Český týden v NHL: Pastrňák a prostředníček, Hronek jako Lidström a Blümelův fanklub

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Pastrňák a prostředníček, Hronek jako Lidström a Blümelův fanklub
Český týden v NHL: Pastrňák a prostředníček, Hronek jako Lidström a Blümelův fanklub
Český týden v NHL: Pastrňák a prostředníček, Hronek jako Lidström a Blümelův fanklubProfimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 25. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Filip Hronek (Detroit)

Detroit hrál jen dva zápasy, český obránce v nich ale v obou skóroval a pokaždé si připsal i jednu nahrávku. Gól dal už čtyřikrát v řadě a něco takového před ním v klubu dokázali na pozici obránce jen Nicklas Lidström, Mathieu Schneider a Reed Larson. Z českého pohledu to zvládl jediný člověk, Jaroslav Modrý v barvách Los Angeles v roce 2002. Další utkání hrají Red Wings dnes proti Torontu.

David Krejčí (Boston)

Nejproduktivnější Čech týdne, během tří utkání přidal stejný počet branek a k tomu ještě zvládl dvě asistence. Když to vypadalo, že by Boston mohl přijít o rekord v počtu výher od startu ročníku a tým prohrával s Carolinou 0:2, byl to on kdo dvěma brankami zavelel k obratu. Uspěl také ranou proti Tampě, aktuálně bodoval pětkrát za sebou.

David Pastrňák (Boston)

Skóroval v každém ze tří zápasů, pokaždé v početní výhodě. V pondělí na ledě Tampy mu ale jeden z fanoušků hned dal najevo, jak je populární na kluzištích soupeře.

Následně uspěl bombou proti Floridě, a také proti Carolině. Tento úspěch v čase 63:19 měl historický punc, Bruins díky němu vyhráli 12 domácí zápas od startu nového ročníku a vytvořili rekord NHL. Pastrňák zvládl také 13 střel na branku a průměrně hrál 21 minut a 19 vteřin, což je z českého pohledu nejvíc z celého týdne.

ÚTOČNÍCI

Matěj Blümel (Dallas)

Odehrál jediný zápas, u pondělní prohry 2:3 po nájezdech s Coloradem byl na ledě 4 minuty a 28 vteřin a další den putoval na farmu. V Dallasu už má ale své příznivce.

Radek Faksa (Dallas)

Stars bodovali ve třech ze čtyř zápasů, jediný ale vyhráli. Byla to středeční bitva proti Chicagu, ve které soupeř vedl 4:1, ale prohrál 4:6. Faksa rozhodl v 59. minutě jediným bodem v minulém týdnu a svým desátým vítězným gólem kariéry.

Tomáš Hertl (San Jose)

Týden zakončil s průměrem bod na utkání, ve čtyřech bitvách kromě jednoho gólu zvládl ještě na další tři přihrát. Nejvíce se mu zadařilo proti Seattlu, v tomto utkání dvakrát asistoval.

Filip Chytil (NY Rangers)

Ve třech zápasech sice jedinkrát vystřelil, ale zapsal dvě nahrávky při vítězném utkání proti Los Angeles (5:3). Tři kladné body jsou nejlepším českým výkonem týdne.

David Kämpf (Toronto)

Nebodoval v žádném ze čtyř utkání, v pondělí během prohry v prodloužení proti NY Islanders se od něj odrazil puk do vlastní brány. Leafs ostatní zápasy vyhráli, Kämpf pětkrát vystřelil na branku a hrál průměrně 16 minut a 23 vteřin.

Martin Kaut (Colorado)

Sedm zápasů čekal na bod, asistenci si připsal během sobotní výhry 4:1 nad Dallasem. Ve třech zápasech zapsal dva kladné body a třikrát vystřelil na branku.

Dominik Kubalík (Detroit)

Není to běžné, aby nebodoval. Do statistik se nezapsal ani v jednom ze dvou vyhraných utkání a dvakrát v řadě nebodoval vůbec poprvé v ročníku.

Martin Nečas (Carolina)

Pálí jako o život. Hurricanes sice vyhráli jediný zápas ze čtyř, třikrát ale zvládli bodovat. Nečas byl s 15 střelami nejaktivnějším Čechem minulého týdne a dvakrát gólově uspěl. Prostřelil Davida Ritticha a Daniela Vladaře.

