událost. "Jenže tam to bylo tehdy za nějakých patnáct minut vyřešené, tady to trvalo déle," dodal již vážněji.

Švýcarský rozhodčí spolu s německým kolegou Lukasem Kohlmüllerem řídili zápas z pozice hlavních sudích, ale ukončit ho nechtěli. "Ani ne. Oni to nechali spíš na nás kapitány. Tím, že to bylo u mantinelu, tak od nás chtěli slyšet, zda to je takhle OK. Řešili jsme, jestli je to hratelný. Nejdřív byla ta díra velká a hlavně hrozně hluboká, i ten sníh se pak propadl. Ale když jsme tam pak jeli podruhé, tak už to bylo lepší. Chtělo to asi jen ten čas kvůli tomu, aby to zamrzlo," popsal Červenka.

Všechny strany chtěly zápas dohrát

Nakloněný dohrání zápasu byl podle jeho slov i jeho protějšek Johansson, ačkoliv jeho postoj byl hodně opatrný. "V podstatě jo. Při té první schůzce jsme řešili vlastně jen to, aby se tam nikdo nezranil, protože to bylo hodně hluboké, o to šlo především. Když tam člověk najel bruslí, tak se tam schoval ten nůž brusle. Pak už to bylo docela pevné, tak nebyl problém. Jsme rádi, že jsme to mohli dohrát," podotkl Červenka.

I po druhé schůzce nad problémovým místem se však zdálo, že Johansson kroutil chvílemi nevěřícně hlavou. V těch okamžicích bylo za hráči už přibližně padesátiminutové čekání na definitivní rozhodnutí, co se bude dít dál. "To nevím, říkal sám, že už je to lepší a je to v pohodě. Ta pauza ale samozřejmě není příjemná pro nikoho," konstatoval Červenka.

Utkání rozhodly dvě minuty hrůzy

Češi střídali dobré - a místy až výborné - pasáže s horšími. Kouč Kari Jalonen při hodnocení zápasu uvedl, že o výsledku rozhodly především dvě černé minuty Čechů. "Vidím to stejně. První byla při dvou rychlých gólech Švédů, druhá pak po tom našem gólu. V té druhé půlce druhé třetiny jsme pak měli nějaké šance, tam to bylo z naší strany lepší, ale je to škoda. Po gólu na 1:2 jsme hned dostali třetího, což si myslím, že by se nemělo stávat. Je to škoda, protože v tu chvíli jsme se dostali do zápasu a ta energie měla být v tu chvíli na naší straně. Je to škoda i kvůli lidem," mrzelo zkušeného útočníka.

V těch lepších pasážích se mužstvo opět potýkalo se špatnou produktivitou, gólman Marcus Högberg měl většinou navrch. "Měli jsme tam dobré pasáže, byly tam šance nastřílet nějaké góly, ale ačkoliv se nechci vůbec nijak vymlouvat, ten led byl dnes celkově hrozně špatný. Bylo tady šílené vedro, poskakovalo to. Dostaneš puk a musíš se na něj pokaždé dívat, protože se třepe a klepe... Jeli jsme tam tři na dva, dostal jsem puk a vůbec to nemohl dát hned z 'jedničky'. Pro oba týmy je to samozřejmě stejné, o tom žádná, ale led byl vážně špatný. Nevím, čím to bylo," přemítal Červenka.

Švédové se představili poprvé pod novým koučem Samem Hallamem, jenž nahradil Johana Garpenlöva. "Těžko říct, jak moc se ta jejich hra změnila. Mají tu svou identitu, kdy chtějí hrát s pukem... Na ně bych ale řekl, že docela dost bránili střední pásmo, to myslím, že se u nich tolik nevidělo. Pokud nemohli jít napadat, tak to zatáhli také. A nám to v první třetině dělalo velké problémy, abychom se dostali do pásma. Stálo hrozně sil jezdit tam a zpátky a udržet se na puku u nich v pásmu," přiznal Červenka.

Přehled zápasu Česko - Švédsko 1:4