Český týden v NHL: Krejčí novým rekordmanem Bostonu, Palát sotva zadržoval slzy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Krejčí novým rekordmanem Bostonu, Palát sotva zadržoval slzy
David Krejčí se sune tabulkami.
David Krejčí se sune tabulkami.
Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu se můžeme zaměřit na výkony českých hokejistů. Tentokrát jich v akci bylo celkem 23 a mezi tradičně zářící kolonií z Bostonu se na výsluní dere také Jakub Vrána (27) v St.Louis a pozornost si pomalu získává i mladý gólman Jiří Patera (24) z Vegas.

Tři nejzajímavější počiny

Martin Nečas (Carolina)

Nejproduktivnější hráč Hurricanes ukázal svou důležitost v sobotu proti Philadelphii. V průběhu zápasu přihrál na gól a v čase 59:59 zařídil neskutečné vyrovnání na 4:4. O výhře v prodloužení pak rozhodl Sebastian Aho a Canes porazili Flyers i ve čtvrtém zápase seozny. Celkově ve třech zápasech dvakrát skóroval a dvě branky připravil, nehrál přitom ani 18 minut a osmkrát vypálil. Týden zakončil s úspěšností střelby 25%.

David Pastrňák (Boston)

S pěti body (2+3) ve čtyřech zápasech nejlepší výkon týdne. Celkem už má 48 branek a vyrovnal si tak kariérní maximum z ročníku 2019/20, dva body mu chybí k 95, čímž si vyrovná i maximum bodové. Tentokrát k tomu přidal také 19 střel na branku a s 326 pokusy je bezpečně nejlepší v celé NHL.

Jakub Vrána (St.Louis)

U Blues musí mít radost, pokud to takhle půjde dál, Vrána je celkem kapitální úlovek. Dvakrát skóroval proti Minnesotě a jednou proti Winnipegu, proti Washingtonu navíc nahrával. Tři góly jsou nejlepším českým výkonem týdne. Průměrně přitom hrál jen 14 minut a 8 vteřin. Jeho bilance za klub je 7 zápasů a 6 bodů (5+1).

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Daří se mu, i minulý týden byl gólový. Ve čtyřech zápsech zapsal jediný bod, ale byl to gól do sítě Calgary (6:5 v prodloužení). Celkem vypálil pětkrát a dvě vyloučení znamenala dělenou pozici největšího "raubíře" týdne.

Tomáš Hertl (San Jose)

Jako jediný z Čechů překročil v ice timu dvacetiminutovou hranici, průměrně ve třech zápasech odehrál 20 minut a 49 vteřin. Dalším primátem byly bohužel čtyři záporné body v tabulce +/-. Stihl přidat dvě asistence a osmkrát ohrozit gólmany soupeřů.

Filip Chytil (NY Rangers)

Konečně zase boduje! Na gól čekal od 8. února, jeho dvacátý úspěšný zásah sezony v neděli proti Nashvillu ale stál za to. Rangers vyhráli 7:0 a Chytil přidal třetí vítězný gól v ročníku. Ve čtyřech duelech doručil ještě asistenci a 12 střel je druhým nejlepším výkonem týdne.

David Kämpf (Toronto)

Nebodoval ani v jednom ze čtyř zápasů, ale hodně blízko byl v sobotu proti Ottawě (5:4sn). Tam ho nádherným zákrokem vychytal dánský gólman Mads Sogaard (22). Hrál průměrně přes 16 minut, pětkrát vystřelil a připsal si i jeden kladný bod do tabulky plus/minus.

Martin Kaut (San Jose)

V sobotu ho Sharks povolali z farmy a rovnou šel do akce proti NY Islanders. Během porážky 1:4 odehrál 11 minut a 13 vteřin, jednou vystřelil a přidal jeden hit.

David Krejčí (Boston)

Vstřelil vítězný gól proti Minnesotě (5:2), druhý v sezoně a 43. v kariéře. Ve třech zápasech zvládl také asistenci. V nedělním zápase proti Buffalu odpočíval. Jinak na šestém místě v tabulce odehraných utkání (1025) Bostonu přeskočil Zdena Cháru, žádný Evropan jich v historii slavného klubu více nemá.

Dominik Kubalík (Detroit)

Střelecky se činil, proti Nashvillu (1:2) a Detroitu (1:5) vypálil sedmkrát, ale 19. gól sezony a 81. kariéry nepřidal. Žádný ani nepřipravil a měl bilanci -2.

