Pět událostí TELH: Pardubice ovládly základní část, Hradec a Vítkovice bodovaly mimo led

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Pardubice ovládly základní část, Hradec a Vítkovice bodovaly mimo led

Fanoušci Pardubic mohli oslavit zisk Poháru Jaroslava Pouzara.
Fanoušci Pardubic mohli oslavit zisk Poháru Jaroslava Pouzara.@HCPCE
Základní část hokejové extraligy zná svého vítěze. Čtyři kola před koncem se jím staly Pardubice, které na čele disponují nedostižným náskokem 15 bodů. Druhé Vítkovice a čtvrtý Hradec se činily mimo led. Ostravský celek si pojistil služby svého nejproduktivnějšího hráče Robertse Bukartse (32) a Mountfield prodloužil smlouvu s trenérem Tomášem Martincem (49). Vítěz z dlouhodobé fáze vyšel s předstihem, na chvostu se ale bude bojovat až do posledního kola. A na ledě u toho bude i Jaromír Jágr, který v týdnu oslavil 51. narozeniny.

Pardubice vyhrály základní část

Pardubice v neděli porazily Karlovy Vary jasně 5:0 a s předstihem si zajistily Pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části. Dynamo získalo trofej, která nahradila Prezidentský pohár, jako první tým v historii.

Pardubice si výhrou v základní části zajistily čtvrtou účast v hokejové Lize mistrů. Východočeši slaví díky zaváhání nejbližších pronásledovatelů. Jak Vítkovice, tak Sparta v neděli nebodovaly a dovolily Dynamu slavit již čtyři zápasy před koncem základní části.

"Pardubice jsou nejlepším týmem základní části, což je pro mě potvrzením výborné práce bez ohledu na to, že až konečný vítěz bere všechno. Moc gratuluji celému týmu a těším se, že dotáhneme krásnou sezónu," napsal na Twitteru majitel pardubického klubu Petr Dědek.

Svěřenci Radima Rulíka do vyřazovacích bojů vstoupí jako nejvýše nasazený celek a budou tak čelit nepříznivé statistice. V posledních deseti letech se vítěz základní části radoval z výhry v play off jen jedinkrát a to v sezoně 2015/2016, kdy premiérový titul získali hokejisté Liberce.

"Za to, že jsme vyhráli základní část, jsme strašně rádi, protože to je dlouhodobá soutěž. Myslím, že moc kluků z nás ještě tento pohár nikdy nevyhrálo, ale zůstáváme pokorní. To nejdůležitější nás ještě čeká a chceme vyhrát hlavně tu další část," řekl útočník Tomáš Vondráček

Martinec prodloužil v Hradci

Tomáš Martinec a hradecký hokej patří k sobě. Mountfield před koncem základní části prodloužil úspěšnému trenérovi smlouvu o dva roky. Hradecký patriot na východě Čech vyhrál dva dorostenecké tituly, dovedl A-tým k Prezidentskému poháru, nebo druhému místu v Lize mistrů, na titul ale stejně jako celý klub stále čeká.

"Obě strany měly velký zájem na pokračování spolupráce, takže naše jednání o smlouvě trvalo asi 10 minut," přiblížil jednání generální manažer Aleš Kmoníček. "Tomáš je pro mě symbol patriotismu, pracovitosti a skromnosti," dodal na Martincovu adresu Kmoníček.

Na lavičce aktuálně čtvrtého týmu extraligové tabulky Martinec působí od roku 2013/2014. Nejprve působil v roli asistenta a od sezony 2018/2019 převzal tým jako hlavní trenér. Pro sezonu 2019/2020 ho doplnil Vladimír Růžička, se kterým dovedl klub až do finále Ligy mistrů. Největšího trenérského úspěchu dosáhl o rok později, kdy s Mountfieldem vyhrál Prezidentský pohár pro nejlepší tým základní části. Na úspěch v play off ale stále čeká.