Tomáš Nosek (Boston)

Utnul sérii pěti zápasů s bodem a ve třech utkáních nebodoval. Dvakrát vystřelil a zapsal záporný bod. V pátečním zápase proti Carolině (3:2p) odehrál 9 minut a 36 vteřin, jeho nejslabší výkon v ročníku.

Lukáš Sedlák (Philadelphia)

Flyers už mají 10 proher v řadě, další tři přidali tento týden. Sedlák si v sobotní bitvě proti NY Islanders (2:5) zkusil souhru s elitním útočníkem Kevinem Hayesem, odehrál 17 minut a 32 vteřin (sezonní maximum) a zapsal bilanci 1+1. Bodoval poprvé od 8. listopadu.

Pavel Zacha (Boston)

Pět zápasů čeká na gól, ale sbírá nahrávky. Jednu přidal během výhry 5:3 proti Tampě a rovnou dvě u historického vítězství 3:2 v prodloužení nad Carolinou. Přidal také dva kladné body a třikrát vystřelil. Hrál průmerně více než 17 minut.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Panthers dokázali porazit silný Boston (5:2) a i díky zadákově pomoci si vyšlápli také na St.Louis. Když Gudas v čase 2:58 zvyšoval druhým gólem sezony už na 2:0 vypadalo to pro Panthers nadějně, přesto prohráli 4:5 v prodloužení. Vousáč během dvou utkání pětkrát vystřelil a hrál průměrně 20 minut.

Libor Hájek (NY Rangers)

Zahrál si v jediném utkání ze tří, bohužel šlo o smolnou prohru 3:4 proti Edmontonu. Newyorský tým v zápase vedl už 3:0... Hájek se objevil v 16 střídáních a jednou vystřelil.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Skóroval potřetí v sezoně, ve středu pomohl k výhře 2:1 po nájezdech přesným zásahem do sítě Daniela Vladaře. Ve třech zápasech čtyřikrát vystřelil, hrál průměrně lehce přes 18 minut a připsal si záporný bod.

Radim Šimek (San Jose)

Odehrál dvě ze čtyř utkání, během proher proti Los Angeles a Vancouveru shodně naskočil do 22 střídání, vystřelil na branku, zapsal jednu střelu, dvě trestné minuty a záporný bod.

Jakub Zbořil (Boston)

Hrál v jediném zápase, prohraném souboji 2:5 na ledě Floridy, který znamenal první porážku Bruins po sedmi výhrách. Na ledě byl 7 minut a 17 vteřin a skončil s bilancí - 1.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

Chytal jediný zápas, proti Vancouveru vedli Avalanche 2:1 a 3:2, ale prohráli 3:4. Francouz lapil 21 střel a skončil s úspěšností 84 %.

Petr Mrázek (Chicago)

V pouhých dvou zápasech na něj šlo 82 střel, dostal pět branek od Dallasu a rovnou sedm od Winnipegu. Blackhawks mají sedm proher v řadě a jsou třetí nejhorší klub v NHL.

David Rittich (Winnipeg)

Chytal v jediném utkání, v pondělí nastoupil proti Carolině a zapsal třetí vítězství za sebou. Ale nerodilo se snadno. Jets vedli už 3:0, ale nechali si dát tři góly v závěrečné power-play. Rozhodl v čase 62:10 obránce Josh Morrissey.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Dostal jen pět branek za tři zápasy, vychytal Edmonton i bývalé parťáky z Washingtonu, kterým lapil 37 z 38 střel. Porážku si připsali Devils proti Torontu, i tady ale český gólman inkasoval jen dvakrát. S průměrem 2,05 gólu na zápas je druhý nejlepší v NHL.

Karel Vejmelka (Arizona)

Před zraky všech otců hráčů Coyotes vychytal čisté konto proti Carolině a díky 36 zákrokům si připsal druhou nulu sezony a třetí kariéry. Detroitu chytil 33 střel, tam ale padl 3:4 po nájezdech.

Daniel Vladař (Calgary)

Dostal jeden gól od Pittsburghu a tři od Caroliny, v obou zápasech byl výtečný, ale v obou případech odcházel jako poražený. Jeho čísla z minulého týdne jsou 1,94 gólu na zápas a 94,4% úspěšnost zákroků.