Český týden v NHL: Lauko všechny střely proměnil v góly, Vaněček vítězil s hrozivým průměrem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Lauko všechny střely proměnil v góly, Vaněček vítězil s hrozivým průměrem

Jakub Lauko skóroval dvakrát proti Sabres.
Jakub Lauko skóroval dvakrát proti Sabres.Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu se můžeme zaměřit na výkony českých hokejistů. Tentokrát jich v akci bylo celkem 24 a když mineme přestupy, které se týkaly Filipa Hronka (25), Jakuba Vrány (27), Radima Zohorny (26), Jakuba Voráčka (33) či Andreje Šustra (32) byli k vidění hlavně útoční borci z Bostonu. A produktivní Martin Nečas (24).

Tři nejzajímavější počiny

Jakub Lauko (Boston)

Z minima vytěžil maximum. Objevil se v jediném utkání, čtvrteční jasné výhře 7:1 nad Buffalem a obě dvě jeho střely byly gólové. I když šlo pouze o dorážky. Poprvé v kariéře v NHL zaznamenal dvougólový zápas a poprvé také vstřelil vítězný gól. Proti Sabres odehrál jen 11 minut a 53 vteřin, druhý nejnižší počet ze všech borců Bostonu, kteří do utkání zasáhli. Bruins mají sice soupisku díky posilování před přestupovou uzávěrkou extrémně nabitou, ale když bude potřeba, klub ví, kam sáhnout.

Martin Nečas (Carolina)

Jeden z černých koní této sezony vystrkuje před blížícím se play off růžky. Hurricanes v pouhých třech zápasech nastříleli 14 gólů a Nečas byl rovnou u poloviny z nich (2+5). Bodový průměr měl 2,33. Sedm bodů z něj udělalo nejproduktivnějšího Čecha týdne, s 59 body je také nejlepším v Carolině. Přitom hrál průměrně jen 16 a půl minuty. V pátek proti Arizoně i v neděli proti Tampě získal tři body, v sezoně už má pět tříbodových večerů.

Pavel Zacha (Boston)

Se třemi góly ve čtyřech duelech je z něj nejlepší český střelec týdne, v sezoně už si vytvořil rekord v bodech a nahrávkách, příštím gólem vyrovná svůj sezonní gólový rekord, jenž činí celkem 17 zásahů. Jedna z jeho branek byla vítězná, podruhé v tomto ročníku a podvanácté v kariéře. Střílel sedmkrát, průměrně se na ledě objevoval téměř na 16 a půl minuty.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Stars v sobotu rozstříleli aktuální šampiony z Colorada 7:3 a defenzivní útočník pomohl osmou brankou sezony. Povedeným způsobem tečoval střelu obránce Esy Lindella a jediný gól mu chybí k 80 v kariéře. Ve čtyřech zápasech ještě na jeden gól nahrál a celkem pětkrát vystřelil.

Tomáš Hertl (San Jose)

Během sobotního debaklu 3:8 od Washingtonu předvedl šikovné ruce a krytí puku a otevřel skóre. Šlo o jeho jediný bod během tří zápasů a pouze druhý gól za 19 utkání. S průměrným časem na ledě 20 minut a 30 vteřin byl jediným Čechem, který se nad 20 minut dostal.

Filip Chytil (NY Rangers)

New York zatím úplně formu na vyřazovací boje nemá, prohrál 6 z posledních 8 utkání a nedaří se ani Chytilovi. Gól dal naposledy 8. února. Ve třech zápasech hrál průměrně 15 minut, jednou asistoval a jen šestkrát vypálil.

David Kämpf (Toronto)

Dál je produktivní, tentokrát ve třech utkáních skóroval a na jeden gól nahrál. Aktuálně má 22 bodů (7+15), což je jeho druhý nejlepší výkon kariéry. Průměrně hrál 14 a půl minuty a čtyřikrát ohrozil gólmana.

David Krejčí (Boston)

Ve čtyřech zápasech neskóroval, ale třikrát přihrával a dosáhl na hranici 50 bodů (13+37). Už podeváté v kariéře. Průměrně hrál 17 minut a 15 vteřin, celý týden jeho levé oko zdobil pořádný monokl, bylo to po nešťastném zásahu vlastní hole z pondělního zápasu proti Edmontonu.

Dominik Kubalík (Detroit)

Red Wings netradičně odehráli hned pět zápasů, ale útočně se trápili. Vstřelili jen devět gólů, z toho čtyři ve čtvrtek proti Seattlu. Jediný zásah z devíti si připsal snajpr Kubalík v úterý proti Ottawě (1:6), jinak byl třikrát vyloučen, osmkrát vypálil a statistiku +/- si zhoršil o tři záporné body.

Tomáš Nosek (Boston)

V zámoří přijal roli defenzivního útočníka, proti Rangers v sobotu ale ukázal, že má také šikovné ruce a vstřelil druhý gól v sezoně v oslabení. Tolik jich z Čechů v ročníku nikdo nemá. I tak zažil vydařený týden, ve čtyřech zápasech skóroval dvakrát, jednou nahrával a do kolonky +/- přihodil tři kladné body. Navíc hrál jen 12 minut a 11 vteřin, méně jich měli jen Lauko a Šimek.