Jakub Lauko (Boston)

Bruins s ním mávají, jeden den je v prvním týmu, druhý na farmě, a tak pořád dokola. Důrazný forvard si z toho nic nedělá a snaží se přijmout každou šanci. Odehrál tři zápasy klubu ze čtyř, nebodoval a 9 minut a 17 vteřin na ledě je nejnižší výkon týdne.

Tomáš Nosek (Boston)

Jediný bod ve čtyřech zápasech zaznamenal ve čtvrtek, když uzavřel výhru 3:0 nad Winnipegem zásahem do prázdné brány. Byl to jeho šestý gól sezony a jedna z jeho tří střel v týdnu. Přidal dva kladné body a aktuálně drží bilanci +10, což je pro něj nejvíce v kariéře.

Ondřej Palát (New Jersey)

Vrátil se do Tampy, se kterou vyhrál dva Stanley Cupy a dočkal se ovací ve stoje i krásného vzpomínkového videa. Sotva zadržoval slzy. Hokejově mu týden nesedl, ve čtyřech zápasech skončil bez bodu, jen třikrát vypálil a přidal statistiku -3.

Filip Zadina (Detroit)

Ani v minulém týdnu nebodoval, i když průměrný čas na ledě mu narostl o půl minuty na 13 minut a 21 vteřin. Ve dvou zápasech dvakrát vystřelil a statistika plus/minus se mu zhoršila o dva body na -4.

Pavel Zacha (Boston)

Z pouhých pěti střeleckých pokusů ve čtyřech zápasech dokázal vytěžit dvě branky. S osmnácti zásahy si vytvořil maximum v gólech a dva body mu chybí k 50, což je hranice, ke které se dříve ještě nedostal. Přihrál také na gól a přidal dva kladné body, průměrně hrál skoro 16 minut.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Stejně jako Panthers má za sebou zadák nezvykle produktivní týden. Klub dal ve dvou utkáních celkem 13 branek a Gudas v každé bitvě na jednu nahrál a zaokrouhlil svou bodovou bilanci v NHL na 160. Celkem hrál téměř 19 minut a přidal bilanci +2.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Po blokování střely v úterý proti Montrealu není úplně zdravotně v pohodě, ale aspoň se vyhnul sobotní potupné porážce 0:6 od Rangers. I tak se účastnil dvou zápasů, ale jen jednou vystřelil a zapsal tři záporné body. Pens jsou z formy.

Jakub Zbořil (Boston)

V neděli proti Buffalu (7:0) nahradil v sestavě odpočívajícího Dmitrije Orlova a dostal se do hry poprvé od konce února a teprve potřetí v tomto kalendářním roce. Na ledě byl 18 minut a 34 vteřin, jeho nejlepší výkon v sezoně. Jednou usedl na trestnou lavici, ale hlavně zapsal první úspěšnou asistenci v ročníku 2022/23.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Columbus mu sice dal v pátek čtyři branky, ale gólman dalších 38 střel chytil a došel si po vítězství 7:4 pro čtvrtou výhru sezony.

Jiří Patera (Vegas)

Před zraky rodičů se pustil do druhého utkání kariéry a znovu slavil vítězství. Stejně jako Dostál dokázal zastavit Blue Jackets, chytil 35 střel a pomohl k vysoké výhře 7:2. Zároveň byl zvolen třetí hvězdou zápasu.

Petr Mrázek (Chicago)

Ve 29. minutě středečního zápasu proti Bostonu odstoupil kvůli zranění, od té doby nechytá. V utkání, které skončilo 6:3 chytil 16 střel a neinkasoval. Po nedělní prohře 2:4 s Arizonou, u které nebyl, je jasné, že Blackhawks se neprobojují do bojů o Stanley Cup.

David Rittich (Winnipeg)

Jets nemají zrovna dobrou formu a drží poslední postupové místo do play off. Rittich se do hry dostal v jednom případě, v úterý chytil 20 střel Caroliny, ale porážku 3:5 neodvrátil.

Vítek Vaněček (New Jersey)

V týdnu šel do hry dvakrát, pokaždé proti poslednímu finalistovi z Tampy. V úterý z toho byla prohra 1:4, v neděli výhra 5:2. Celkem chytil 48 puků a měl úspěšnost 88,9%.