Česko – Švédsko. Kluci mají velkou šanci, věřím, že medaile bude, říká Plekanec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – Švédsko. Kluci mají velkou šanci, věřím, že medaile bude, říká Plekanec

Česko – Švédsko. Kluci mají velkou šanci, věřím, že medaile bude, říká Plekanec
Česko – Švédsko. Kluci mají velkou šanci, věřím, že medaile bude, říká PlekanecProfimedia
Než z něj byla dlouholetá opora týmu Montreal Canadiens a českého národního týmu, stal se útočník Tomáš Plekanec (40) v roce 2001 juniorským mistrem světa. A bedlivě sleduje také výkony současného celku, který si zahraje na MSJ se Švédskem o finále. "Kluci už ukázali, že formu mají skvělou, snad jim ještě dva zápasy vydrží," doufá kapitán extraligového Kladna.

Proti Švýcarsku to byla rychlovka, stihl jste úvodní gól, který český tým překvapivě inkasoval už po 22 vteřinách hry?

"Naštěstí ano, neviděl jsem tedy úplně všechno, ale zvládl jsem první a třetí třetinu. Když tým dostane gól takhle rychle, je to samozřejmě hodně nepříjemné, o to víc mě potěšila reakce celého týmu a téměř okamžité vyrovnání. To bylo pro zápas klíčové, pak už to bylo jednoznačné."

Nemůže takhle hladké vítězství před soubojem s houževnatými Švédy uškodit?

"To si nemyslím, to jsou jen spekulace. Tým šlape od prvního zápasu, je vidět, že kluci hrají výborně a věří si. Víckrát už prokázali kvalitu. Nemám pocit, že by s nimi takhle snadný výsledek měl něco udělat."

Přesto, bude teď důležitá pokora a dobrá příprava?

"Ano, ale to je vždycky. Nemám z českého týmu pocit, že by to s ním mělo nějak zahýbat. Pokorní kluci jsou, určitě to nepřecení. I když Švýcaři byli nepříjemným soupeřem, zápasy s jednoznačným skóre mnohdy nejsou tak snadné, jak to vypadá. Češi ale přesto právem vyhráli."

Utkání Česko – Švýcarsko 9:1

Výhodou souboru Radima Rulíka je kvalita na každém postu. Přesto – je v sestavě nějaký jedinec, jehož výkony se vám osobně líbí?

"Nerad bych někoho hodnotil individuálně, ale hodně se mluví o obraně, ta vypadá vážně dobře. Tomáš Suchánek v brance má formu a útok šlape. A co mě hodně těší, formace jsou vyrovnané. Čtvrtý útok dával naposledy důležité branky, to je podstatné, protože je potřeba vidět, že klíčové bitvy mohou klidně svými góly rozhodnout i ty nižší formace."

Jaká je podle vás kromě vyrovnanosti formací nejsilnější stránka české reprezentace?

"Určitě ofenzivní obrana. Svozil, Ticháček, Jiříček nebo Špaček hrají ve skvělé pohodě a během roku ohromně vyrostli. Snad se to odrazí v medaili."

Dalším soupeřem na řadě je Švédsko, se kterým Češi ve skupině prohráli 2:3. Co od severského týmu teď čekat?

"Švédové patří mezi nejlepší týmy na turnaji, to potvrdili tím, že jsou mezi TOP 4. Ten prohraný zápas jsem každopádně viděl a musím říct, že naši hráli velice dobře, byli lepší, takže podle mě se nemají čeho bát. Prohrát si nezasloužili, když zopakují to, co proti Švédsku předvedli, mají velkou šanci do finále postoupit."

Přichází nepopulární otázka... Přiveze český tým medaili?

"Vždycky věřím v medaili, takže doufám, že i tentokrát bude. Ale když se podíváme na všechny čtyři týmy, je jasné, že to bude hodně o aktuální formě. Kluci už ukázali, že ji mají skvělou, snad jim ještě dva zápasy vydrží."

Vy za sebou máte úžasnou kariéru, tři medaile z mistrovství světa či 1000 zápasů v NHL. Než k tomu všemu došlo, stal jste se v roce 2001 právě juniorským šampionem. Jak na to vzpomínáte?

"V první řadě musím říct, že to je už strašně dávno, vzpomínky jsou matné. Byl jsem na začátku kariéry, tehdy jsem neměl tušení, kolik mě ještě vlastně čeká práce a tréninku. To vítězství bylo skvělé, pro kariéry to efekt má, ale kluci mají před sebou ještě hodně práce."

Utkání Česko – Švédsko (20:30)