Česko – Švédsko v číslech. Dvacítka na Tre kronor neumí, teď je ale v řadě kritérií lepší

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – Švédsko v číslech. Dvacítka na Tre kronor neumí, teď je ale v řadě kritérií lepší

Česko – Švédsko v číslech. Dvacítka na Tre kronor neumí, teď je ale v řadě kritérií lepší
Česko – Švédsko v číslech. Dvacítka na Tre kronor neumí, teď je ale v řadě kritérií lepšíProfimedia
Hokejoví reprezentanti do 20 let stojí na prahu velkého úspěchu, k němuž potřebují v semifinále mistrovství světa porazit Švédy. A statistiky z dosavadního průběhu šampionátu v Halifaxu naznačují, že by se jim to navzdory nepříznivé historické bilanci ze soubojů se žlutomodrými mohlo povést. Co odhalila čísla?

Vzájemná bilance

Posledních 10 zápasů

(Výhra, výhra za dva body, remíza, prohra za jeden bod, prohra)

Česko – Švédsko 1  0  0  2  7    24:44

Bilance vzájemných duelů za poslední tři roky je z českého pohledu tristní. Dvacítka z předchozích 10 měření sil vyhrála jediné, i když triumf 9:3 ze srpna 2021 na turnaji v Hodoníně stojí za to. Nadějí může být fakt, že se výsledky proti Švédům zlepšují. Z posledních pěti duelů skončily čtyři o gól, ten zbylý o dva (v srpnu o bronz na MS 3:1).

Dlouhodobá forma

Česko

Tým kosí jednoho soupeře za druhým, Kanadu nevyjímaje (5:2). Jediní, před kým se v Halifaxu musel sklonit, byli… Švédové. Ve skupině s nimi prohrál 2:3 v prodloužení.

Švédsko

Není tak přesvědčivé. Němce udolalo 1:0, s Kanadou prohrálo rozdílem třídy (1:5). A ve čtvrtfinále proti Finům (3:2) určitě nebylo lepším týmem.

Útok

Česko

Jestliže v minulých letech junioři žehrali na neschopnost proměnit šance, letos s tím nemají problém. Efektivita 17,28 % je dokonce nejvyšší na turnaji (Švédsko má 11,73 %).

Švédsko

Až na úvodní kanonádu do sítě Rakouska (11:0) slabší průměr. Ve zbylých čtyřech duelech vyprodukoval pouhých osm branek, tuhle metu pokořili Češi třikrát v jediném zápase.

Obrana

Česko

Pouhých sedm inkasovaných branek v pěti duelech (průměr 1,37 na zápas), nikdo na turnaji si nevede lépe. Na českou branku navíc mířilo nejméně střel ze všech účastníků MS (107).

Švédsko

Druhá nejpevnější defenziva na šampionátu. V síti žlutomodrých zatím skončilo devět střel, ovšem víc než polovina z toho (pět) v zápase se silnou Kanadou.

Disciplína

Česko

Překvapivě nejméně vyloučených (tři) měli junioři v duelu proti Kanadě. Dosud v oslabení dostali jediný gól, sami naopak proti Švýcarsku v početní nevýhodě skórovali.

Švédsko

Také dovolilo soupeřům potrestat pouze jedno své vyloučení. V menším počtu hráčů na ledě odehrálo o půl minuty víc než Češi, v bránění přesilovek je nejlepší na turnaji (94,44 %).

Tři hráči ve formě

Česko

Stanislav Svozil

Kapitán týmu nasbíral nejvíc bodů ze všech obránců na šampionátu, k sedmi přihrávkám přidal jednu trefu. A ne ledajakou, jeho gól Kanadě byl nakonec vítězný.

Tomáš Suchánek

Odchytal kompletní program – a jak! Má skvělý průměr 1,39 branky na zápas a ke spolehlivosti mezi tyčemi přidal čtyři asistence na gól.

Matyáš Šapovaliv

Na první zásah sice stále čeká, ale pět jich už připravil a týmu pomáhá také zdatností při vhazování. Úspěšnost téměř 67 % jej řadí na druhé místo v turnaji.

Švédsko

Carl Lindbom

Ani on dosud nechyběl v brance ani vteřinu. A především – s úspěšností zásahů 94,19 % je v tomto ohledu jedničkou šampionátu.

Ludvig Jansson

Nejproduktivnější hráč týmu Tre kronor je odrazem trápení Švédů v útoku. Obránce Södertälje je totiž se třemi trefami zároveň top střelcem týmu.

Leo Carlsson 

Člen úderného druhého útoku, který se především postaral o čtvrtfinálový úspěch s Finy (3:2). Carlsson, jenž minulý týden oslavil teprve 18. narozeniny, v duelu vsítil dva góly.

Z databanky Livesportu

Kouč českého výběru Radim Rulík už doma jednu medaili ze šampionátu této věkové kategorie má, dokonce zlatou. V roce 2000 byl při historicky prvním triumfu dvacítky jako asistent Jaroslava Holíka.

Zatímco československý výběr do 20 let vozil medaile téměř každý rok (na 17 šampionátech byl 16x alespoň v semifinále), ten český posbíral na 29 závěrečných turnajích dvě zlata a jeden bronz. Mezi elitní čtyřkou je za tu dobu nyní teprve podesáté.

Zajímavý comeback prožívá Jakub Šindel. Útočník reprezentoval na šampionátu dvacetiletých Česko coby hráč v letech 2004 a 2006, nyní – o 17 let později – se na scénu vrátil jako rozhodčí. Jako jeden z hlavních řídil například čtvrtfinálové drama Kanady se Slovenskem.

Více o zápasu Česko – Švédsko