Bostonská paráda. Pastrňák s Krejčím načali sezonu NHL sedmibodovou show

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bostonská paráda. Pastrňák s Krejčím načali sezonu NHL sedmibodovou show
Aktualizováno
Bostonská paráda. Pastrňák s Krejčím načali sezonu NHL sedmibodovou show
Bostonská paráda. Pastrňák s Krejčím načali sezonu NHL sedmibodovou showProfimedia
David Pastrňák (26) odstartoval sezonu NHL gólem a třemi asistencemi a pomohl hokejistům Bostonu k výhře 5:2 ve Washingtonu. Jeho spoluhráč David Krejčí (36), který minulou sezonu strávil v české extralize, ozdobil návrat do soutěže jednou trefou a dvěma asistencemi. Oba doplňoval v jedné formaci Pavel Zacha, který si připsal gólovou přihrávku. Za vítězný tým nastoupilo celkem šest Čechů - do zápasu zasáhli také Jakub Zbořil, Tomáš Nosek a Jakub Lauko, který v NHL debutoval.

Ve středečním programu zazářil i Martin Nečas, který zařídil gólem a dvěma přihrávkami vítězství Caroliny 4:1 nad Columbusem a stal se první hvězdou zápasu. Petr Mrázek inkasoval pětkrát z 35 střel při porážce Chicaga 2:5 na ledě obhájců Stanleyova poháru z Colorada. Na český gólmanský souboj nedošlo, Pavel Francouz zůstal na střídačce.

Pastrňák si připsal první bod v osmé minutě, když po přihrávce Krejčího střílel z pravého kruhu a Patrice Bergeron z dorážky otevřel skóre. Havířovský rodák skóroval v čase 15:03 po individuální akci, v níž si z pravé strany najel na střed a střelou z otočky překonal Darcyho Kuempera. U gólu mu asistoval Krejčí.

Statistiky utkání Washington – Boston

Po přihrávce Pastrňáka zvýšil Taylor Hall ve 26. minutě na 3:0, ještě ve druhé třetině ale Washington snížil na 2:3. Boston uklidnila v 57. minutě česká řada. Po rychlém přechodu do útoku se do úniku dostal Pastrňák, který sice neuspěl, ale z dorážky se prosadil Krejčí. Výhru zpečetil do prázdné Hampus Lindholm.

"Je skvělé hrát zase v NHL proti nejlepším hokejistům na světě. To prověří, jak na tom jste," uvedl Krejčí. "Byl jsem nadšený a zároveň trochu nervózní. Jsem hodně rád, že jsme zápas zvládli, protože pro mě je nejdůležitější výhra, více než cokoli jiného. Mám radost, že jsme k tomu jako lajna přispěli, ale druhá třetina nám tolik nevyšla, dělali jsme chyby. Řekli jsme si, že musíme ve třetí zabrat, a to se povedlo," doplnil.

Pastrňák se stal prvním hráčem v historii Bruins, který zaznamenal alespoň čtyři body podruhé v zahajovacím zápase sezony. Poprvé to dokázal před šesti lety. "Roste každým rokem, je to prvotřídní hráč světové úrovně. Je to šílené, ten chlap nemá strop. Jen se snaží pořád zlepšovat," řekl Krejčí, po Pastrňákovi druhá hvězda zápasu.

Výhru zpečetil do prázdné branky Hampus Lindholm. Lauko hrál s Noskem ve čtvrté řadě, připsal si během téměř dvanácti minut hry tři srážky, vybojoval pro tým dvě přesilové hry a důvěru dostával i v oslabení.

Při výhře Montrealu 4:3 nad Torontem prožili vítězný debut v NHL také slovenská jednička posledního draftu Juraj Slafkovský a jednadvacetiletý kanadský obránce Arber Xhekaj, který má i český pas. Matka rodáka z Hamiltonu pochází z České republiky a otec z Kosova.

Statistiky utkání Carolina – Columbus

Carolina po Nečasových akcích odskočila mezi 39. a 50. minutou ze stavu 1:1 na konečných 4:1. Český útočník při vítězném gólu zavezl puk do pásma a poslal jej pod sebe do druhé vlny, odkud skóroval zpoza levého kruhu tvrdou ranou Brady Skjei. Třetí branku vstřelil Nečas z dorážky a celé akci předcházelo jeho výborné napadání v útočném pásmu, při kterém získal puk. Skóre uzavřel s Nečasovým přispěním Andrej Svečnikov.

"Minulou sezonu jsem se rozjížděl pomalu. V létě jsem proto pracoval na tom, aby to bylo jiné. Jsem rád, jak jsem začal, ale hlavní, že jsme vyhráli," prohlásil Nečas.

V dresu Caroliny si připsal první start Ondřej Kaše, který po konci v Torontu podepsal s klubem v létě roční smlouvu jako volný hráč. Při premiéře nebodoval. V sestavě Columbusu nescházel Jakub Voráček, který byl na ledě u dvou inkasovaných branek.

Zápasu v Coloradu předcházelo slavnostní vyvěšení mistrovského banneru pod strop haly a hvězdný obránce Cale Makar podotkl, že to tým motivuje k zisku dalšího Stanley Cupu. Domácí rozhodli zápas s Blackhawks v přesilových hrách, ve kterých překonali Mrázka čtyřikrát. Po dvou gólech vstřelili Artturi Lehkonen a Valerij Ničuškin, čtyři asistence posbíral Mikko Rantanen.

K hvězdám středečních zápasů se zařadil i Connor McDavid, který pomohl hattrickem a přihrávkou k obratu Edmontonu v utkání s Vancouverem z 0:3 na konečných 5:3.