Česko – Švýcarsko očima Radima Cepka: Nebát se riskovat, to může rozhodnout

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Švýcarsko očima Radima Cepka: Nebát se riskovat, to může rozhodnout
Bývalý trenér české florbalové reprezentace Radim Cepek očekává vyrovnaný duel.
Bývalý trenér české florbalové reprezentace Radim Cepek očekává vyrovnaný duel.Martin Flousek / Český florbal
Když se v roce 2004 Češi poprvé a naposledy probojovali do finále mistrovství světa, pečetil semifinálovou výhru 5:3 nad Švýcarskem Radim Cepek (46) střelou do prázdné brány. Bývalý reprezentační centr a později i trenér českého národního týmu zhodnotil pro Livesport Zprávy šance současné reprezentace na právě probíhajícím MS.

Duel se Švýcarskem je pro Cepka speciální i v tom, že v zemi pod Alpami žije a působí v elitním klubu Zug United jako trenér mládežnických týmů. I proto právě on přidává pohled ze švýcarské strany.

Co pro Švýcary znamená semifinálový souboj s Českem?

"Myslím že to neberou nějak speciálně. Jejich hlavním cílem je vyhrát titul mistrů světa. Semifinále, ať už je s kýmkoli, berou jako mezikrok. Jsou na to takhle nastavení a je to jen další část jejich plánu."

Jak na vás působí českým tým na letošním mistrovství světa, v čem je jeho síla?

"Možná by se dalo říct, že ta největší přednost je v bráně, v osobnosti Lukáše Bauera máme výborného gólmana, to je bez diskuse. Ale na straně soupeře je to podobné. Jistota Pascala Meiera dodává Švýcarům klid. Brankářská pozice je součást síly českého týmu, ale já bych si přál, aby to byla i nepředvídatelnost a kreativita. Také nás vždy nás zdobily skvělé protiútoky, a ty jsem zatím v průběhu mistrovství světa z české strany neviděl. Ale zpátky k českým přednostem: Češi umí hrát kompaktně a trpělivě. Zároveň v každém útoku mohou dát gól z ničeho, kvalita zakončení spousty hráčů je opravdu vysoká."

V čem jsou naopak silní Švýcaři?

"Jejich tým je stroj. Vždy u nich byla prioritou disciplína, maximálně věří hernímu plánu a snaží se ho do puntíku splnit. Prostě věří tomu, co dělají. Sílu mají v takzvané GC linii, což je útok z Grasshoppers Curych. Ta chodí na hřiště až jako třetí, nicméně hraje velmi zajímavě. Nemyslím si, že Švýcaři mají silnou obranu, to spíš jejich sebevědomí je vysoké. Ale jejich útočníci mají opravdu silný tah na branku. Je jen otázka, zda se do toho budou tlačit."

Švýcary vede švédský kouč David Jansson, co týmu za pět let působení dokázal dát?

"Už jsem to zmínil. Právě on jim předal to sebevědomí, takovým stylem je vede. Vštěpuje jim do hlavy, že mohou porazit každého. On i rád mluví, je rád středem pozornosti. Ale jinak už i švýcarským pohledem je zřejmé, že Jansson své možnosti vyčerpal. Už dva roky se mluví o tom, že by měl skončit."

David Jansson, trenér švýcarské reprezentace.
David Jansson, trenér švýcarské reprezentace.Tobias Wagen / IFF Flickr

Takže panuje s jeho působením nespokojenost?

"Myslím, že trochu ubral z té švýcarské identity. Živelnější hru nahradil trpělivostí na balonku, přitom dřív hráli Švýcaři nátlakový power florbal. Teď v posledním období vnímám, že ho začali hrát znovu. Každopádně je to spíš rukopis jeho asistenta - Luana Misiniho. To je trenér Grasshopperu Curych a ve hře národního týmu je vidět právě spousta jeho prvků."

Co může semifinálový duel rozhodnout?

"Budou to detaily. Jsou to vždy vyrovnané zápasy, takže to zase bude o tom, kdo bude mít jaký tah na bránu a jak se dokáží překvapit. to je možná cesta. Ve Švýcarsku tomu říkáme “mutig”, nebát se riskovat. V Česku jsme v minulosti měli hráče, jakým byl Aleš Zálesný, ten takové zápasy miloval, strhnul tým někdy i šílenou věcí."