Belgie zabojuje v gólově chudé skupině o osmifinále s Marokem, Japonci vyzvou Kostariku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Belgie zabojuje v gólově chudé skupině o osmifinále s Marokem, Japonci vyzvou Kostariku
Belgie zabojuje v gólově chudé skupině o osmifinále s Marokem, Japonci vyzvou Kostariku
Belgie zabojuje v gólově chudé skupině o osmifinále s Marokem, Japonci vyzvou KostarikuProfimedia
Fotbalisté Japonska a Belgie si mohou v případě vítězství už po druhých zápasech ve skupině zajistit v neděli na mistrovství světa v Kataru postup do osmifinále. Země vycházejícího slunce, která na úvod šampionátu senzačně porazila 2:1 Němce, se utká ve skupině E s Kostarikou. Na Belgii čeká Maroko a na góly zatím nejchudší skupina F nabídne rovněž utkání mezi Chorvatskem a Kanadou.

Cesta přes Kostariku do osmifinále je reálná

Japonsko se s Kostarikou dosud utkalo ve čtyřech přípravných zápasech, v nichž asijská země neprohrála a třikrát vyhrála (pokaždé při tom dala tři branky). Japonsko se při sedmé účasti na MS může počtvrté dostat do osmifinále.

"Výsledek prvního zápasu není všechno. Musíme se soustředit na další utkání. Mým úkolem je stabilizovat tým, aby ho výhra nad Německem negativně neovlivnila," podotkl trenér Hajime Moriyasu.

Středoamerická země na světovém šampionátu v normální hrací době nezvítězila sedmkrát za sebou. V úvodním utkání padla s "La Roja" vysoko 0:7. "Porážka se Španělskem na nás tvrdě dopadla. Pořád nám ale zbývají dva zápasy a vytěžíme z nich maximum. Nemáme co ztratit," poznamenal stoper Óscar Duarte.

Sestih utkání Japonsko – Kostarika
Livesport

Přehled zápasu Japonsko – Kostarika + audiokomentář (11:00)

Maroko chce zopakovat 14 let starý triumf

Jediný gól celé skupiny F zatím vstřelil belgický útočník Michy Batshuayi, kterým zařídil favoritovi výhru nad Kanadou. "Rudí ďáblové" ale nepodali ideální výkon, stejně jako v neúspěšné generálce před MS proti Egyptu (1:2).

"Kanada byla lepší, ale našli jsme cestu k vítězství. Museli jsme ukázat jinou stránku hry. Velmi dobře jsme bránili a gólman Courtois předvedl nejlepší možný výkon," řekl po zápase trenér Roberto Martínez, jehož tým přestál několik velkých šancí zámořského výběru včetně pokutového kopu.

Do tréninku s týmem už se po zranění zapojil kanonýr Romelu Lukaku, podle Martíneze ale není pravděpodobné, že by se objevil v základní sestavě. A to přesto, že Maroko spoléhá na pevnou defenzivu, když neinkasovalo v posledních pěti zápasech. Šampionát zahájilo bezgólovou remízou s Chorvatskem.

"Rádi bychom vyhráli, ale pro nás je to dobrý výsledek. Vždyť Chorvatsko je jedním z nejsilnějších týmů na turnaji," poznamenal marocký trenér Walid Regragui. Ten se bude možná muset obejít bez obránce Bayernu Mnichov Noussaira Mazraouiho, jenž kvůli zranění nedohrál úvodní zápas.

Maroko se pokusí prodloužit osmizápasovou sérii bez porážky a zároveň navázat na poslední vzájemný duel, v němž před 14 lety vyhrálo 4:1. V utkání nastoupili i obránce Jan Vertonghen a záložník Axel Witsel, kteří jsou stále v belgickém týmu.

Sestřih utkání Belgie – Kanada
Livesport

Přehled zápasu Belgie – Maroko + audiokomentář (14:00)

Velký zápas Kanady s Chorvatskem

První vzájemné měření sil čeká Kanadu s Chorvatskem. Zámořský celek se vrátil na MS po 36 letech, stále ale na elitním turnaji neskóroval. Proti Belgii měl velkou šanci ukončit čekání Alphonso Davies, z penalty ale neuspěl.

"Moji hráči ukázali, že na mistrovství světa patří. Soupeři nás teď znají, odkryli jsme karty. Chorvaté půjdou do utkání s o něco větším respektem a vědomím, čeho jsme schopní. Bude to velký zápas," uvedl kanadský kouč John Herdman.

Vicemistři světa budou chtít podle trenéra Zlatka Daliče předvést odvážnější výkon než v opatrném zápase s Marokem. "Výsledek neberu jako zklamání, protože ukázal, že nás čeká těžký turnaj. Měli jsme více útočit, ale báli jsme se, aby nás Maročané nenachytali z protiútoků," uvedl Dalič, jehož tým z pozice favorita vystřelil jen dvakrát do prostoru brány. Chorvaté alespoň neprohráli posedmé za sebou.

Sestřih utkání Chorvatsko – Maroko
Livesport

Přehled zápasu Chorvatsko – Kanada + audiokomentář (17:00)

Posledním zápasem dne je duel mezi Španělskem a Německem, ve kterém mistři světa z roku 2014 musí napravit zaváhání s Japonci. Tomuto zápasu se věnujeme podrobněji v v rubrice Zápas dne.