Český týden v NHL: Vladařův senzační zákrok v prestižní bitvě a smutný vládce Voráček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Vladařův senzační zákrok v prestižní bitvě a smutný vládce Voráček
Český týden v NHL: Vladařův senzační zákrok v prestižní bitvě a smutný vládce Voráček
Český týden v NHL: Vladařův senzační zákrok v prestižní bitvě a smutný vládce VoráčekProfimedia
Celkově 106. ročník nejslavnější hokejové soutěže světa NHL po krátké zastávce v Praze minulý týden odstartoval také v zámoří a během prvních dní bylo v akci hned 27 českých hokejistů. Na ty se v této pravidelné týdenní rubrice budeme zaměřovat a pokaždé krátce shrneme jejich počínání.

Tři nejzajímavější počiny

David Pastrňák (Boston)

Po dvanácti letech naskočilo za jeden tým NHL hned šest českých hráčů. Pod výhru 5:2 nad Washingtonem se tři z nich podepsali osmi body, z toho hned polovinu (1+3) jich zaznamenal právě Pastrňák, který dostal k ruce navrátilce Davida Krejčího. "Roste každým rokem, je to prvotřídní hráč světové úrovně. Je to šílené, ten chlap nemá strop," řekl Krejčí. S 11 střelami na branku je Pastrňák mezi Čechy nejlepší, ve druhém utkání proti Arizoně nebodoval.

Daniel Vladař (Calgary)

Má neskutečně silného konkurenta, Jacob Markström patří mezi nejlepší brankáře soutěže a má kontrakt ještě na čtyři sezony. Jenže trenér Darryl Sutter sdělil, že by chtěl Čecha nasazovat do hry aspoň jednou týdně. Jak řekl tak udělal a vytáhlý Vladař mu důvěru splatil výborným výkonem a několika skvělými zákroky během prestižní "Battle of Alberta" proti Edmontonu. Třikrát sice inkasoval, ale Flames vyhráli 4:3, a protože úvodní utkání sezony nad Coloradem taky vyhráli, slaví klub poprvé od roku 2009 výhru v obou úvodních zápasech ročníku.

Jakub Voráček (Columbus)

Blue Jackets v létě ulovili nejžádanějšhího volného hráče Johnnyho Gaudreaua, takže se toho od klubu čeká dost. Jenže mužstvo z Ohia odstartovalo mizerně, prohrálo všechny tři zápasy, navíc s bídným skóre 5:14. Voráček v žádném z utkání nebodoval a se statistikou - 6 je dokonce úplně nejhorší v celé soutěži. Nepomohlo ani to, že hned v prvním zápase se zranil útočník Patrik Laine.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Po mizerných výsledcích v přípravě překvapili Stars perkfetním startem. Defenzivní útočník pomohl k výhrám 4:1 a 5:1 nad Nashvillem tradičně poctivou hrou, hrál průměrně 14 a půl minuty a dvakrát vystřelil na branku.

Tomáš Hertl (San Jose)

Odchovanec Slavie sice vstřelil první branku mužstva v sezoně, od té doby ale nebodoval. Ve dvou zápasech na severoamerickém kontinentu odehrál přes 19 minut, šestkrát vystřelil na branku a zapsal tři záporné body.

Filip Chytil (NY Rangers)

Gólově přispěl k vysoké výhře 7:3 nad Minnesotou, když úspěšně dorážel za záda Marca-Andre Fleuryho. Jako jediný z Čechů dal v týdnu vítězný gól. Ve třech utkáních celkem pětkrát vystřelil na branku.

Ondřej Kaše (Carolina)

Rychlík v létě vyměnil Toronto za Carolinu, ale hned po prvním utkání v Columbusu má potíže. Musel se urychleně vrátit do Raleigh, kde podstoupil vyšetření kvůli otřesu mozku. Ty ho trápí celou kariéru.

David Kämpf (Toronto)

Spolehlivý centr ve třech zápasech zapsal jednu branku, uspěl v sobotu při vítězství 3:2 nad Ottawou. Když Kämpf v základní části skóruje, mají Maple Leafs historickou bilanci 12-0-0.

David Krejčí (Boston)

Jako kdyby nikdy neodešel. Po jedné sezoně v Olomouci veterán už po 16. minutách hry proti Washingtonu nasbíral dvě asistence a v 57. minutě dal svůj první gól po návratu a 216. v NHL. Další asistenci zapsal proti Arizoně a ve dvou utkáních má na kontě čtyři body.

Dominik Kubalík (Detroit)

Po přesunu z Chicaga sice odstartoval jen ve čtvrté formaci a ve dvou utkáních odehrál pouze lehce přes 12 minut, jako správný střelec si nicméně připsal gól. Dal ho Vítku Vaněčkovi a potvrdil výhru 5:2 nad New Jersey. Gól dal ze své jediné střely a má tak společně se čtyřmi dalšími hráči NHL 100% úspěšnost.

