Český týden v NHL: Hronkův knír, bombarďák Pastrňák a Vejmelka nahoru-dolu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Hronkův knír, bombarďák Pastrňák a Vejmelka nahoru-dolu
Filip Hronek a jeho stylový knír.
Filip Hronek a jeho stylový knír.
NHL
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 24. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Tomáš Hertl (San Jose)

Když se v sobotu proti Anaheimu ujal volného puku a poslal ho do klece Ducks trefil se podruhé v sezoně a poprvé od zápasů v Praze. Navíc v utkání, které Sharks sice prohráli 4:5 po nájezdech, přidal dvě asistence. "Každou chybu, kterou uděláme, dokáže soupeř využít. Prohráváme těsné zápasy, hlavně ty, které si zasloužíme vyhrát," smutnil Hertl. Sharks se ale lepší, stejně jako on. V týdnu přidal ještě další dvě asistence a se čtyřmi kladnými body byl nejlepší ze všech Čechů.

Martin Nečas (Carolina)

"Marty, Marty, the one man party," oglosoval jeho působení minulý týden jeden z komentátorů Caroliny. V nedělním zápase proti Torontu (1:3) sice nebodoval, ve zbývajících třech přidal dva góly a čtyři nahrávky a byl nejproduktivnějším Čechem týdne. Se sedmnácti body (7+10) už je osmý v bodování celé NHL, dva body za Davidem Pastrňákem a osm za lídrem Connorem McDavidem. Jeho patnáct střeleckých pokusů je také nejlepším počinem týdne. Na ledě se baví, působí jako zabiják. Úplně jiný hráč než v minulé sezoně.

Karel Vejmelka (Arizona)

Jedna z mála světlých stránek u Coyotes. V úterý tým porazil silnou Floridu 3:1, Vejmelka pochytal 41 střel a v nové hale Mullett Arena se mohlo slavit historicky první vítězství domácího mužstva. Asi nikoho nepřekvapí, že český rodák byl hlavní hvězdou. Následně sice ve čtvrtek od Dallasu inkasoval 4 branky a jednu dokonce Jamiemu Bennovi nehezky daroval, ale protože nebyl na ledě během chvíle, kdy Stars vstřelili vítězný gól, nemá v kolonce proher uvedenou další čárku. Do víkendu se každopádně rychle oklepal a 34 zákroky podpořil výhru 3:2 ve Washingtonu.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Ve 12 zápasech sezony má stále jedinou asistenci, v týdnu přidal tři bezbodová utkání. Jedinkrát vystřelil na bránu a hrál průměrně 13 a půl minuty.

Filip Chytil (NY Rangers)

Český štírek je zpět po otřesu mozku, v neděli proti Detroitu byl na ledě 13 minut a 39 vteřin, jednou vystřelil na branku a jednou zamířil na trestnou lavici kvůli hákování.

David Kämpf (Toronto)

Toronto třikrát vyhrálo, porazilo i silný Boston a Carolinu. Český univerzál hraje víc a víc, průměrně zvládl přes patnáct minut a k jedné nahrávce dodal solidní bilanci +2.

Martin Kaut (Colorado)

V Tampere odehrál oba zápasy, ten druhý (1:5) třetím gólem v NHL a prvním vítězným rozhodl. Do brány Joonase Korpisala dorazil nepodařený Makarův pokus. V utkání zapsal ještě asistenci na pátý gól. Zahrál si 9 a 14 minut, což byly jeho nejlepší časy v ročníku. Bohužel po návratu do USA znovu zamířil na farmu.

David Krejčí (Boston)

Před sobotním utkáním s Torontem se vrátil z listiny zraněných, zapsal dvě střely na branku a odehrál 17 minut a tři sekundy. Porážce 1:2 a teprve druhé prohře sezony nezabránil.

Dominik Kubalík (Detroit)

V TOP 3 před ním tentokrát dostal přednost Vejmelka, ale Kubalík je dál nejen báječným českým překvapením, ale překvapením celé soutěže. Ve čtyřech zápasech zaznamenal stejný počet bodů (2+2), devětkrát vystřelil na bránu a gólem v prodloužení rozhodl nedělní utkání proti NY Rangers. Skvěle si rozumí s Davidem Perronem a Lucasem Raymondem a je velmi nebezpečný v přesilové hře, kde posbíral celkem už 8 bodů. S kapitánem Larkinem je s 15 body nejlepší v týmu.

Jakub Lauko (Boston)

Dostal perfektní nahrávku od mazáka Nicka Foligna, propálil Tristana Jarryho z Pittsburghu a skóroval vůbec poprvé v NHL. Bruins sice proti Penguins prohrávali 2:5, ale nakonec vyhráli 6:5 v prodloužení. Zahrál si ještě proti Rangers, proti Torontu už seděl.

