České Budějovice – Kladno. Poslední tři bitvy: Trenérské ultimátum i klobouk pro Jágra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České Budějovice – Kladno. Poslední tři bitvy: Trenérské ultimátum i klobouk pro Jágra
Zápas mezi Českými Budějovicemi a Kladnem hodně napoví o tom, kdo se z této dvojice udrží v extralize.
Zápas mezi Českými Budějovicemi a Kladnem hodně napoví o tom, kdo se z této dvojice udrží v extralize.Profimedia
Play off je ještě relativně daleko, ovšem na jihu Čech začne nanečisto už tenhle pátek. Hokejisté Českých Budějovic tam svedou s Kladnem přímou bitvu, jež hodně napoví o tom, který z těchto dvou celků uhájí extraligovou příslušnost i pro příští sezonu a který se o ni bude třást v záludné baráži. Jaké byly poslední tři duely obou tradičních klubů?

18. října 2022, Kladno – České Budějovice 2:1

Góly v přesilovce: 2:0

První vzájemný zápas v sezoně předeslal mód, v němž se oba týmy pohybují i po zbytek základní části. Kladno šlo do souboje se šesti porážkami za sebou, přičemž při čtyřech z nich nevstřelilo ani gól. Jihočeši přijeli dokonce s osmi nezdary v řadě a v ničem nepřipomínali semifinalistu předešlé sezony. Tým se nemohl opřít o svou gólmanskou jedničku, Dominik Hrachovina byl nejistý, navíc se v tomto duelu na začátku třetí třetiny zranil a musel střídat.

Stejně jako tahoun ofenzivy Milan Gulaš, jenž bolestivě narazil do mantinelu. To byl ještě vyrovnaný stav 1:1. Pak ale v přesilovce vymyslel parádní pas Tomáš Plekanec a švédský forvard Adam Brodecki svým prvním extraligovým zásahem (při 12. startu) rozhodl o nejtěsnější výhře Rytířů. Načež kouč poražených Jaroslav Modrý dostal po utkání ultimátum: buď uspěje v příštím kole s Plzní, nebo skončí. Modrému se to povedlo, nicméně o Vánocích byl stejně odvolán.

2. prosince 2022, Kladno – České Budějovice 1:6

Úspěšnost střelby: 2,78 % – 24 %

Jednoznačný triumf byl pro vítěze prvním úspěchem venku po 10 prohrách v základní hrací době v řadě. Černou sérii ustřihli Jihočeši ve velkém stylu – do sítě jim spadla každá čtvrtá rána, kterou namířili mezi tři tyčky. Navíc se trefilo šest různých střelců a ze všech čtyř formací. Zato domácím se uchytil jediný pokus z 36. Příznačné je, že se na něm asistencí podílel kapitán týmu Plekanec.

Ten se tak podepsal pod všech pět branek, které Kladno v sezoně Motoru vstřelilo. Poražení ohodnotili svůj výkon jako "šílenost" a vzhledem k tomu, že už tehdy se jednalo o souboj posledního s předposledním, je pro ně tento duel mementem. Okamžitě po zápase se zavřeli v kabině, chtěli si vše vyříkat pěkně zčerstva.

15. ledna 2023, České Budějovice – Kladno 6:2

Vyloučení: 2:8

O pouhý měsíc a půl později ovšem k příliš viditelným změnám nedošlo. Tedy až na účast Jaromíra Jágra v zápase. Z jeho výkonu po měsíci od návratu na led po víc než půlroční pauze byl u vytržení domácí gólman Hrachovina, jenž před legendou smekl pomyslný klobouk. Ovšem to bylo co se týče gest vůči soupeři vše. Na ledě pochytal většinu jeho střel, jichž byl mezi oběma týmy kuriózně stejný počet jako v předešlém vzájemném střetnutí (36:25 pro poražené). A opět s úplně stejnou efektivitou.

Kladenská snaha byla marná, naopak v jeho brance střídal Landona Bowa už zkraje druhé třetiny Adam Brízgala. Přispěl k tomu hlavně uzdravený zadák Motoru Stuart Percy. Kanadský tvůrce hry bodoval po svém návratu téměř v každém utkání a nejinak tomu bylo i v tomto duelu. Ze šesti gólů měl hokejista se zkušenostmi z NHL podíl na čtyřech – dva dal sám a na další dva nahrál. Domácí vytěžili polovinu z osmi nabídnutých přesilovek a svému rivalovi v boji o záchranu odskočili na rozdíl tří bodů.