Česko – Švédsko. Všechny tři bitvy o medaile: Debakl, zlatá Moskva i ztracený bronz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – Švédsko. Všechny tři bitvy o medaile: Debakl, zlatá Moskva i ztracený bronz

Tomáš Duba je majitelem dvou zlatých medailí z MSJ.
Tomáš Duba je majitelem dvou zlatých medailí z MSJ.Profimedia
V cestě českých hokejových juniorů k vytouženému blýskavému úspěchu, prvnímu po 18 letech, stojí Švédové. Letos mají mladíci na pódium snad nejblíž za tu předlouhou dobu marných pokusů. Na výběr Tre Kronor se jim ovšem příliš nedaří. V kláních, která rozhodují o cenných kovech, jim dvakrát ze tří pokusů podlehli a při jediném vítězství v Moskvě 2001 si vystačili s jediným gólem. Jaká byla ona tři střetnutí?

3. ledna 1996, Švédsko – Česko 8:2

Skóre 2. třetiny: 6:1.

Český hokej v té době – pár let po rozdělení federace – čekal na svou první velkou medaili. Ta přišla až díky seniorskému týmu pár měsíců nato ve zlaté Vídni. Tady měl tým dobré vyhlídky – vyhrál bez porážky základní skupinu, body v ní ztratil jen vinou dvou remíz. Jedna z nich se zrodila v duelu se Švédy, v němž kuriózně nepadla ani jedna branka. Když na sebe oba týmy v semifinále narazily v Bostonu podruhé, byl to jiný příběh.

I v tomto zápase se střelci zprvu hledali a úvodní třetina skončila 0:0. Pak však došla Švédům trpělivost a prostřední část ovládli smrští šesti zásahů. Český tým kolem pozdějšího kanonýra NHL Milana Hejduka nestačil a nakonec neuspěl ani v boji o bronz s Rusy. Žlutomodří ve finále podlehli v té době suverénní Kanadě a získali čtvrté stříbro za pět let.

3. ledna 2001, Česko – Švédsko 1:0

Střely v 1. třetině: 5:16.

Ubojované vítězství a postup do finále. I v Moskvě se oba celky střetly už v základní skupině a svěřenci Jaroslava Holíka vyhráli těsně 2:1. V boji o zlatý zápas vynikli gólmani ještě víc. Henrik Lundqvist v brance Švédů se překonával, nestačil jen na ránu Zdeňka Blatného pod břevno v přesilovce v 10. minutě. Soupeř naopak nevyužil ani jednu z celkem 10 početních výhod (proti českým pěti).

Také zásluhou výborného Tomáše Duby v brance českých mladíků. Ten na šampionátu vychytal nulu celkem dvakrát, zakončil jej s výbornou úspěšností zákroků 94,7 % a byl direktoriátem turnaje vyhlášen nejlepším gólmanem mistrovství. To se Česku povedlo bezchybně – vyhrálo všech sedm utkání a obhájilo zlato z předešlého roku. 

20. srpna 2022, Švédsko – Česko 3:1

Úspěšnost střelby: 13,04 % – 3,57 %.

Pouze čtyři a půl měsíce stará zkušenost. Na obou stranách je proto zástup hráčů, kteří nastoupili v tomto klání na šampionátu, odloženém z přelomu roku kvůli covidu. Na straně Švédů je to sedm mladíků (včetně střelců dvou branek Lysella a Roséna), u Čechů jich je dokonce 16, tedy většina národního týmu. Ten tehdy soupeře přestřílel, jenže doplatil na nízkou efektivitu v zakončení – z 28 pokusů se ujal jediný.

Zatímco Švédové od té doby vyměnili kompletní realizační tým, české střídačce stále vládne Radim Rulík. Dobře si pamatuje, jak jeho svěřenci dvakrát při snaze o vyrovnání trefili tyčku. Jak odcházel s hlavou vztyčenou, protože tým odvedl maximum a v zápase nebyl horší. Tehdy také prohlásil, že nepovedený útok na medaili může být motivací do budoucna…