Jakub Lauko (Boston)

Zatím jediný Čech, který letos debutoval. V úvodní bitvě naskočil ve čtvrté formaci proti Washingtonu hned proti Ovečkinově útoku, ve druhém proti Arizoně vstřelil i gól, ale nebyl uznán pro nedovolené bránění brankáři. Na první bod tedy zatím čeká.

Martin Nečas (Carolina)

Po nevydařeném předchozím ročníku umlčel prozatím všechny kritiky, kteří si v létě žádali jeho výměnu. Úvodní utkání proti Columbusu (4:1) podpořil gólem a dvěma nahrávkami a skóroval i během výhry nad Sharks (2:1). Je nejproduktivnějším hráčem mužstva.

Tomáš Nosek (Boston)

Ve čtvrtém útoku s nováčkem Laukem a zkušeným Nickem Folignem má za úkol hlavně bránit útoky soupeře. Daří se to, Bruins ve dvou zápasech inkasovali jen pět branek, Nosek hrál průměrně téměř 15 minut a dvakrát vystřelil.

Ondřej Palát (New Jersey)

Poprvé v kariéře opustil Tampu Bay, nový start mu ale zatím nevychází podle představ. Devils oba zápasy prohráli, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu nebodoval, zapsal pět záporných bodů a jen jednou vystřelil na branku.

Lukáš Sedlák (Colorado)

Ze všech českých hráčů zatím na ledě tráví nejméně času (ve dvou zápasech průměrně 7:48), ale to Sedlákovi asi nevadí. Do NHL se vrátil po třech sezonách v Čeljabinsku.

Jakub Vrána (Detroit)

Na ledě byl ve dvou zápasech průměrně jen 11 minut a 36 vteřin (jen dva útočníci Red Wings na tom byli hůře), přesto pětkrát vystřelil na branku a dal gól velkému kamarádovi Vítkovi Vaněčkovi. Výhru 5:2 nad New Jersey krom toho podpořil asistencí.

Pavel Zacha (Boston)

Lepší start si asi nemohl přát. Po trejdu z New Jersey zapadl do české kolonie Bostonu, na ledě je hojně využíván a vítězný start mužstva potvrdil ve dvou zápasech gólem a dvěma asistencemi. Se sedmi střelami je po Pastrňákovi nejlepší v týmu.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Ve dvou vyhraných zápasech zapsal jednu asistenci a jak je jeho zvykem také devět hitů. S touto statistikou je český obránce tradičně nejlepší v týmu.

Libor Hájek (NY Rangers)

V minulém ročníku mu Rangers poskytli prostor na ledě jen v 17 zápasech, tentokrát ho chtějí hrát víc. Nasadili ho během porážky 1:4 s Winnipegem, ve které odehrál 13 minut a 45 sekund a dvakrát vystřelil na branku.

Filip Hronek (Detroit)

Red Wings v létě mohutně posílili a vidět to bylo i na obou úvodních zápasech, které klub vyhrál. Reprezentační bek zapsal jednu přihrávku proti Devils a s časem 20:42 byl nejvytíženějším Čechem.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Pens odstartovali výtečně, dvakrát vyhráli, vstřelili 12 gólů (nejvíce v lize) a inkasovali jen čtyři. Napomohl i spolehlivý Rutta, který hrál průměrně téměř 17 minut a zapsal bilanci + 2.

Radim Šimek (San Jose)

Sharks prohráli oba pražské zápasy a lepší to s kalifornským klubem nebylo ani po návratu za moře. Klub padl i s Carolinou a Chicagem, Šimek v obou případech naskočil na 21 střídání a zapsal pouze 4 trestné minuty.

Jakub Zbořil (Boston)

Zdá se, že sedm let po draftu konečně přichází jeho čas. V kempu zazářil, v úvodních dvou vyhraných zápasech odehrál průměrně 16 minut a 12 vteřin a připsal si tři kladné body.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

Přes léto dostal nového parťáka - Alexandara Georgieva - a s ním bude bojovat o pozici. Bulhar svůj jediný zápas vyhrál, zatímco Čech ne. Od Calgary inkasoval pět gólů, na druhou stranu na jeden přihrál a zapsal tak svůj první bod v NHL.

Petr Mrázek (Chicago)

Blackhawks čeká přestavba a očekávání od klubu jsou nízká, jenže Mrázek je bojovník, který nesnáší obdržené góly. Colorado mu jich dalo pět, ale od San Jose dostal pouze dva a oslavil tak první výhru v barvách nového mužstva. Hlavně ať vydrží zdravý...

Vítek Vaněček (New Jersey)

Premiéra v novém dresu mu nevyšla, z 22 střel Detroitu mu jich pět proklouzlo a podepsal se tak pod porážku 2:5. Utkání zakončil s procentuální úspěšností 77,3 %.

Karel Vejmelka (Arizona)

Ve slaboučké Arizoně to bude mít těžké. Během dvou porážek dostal 11 gólů, nejvíce z NHL, zároveň ale pochytal celkem 84 střel, a to je také nejvíce z celé soutěže.