Chorvatsko – Belgie. Rudí ďáblové na pokraji blamáže, prohrát ale nesmí ani Vatreni

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Chorvatsko – Belgie. Rudí ďáblové na pokraji blamáže, prohrát ale nesmí ani Vatreni
Chorvatsko – Belgie. Rudí ďáblové na pokraji blamáže, prohrát ale nesmí ani Vatreni
Chorvatsko – Belgie. Rudí ďáblové na pokraji blamáže, prohrát ale nesmí ani VatreniProfimedia
Postupová matematika je v tomto klání docela jednoduchá. Pokud se úřadujícím vicemistrům světa z Chorvatska podaří vybojovat alespoň bod, proklouznou do osmifinále. Dokonce si mohou dovolit prohrát, v tu chvíli by ovšem musela Kanada skolit v souběžně hraném utkání Maroko. Belgie naopak bez příkras potřebuje vyhrát, aby se za sebe ohlížet vůbec nemusela.

Také Rudým ďáblům může stačit remíza, ale v tu chvíli by museli Kanaďané porazit Maroko minimálně o tři branky, aby africkému celku zhoršili skóre právě na úroveň Belgie. Ta je totiž při porovnávání vstřelených a inkasovaných gólů na cifře mínus jedna, zatímco Maroko má na svém kontě plus dva. A nutno připomenout, že právě skóre je na světovém šampionátu hlavním kritériem pro určování pořadí při shodě bodového zisku. Belgičané ale ví, že na pomoc od Kanady nesmí spoléhat.

Ve dvou zápasech skupinové fáze výběr svěřenců Roberta Martíneze nepředvedl přesvědčivé výkony. Na úvod proti Kanadě bylo vítězství spíš dílem náhody, ve druhém utkání už žádné body na konto nepřistály. I proto, že hlavní opory týmu nehrají v ideální pohodě. Eden Hazard nebo Kevin De Bruyne nejsou vidět a Romelu Lukaku se zatím po zranění dostal na hřiště jen na 10 minut.

Tabulka skupiny F
Tabulka skupiny FLivesport

Krizový mítink Belgičanů

Média navíc hlásí, že ani v kabině není pohoda. Hráči se mezi sebou hádají, někteří spolu naopak vůbec nemluví. I sám trenér Martínez zvěsti potvrdil a svolal krizový mítink, kde se spory měly urovnat. "V médiích se kolem nás strhla bouřka. A možná jsme všechny ty zprávy četli až příliš," hovořil. "Všichni jsme si popovídali. Sami v ten okamžik zjistíte, kdo je s týmem a kdo ne. Budeme se na hřišti rvát. V Belgii se objevily falešné informace, a ty bychom neměli tolik poslouchat. Myslím, že v novinách existuje spíše touha pídit se po negativech, místo abychom si užívali tuhle generaci," dodal.

Je otázkou, jestli se belgický stratég rozhodne razantněji změnit základní sestavu. Určitě nebude hrát Amadou Onana, který už stihl posbírat dvě žluté karty. "Máme mladé hráče, kteří se zlepšují. A proti Maroku se jim dařilo," naznačil možné rošády. Zároveň se ale Martínez svými slovy snažil z týmu setřást nervozitu: "Leží na nás velká tíha zodpovědnosti a zřejmě se moc bojíme prohrát. Teď ale narazíme na soupeře, který byl před čtyřmi lety ve finále. Přesně takovou výzvu nyní potřebujeme," prohlásil Martínez.

Sestřih zápasu Belgie – Maroko (0:2)
Livesport

Chorvatský respekt

Chorvatsko je rozhodně v daleko lepším rozpoložení než jeho čtvrteční soupeř. Má v rukou všechny trumfy a navíc herně působí organizovaně a disciplinovaně, podobně jako na mistrovství v Rusku. Stejně ale nesmí zápas prohrát. "Belgie je v žebříčku FIFA na druhé pozici, po čtyři roky je na špici. Víme, jak výtečnou reprezentaci má a určitě se nenecháme zmást jejími posledními dvěma zápasy. Čeká nás těžká bitva," připomněl trenér "Vatreni" Zlatko Dalič jasná fakta.

Ani on nehlásí výrazné absence. Spekulovalo se sice o zdravotním stavu Ivana Perišiče, který utrpěl v předchozích zápasech drobné šrámy, nicméně ani on by v základní sestavě neměl chybět. "Nepřemýšlím o nějakých potížích, které teď má Belgie ve své kabině. Řešíme jen její nejlepší hráče a jejich kvalitu. U nás je všechno klidné, není kolem nás žádný velký humbuk, a rád bych, aby nám taková situace vydržela," dodal.

Sestřih zápasu Chorvatsko – Kanada (4:1)
Livesport

Pravděpodobné sestavy:

Chorvatsko (4-3-3):

Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrič, Brozovič, Kovačič – Kramarič, Livaja, Perišič

Belgie (3-4-2-1):

Courtois – Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Witsel, Trossard – De Bruyne, E. Hazard – Lukaku