Tomáš Nosek (Boston)

Dál si plní defenzivní činnosti, nebodoval proti Pittsburghu, NY Rangers ani Torontu. Proti Penguins odehrál 15 minut a 38 vteřin, nejvíce v ročníku.

David Pastrňák (Boston)

Bodově zatím jeho nejslabší týden, ve třech utkáních dvanáctkrát vystřelil na branku a dal jeden gól, ke kterému přidal nahrávku. Jeho čtvrteční bekhendový zásah proti Rangers byl nicméně lahůdkový. V ligovém bodování je pátý.

Lukáš Sedlák (Philadelphia)

Dvě za tří utkání tým prohrál, Sedlák hrál průměrně jen lehce přes 12 minut, nebodoval a zapsal záporný bod. Fanoušci si ho chválí za jeho černou práci.

Jakub Voráček (Columbus)

Dvakrát konečně! Voráček konečně v sezoně skóroval, a to tečí střely Patrika Laineho. A Blue Jackets v 11 zápase ročníku konečně vstřelili gól v přesilové hře. Nicméně obě bitvy hrané v Tampere proti Coloradu klub prohrál, veterán naskočil pouze do toho prvního (3:6). Gól pro něj byl bodem číslo 806 v NHL, posunul se tak na třetí místo historického bodování mezi Čechy, symbolicky před legendu Avalanche Milana Hejduka.

Filip Zadina (Detroit)

Pokračoval v bezbodových zápasech, přidal další tři a v sezoně už jich má devět. Bohužel s hokejem je na chvíli konec, trápící se český talent bude mimo 6-8 týdnů kvůli zranění ve spodní části těla.

Pavel Zacha (Boston)

Tečí střely Hampuse Lindholma pomohl k obratu proti Pittsburghu a uspěl podruhé v nových barvách. Ve třech zápasech přidal ještě nahrávku, průměrně hrál přes 15 a půl minuty.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Díky zraněním v obraně mužstva si užívá důvěry na ledě, za čtyři utkání hrál průměrně přes 20 minut, čtyřikrát usedl na trestnou lavici, zapsal kladný bod a osmkrát vypálil. Během vyhrané bitvy nad San Jose dal první gól v sezoně, celkově svůj 32. v NHL.

Libor Hájek (NY Rangers)

Další bojovník o pevné místo na soupisce, ze tří utkání odehrál jen ten proti Detroitu (2:3 v prodl.), jednou vystřelil a přidal záporný bod. Na ledě byl 15 minut a 13 vteřin, to je jeho nejlepší výkon v sezoně.

Filip Hronek (Detroit)

Na začátku týdne ukázal světu svůj parádní knír a pak dál pokračoval ve velmi dobře rozjetém ročníku. Na gól sice ještě čeká, ale ve čtyřech utkáních přidal dvě nahrávky a tři kladné body. Desetkrát vystřelil na bránu a průměrný čas na ledě 21 minut a 28 vteřin je nejlepší ze všech Čechů. S bilancí +7 je v Detroitu nejlepší.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Pens sice prohráli všechny tři zápasy, navíc se skóre 10:15, ale český bek z toho všeho vyšel s nahrávkou a kladným bodem. Hrál průměrně téměř 18 minut.

Radim Šimek (San Jose)

Sharks se začínají zvedat, nicméně výkon -3 je nejhorší ze všech českých hráčů v minulém týdnu. Ve třech bitvách bek nebodoval, ale aspoň čtyřikrát vystřelil na branku.

Jakub Zbořil (Boston)

V našlapané obraně mužstva bojuje o místo. Do sestavy se vrátil po třech zameškaných bitvách proti Torontu (1:2), naskočil na 19 střídání a jednou vystřelil na branku.

BRANKÁŘI

Vítek Vaněček (New Jersey)

Je výrazně podepsán pod silný start mužstva, Devils jsou aktuálně třetím nejlepším týmem soutěže. Šestadvacetiletý český gólman nejprve vystřídal v polovině zápasu s Edmontonem za stavu 1:3 Blackwooda a 18 zákroky dovedl mužstvo k výhře 4:3. Následně dostal tři góly z 30 střel od Calgary, ale New Jersey vyhrálo 4:3 v prodloužení.

Daniel Vladař (Calgary)

Flames prohráli postupně se Seattlem, Nashvillem i New Jersey a vytáhlý český gólman byl na ledě v úvodním utkání. Od týmu Kraken dostal 5 gólů, chytil 21 puků a zápas zakončil s procentuální úspěšností zákroků 80,8%.