"Zájmu vedení o mé služby si velice vážím. Jsem rád, že můžu i nadále pokračovat v započaté práci a vést hlavní mužstvo. Věřím, že hradecký hokej v nadcházejících letech posuneme opět dopředu a naše spolupráce bude i nadále plodná. Nyní už se ale všichni plně soustředíme na závěr základní části a vrchol sezony v podobě blížících se vyřazovacích bojů," uvedl devětačtyřicetiletý kouč.

Nová smlouva pro Bukartse

Prodloužení smlouvy se dočkal také třetí nejproduktivnější hráč extraligy Roberts Bukarts. Lotyšský reprezentant ve Vítkovicích podepsal nový víceletý kontrakt a v dalších sezonách se pokusí navázat na více než vydařený aktuální ročník.

Lídr klubového bodování ve 48 zápasech nasbíral 45 bodů a přiblížil se svému osobnímu rekordu ze sezony 2017/2018 na pouhé čtyři body. "Mé pokračování jsme řešili s trenéry, s vedením sportovní sekce a nakonec jsme měli i osobní jednání s majitelem klubu. Cítil jsem, že ze strany Vítkovic zájem o mě nadále trvá, takže volba z mé strany byla jasná," líčil Bukarts.

Vítkovice čtyři zápasy před koncem základní části drží druhé místo s tříbodovým náskokem na pražskou Spartu a s předstihem si zajistily postup přímo do čtvrtfinále play off. "Ambice klubu jsou znát a já jsem rád, že mohu být toho součástí," řekl útočník s 131 starty v lotyšském národním týmu.

Vítkovice jsou čtvrtým Bukartsovým angažmá v extralize. Dvaatřicetiletý forvard vtrhl na českou scénu v dresu Zlína, ze kterého přestoupil do Třince. V dresu Ocelářů neodehrál ani celou sezonu a stěhoval se do pražské Sparty. Z Prahy se poprvé přesunul do Ostravy před sezonou 2019/2020, ještě před koronavirovou pauzou si ale odskočil zpět do KHL v níž oblékal dresy Čerepovce a Dinama Riga. Poté se vrátil zpět do Vítkovic, se kterými letos myslí na nejvyšší příčky.

Oslavenec Jágr

Nestárnoucí legenda světového hokeje v týdnu oslavila 51. narozeniny a znovu potvrdila svou dlouhověkost. Jaromír Jágr i v jednapadesáti letech udivuje svými statistikami. Po reprezentační pauze odehrál tři zápasy ve kterých strávil na ledě v průměru přes 15 minut a vstřelil v nich jeden gól.

Hrající majitel kladenského klubu ve 22 zápasech zaznamenal dvanáct bodů a je důležitou postavou kladenského vzestupu. Rytíři v den Jágrových narozenin zdolali Mladou Boleslav 2:1 a přiblížili se příčkám zaručujícím play off, na které čtyři kola před koncem ztrácí dva body.

"Když jsem vyrůstal, byl to jeden z hokejových velikánů a pořád jím je. Mít možnost s ním hrát je pochopitelně něco speciálního. A dát mu k narozeninám vítězství? To je to, co jsme všichni chtěli," líčil po středečním zápasu spokojený obránce Jake Dotchin.

Boj na chvostu tabulky

V závěru základní části vrcholí boj na spodku extraligové tabulky. Hokejisté Kladna vyhráli dva zápasy za sebou a v pátek se odpoutali z posledního místa. Po nedělní prohře 4:5 v prodloužení s Olomoucí na něj ale opět klesli. Odsunula je tam překvapivá výhra českobudějovického Motoru na ledě druhých Vítkovic.

Situace na chvostu tabulky je čtyři kola před koncem velice vyrovnaná. Poslední Kladno ztrácí bod na třinácté České Budějovice a dva body na dvanáctý Litvínov, jenž drží poslední postupové místo do předkola play off. Ze hry není ani Mladá Boleslav, která na jedenácté příčce disponuje jen tříbodovým náskokem na Chemiky. Boj o pád do baráže a postup do předkola tak slibuje napínavou bitvu až do posledního kola.

Pořadí na chvostu tabulky TELH.
Pořadí na chvostu tabulky TELH.Livesport