Český týden v NHL: Krejčí ani jednou neminul, Faksa se probudil a Hronek pálí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Krejčí ani jednou neminul, Faksa se probudil a Hronek pálí
Český týden v NHL: Krejčí ani jednou neminul, Faksa se probudil a Hronek pálí
Český týden v NHL: Krejčí ani jednou neminul, Faksa se probudil a Hronek pálíProfimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 21. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Radek Faksa (Dallas)

Vstup do sezony měl hodně pomalý, v patnácti zápasech nahrál na jediný gól. Jenže minulý týden se všechno změnilo. Nejprve využil chyby obránce Michaila Sergačeva a v úterý proti Tampě konečně skóroval (pošesté v kariéře ve vlastním oslabení), následně proti Floridě v 500. zápase v NHL nahrával a v sobotu proti Islanders přidal další branku. Dva góly zaznamenal ze tří střel, bilance + 5 je úplně nejlepší ze všech Čechů.

Filip Hronek (Detroit)

Nejproduktivnější Čech minulého týdne (3+1). Patnáct zápasů čekal na úvodní gól sezony, ale teď se najednou rozstřílel. V sobotu dal dva góly Columbusu a poprvé v kariéře zapsal dvougólový zápas. Navíc přidal i vítězný gól. Uspěl i předtím proti San Jose, proti kterému navíc přidal parádní bilanci + 4. Drží tedy sérii dvou utkání s gólem v řadě, další zápas hraje Detroit ve středu proti Nashvillu.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Kdo zastaví Devils? Tým z New Jersey patří mezi jedno z největších překvapení ročníku a je na druhém místě celé soutěže, hlavně díky sérii dvanácti výher, která je stále aktuální. Šestadvacetiletý Vaněček odchytal dvě ze tří utkání, inkasoval dvě branky z 27 střel od Toronta a jednu z 26 od Montrealu a aktuálně vyhrál osmkrát v řadě. Něco takového v historii Devils zvládli jen Martin Brodeur a Chris Terreri. S průměrem 2,15 gólu na zápas je třetí nejlepší v NHL.

ÚTOČNÍCI

Matěj Blümel (Dallas)

V pátek ho Stars poslali na farmu, v sobotu si ho znovu vyžádali do prvního týmu. Odehrál všechny tři zápasy, čtyřikrát vystřelil na branku, zapsal záporný bod. Průměrný odehraný čas 9 minut a 41 vteřin je nejslabší český výkon týdne.

Tomáš Hertl (San Jose)

Ve všech třech zápasech nahrával na gól a udržel bilanci bodu na utkání. Góly zatím tolik nedává, ale asistencí už má ve 20 zápasech 13. Hrál skoro dvacet minut na utkání, nasbíral dva kladné body a pomohl k jednomu vítězství.

Filip Chytil (NY Rangers)

Po sérii čtyř utkání s bodem vyšel dvakrát naprázdno, navíc proti Seattlu zapsal nelichotivou bilanci - 3. Záporný bod přidal i proti San Jose a se statistikou čtyř záporných bodů byl z Čechů nejhorší.

David Kämpf (Toronto)

Začal akci, na jejímž konci byl bizarní gól obránce Marka Giordana ve vlastním oslabení proti Buffalu (5:2). Byl to jeho jediný bod ve třech utkáních, průměrně hrál hodně slušných 16 minut a 18 vteřin.

Martin Kaut (Colorado)

Hraje solidně, dostává čas na ledě, jen body tomu chybí. Zahrál si proti St. Louis, Carolině i Washingtonu, na ledě trávil průměrně takřka 13 minut a šestkrát vystřelil. Bod z toho ale nebyl žádný.

David Krejčí (Boston)

Boston si se svými soupeři hraje. Jedna věc je ta, že klub vítězí a v tuto chvíli Bruins dokonce vyrovnali rekord NHL, protože dokázali vyhrát 11. domácí zápas v řadě. Ale druhá věc je, jakým způsobem Boston své soupeře ničí. V 18 zápasech dal 75 gólů (nejvíc v NHL) a 37 dostal (nejméně v NHL). Krejčí tentokrát ve dvou zápasech přispěl třemi góly ze tří střel.

Dominik Kubalík (Detroit)

Stejně jako před týdnem získal ve třech zápasech stejný počet bodů, jen tentokrát si cifry přehodil a ke dvěma brankám přidal asistenci. Red Wings ve všech utkáních bodovali, Kubalík hrál průměrně 15 minut a 55 vteřin a jedenáctkrát vystřelil.

Martin Nečas (Carolina)

Tři zápasy, tři body (1+2), celkem 11 střel na bránu (nejlepší český výkon) a průměrně 19 minut a 15 vteřin na ledě. Dál je nejproduktivnějším hráčem klubu.

Tomáš Nosek (Boston)

Veze se na výtečné formě Bruins, z jediné střely dal gól Philadelphii, zapsal nahrávku proti Chicagu a celkově bodoval pětkrát za sebou.

David Pastrňák (Boston)

Nezpomaluje. Flyers gól nedal, jen jednou nahrával, ale proti Petru Mrázkovi z Chicaga se trefil dvakrát ze sedmi střel. V kanadském bodování NHL jsou před ním jen nezastavitelní Connor McDavid a Leon Draisaitl z Edmontonu, celkem 93 střel na branku je druhý nejlepší počin v soutěži. Jako 13. Čech v soutěži dosáhl na metu 250 gólů v NHL.

Lukáš Sedlák (Philadelphia)

Flyers začínají dle očekávání padat, prohráli šest zápasů v řadě a tři z toho minulý týden. Český útočník hrál ve všech, třikrát vystřelil na branku a na ledě trávil průměrně 10 minut a 33 vteřin. O svém působení v zámoří se rozpovídal pro Livesport Zprávy.

Pavel Zacha (Boston)

Tým šlape a Zacha taky. Proti Philadelphii nahrál na dvě branky, hlavně za asistenci Davidu Krejčímu, kdy se natáhl kolem obránce Provorova a poslal veterána do brejku, slyšel hodně chvály.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Ve čtyřech zápasech hrál průměrně 17 minut a 40 vteřin, přidal sedm střel, šest trestných minut a jeden záporný bod.

Libor Hájek (NY Rangers)

Ze dvou utkání odehrál jedno, prohranou bitvu 2:3 v prodloužení proti Seattlu. Během třinácti střídání si připsal záporný bod a jednou vystřelil na branku.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Minulý týden ani jednou nevystřelil na branku, tentokrát se se sedmi pokusy řadil mezi nejlepší. I tak mu snaha nevynesla žádný bod, kromě jednoho kladného do statistiky +/-. Přidal také čtyři trestné minuty.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

Pochytal 46 střel Caroliny, vytvořil si nový osobní rekord a pomohl porazit Hurricanes 3:2 v prodloužení. Zaujal gól, který dostal od Martina Nečase poté, co ho sestřelil vlastní obránce Andreas Englund.

Petr Mrázek (Chicago)

Snažit se sbírat výhry je teď těžké. Český mazák pochytal ve dvou zápasech 66 střel, ale dostal tři góly od Caroliny a šest od Bostonu. Obě utkání vyhrál soupeř.

Karel Vejmelka (Arizona)

Coyotes v týdnu odehráli jediný zápas a český gólman byl v kleci. Bohužel výtečně hrající Vegas byli nad síly otloukánka, Vejmelka dostal čtyři branky z 39 střel.