Ondřej Palát (New Jersey)

Vedl si slušně, ve středu svým 150. gólem v NHL otevřel skóre v přestřelce s Coloradem (7:5) a ve třech zápasech přidal i asistenci a dva kladné body. V pátek proti Vegas (4:3p) fauloval Williama Karlssona, jeho trestné střílení ale Akira Schmid chytil.

David Pastrňák (Boston)

Ve výběru nejlepších zase jednou dal prostor ostatním. Bruins se na něj dál spoléhají, dvakrát skóroval a třikrát nahrával a čtyři zápasy tak zakončil s bodovým průměrem 1,25. Hrál skoro 19 a půl minuty, 13 střeleckých pokusů je se Zadinou nejvíce ze všech Čechů.

Jakub Vrána (Detroit)

Nebylo tajemství, že generální manažer Red Wings Steve Yzerman ho chce vyměnit, a k tomu také došlo. Nedošlo zatím k premiéře za St.Louis, kvůli cestovnímu zpoždění dres Blues v sobotu proti Los Angeles neoblékl. Jeho posledním zápasem za Detroit byla úterní prohra 1:6 s Ottawou, ve které odehrál lehce přes 13 minut a nevystřelil.

Filip Zadina (Detroit)

Objevil se ve všech pěti zápasech a činil se, 13 střeleckých pokusů zvládl v týdnu společně s ním jen Pastrňák. Jenže Zadina narozdíl od něj zvládl jen nahrávku. Jeho jméno se dlouho skloňovalo ve spojitosti s trejdem, k tomu ale nedošlo. Detroit prohrál šestkrát v řadě.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Tři kladné body ve třech zápasech jsou nejlepším českým výkonem týdne. K ním přidal dvě střely, dvě trestné minuty a hlavně jednu asistenci. Po sezoně mu končí smlouva, debaty o jejím prodloužení už údajně probíhají.

Filip Hronek (Detroit)

Od středečního překvapivého trejdu do Vancouveru zatím nehrál, na premiéru v barvách Canucks tak zatím čeká. V jeho posledních dvou utkáních dostali Red Wings dvanáct gólů od Ottawy a bek si z toho odnesl čtyři záporné body, jednu asistenci a jednu střelu. Z druhého utkání kvůli zranění odstoupil, proto jeho průměrný čas na ledě byl netradičně jen 13 minut a 53 vteřin.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Ve třech utkáních byl bez bodu a stejně jako Gudas dvakrát vystřelil a připsal si dvě trestné minuty. Od svého návratu po zranění na konci února ještě nebodoval, při návratu do Tampy, za kterou hrával, ho klub ocenil vzpomínkovým videem. To vše před zraky otce.

Radim Šimek (San Jose)

Vrátil se po zranění a hrál poprvé v tomto kalendářním roce. Objevil se ve třech zápasech, bohužel v tom sobotním proti Washingtonu odehrál jen 8 minut a 20 vteřin a kvůli dalšímu zranění z utkání odstoupil. Celkově zaznamenal dvě trestné minuty, záporný bod a šest střel.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Vyhrál poprvé od 17. prosince, pondělní vítězství 4:2 nad Chicagem podpořil 24 zákroky a v českém souboji přechytal Petra Mrázka.

Petr Mrázek (Chicago)

Čtyři góly dostal od Anaheimu, tři od Dallasu a dva od Nashvillu a neslavil ani jednu výhru. Porážky nešly za ním, v brance se činil a celkem chytil 82 střel. Procentuální úspěšnost zákroků vytáhl na 90,1%.

David Rittich (Winnipeg)

Naskočil do poslední třetiny pátečního zápasu proti ofenzivnímu Edmontonu, dostal dva góly z devíti střel a neodvrátil prohru 3:6. Leon Draisaitl ho propálil poté, co mu srovnal vysazenou branku.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Devils mají v této sezoně obrovskou sílu a vítězí i když dostávají hodně gólů. Vaněček dostal 5 branek za dvě třetiny od Colorada a 4 od Seattlu a přesto slavil výhry. A to s průměrem 5,30 branky na zápas, chytil celkem 39 z 48 střel.

Karel Vejmelka (Arizona)

V úterý zastavil 23 střel Chicaga při výhře 4:1 a až 89 sekund před koncem zápasu přišel o čisté konto. V pátek proti Carolině to bylo horší, rozprodaný tým po přestupové uzávěrce padl 1:6 a nic nepomohlo ani Vejmelkových 36 zákroků. Mnohdy v brance jen smutně kroutil hlavou. Ale v týdnu se potkal s Patrikem Eliášem.

Daniel Vladař (Calgary)

Trenér Darryl Sutter mu dal důvěru v úterý proti Bostonu (3:4p), po dvou brankách z pěti střel v první třetině ho do zbytku zápasu už nepustil. Flames mají pět proher v řadě a Vladař většinou spíš přihlíží.