Cílem je skončit mezi osmi posledními. Hráči ukazují, že to jde, tvrdí trenér Japonska

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Cílem je skončit mezi osmi posledními. Hráči ukazují, že to jde, tvrdí trenér Japonska
Trenér Japonska Morijasu míří se svým týmem mezi elitní osmičku.
Trenér Japonska Morijasu míří se svým týmem mezi elitní osmičku.
Profimedia
Po překvapivých vítězstvích 2:1 nad Německem i Španělskem a ovládnutí skupiny E chce trenér Hajime Moriyasu (54) dokráčet s japonskými fotbalisty na mistrovství světa v Kataru minimálně do čtvrtfinále, což by byl jejich nejlepší počin. Asijský celek při své sedmé účasti postoupil počtvrté do osmifinále, kde v předchozích třech případech pokaždé vypadl. V boji o čtvrtfinále vyzvou Japonci v pondělí obhájce stříbra Chorvaty.

"Pokud jde o umístění, novým cílem je pro nás skončit mezi posledními osmi mužstvy, nebo ještě lépe. Hráči nám ukazují, že to jde," řekl Moriyasu na tiskové konferenci.

Japonsko vstoupilo do turnaje nečekaným triumfem nad Německem. Poté si zkomplikovalo situaci porážkou 0:1 s Kostarikou, která přitom v úvodu šampionátu utrpěla debakl 0:7 se Španělskem. Semifinalistu loňského Eura ale Japonci, stejně jako Němce, zdolali po rychlém obratu ve druhém poločase.

"Španělsko je jedním z nejlepších týmů na světě. Před zápasem jsme věděli, že to bude náročné, což se potvrdilo. Hráči ale nepolevili, vytrvali a otočili nepříznivý vývoj. Všechny nadchlo, že jsme znovu hráli jako jeden muž," uvedl Moriyasu.

Sestřih utkání Španělsko – Japonsko
Livesport CZ

Celek z Pyrenejského poloostrova poslal do vedení v 11. minutě Álvaro Morata. Ve 48. a 51. minutě ale skóre otočili střídající Ritsu Doan a další záložník Ao Tanaka. Vítěznou trefu Japonců musel potvrdit videorozhodčí, jelikož další nový muž na hřišti Kaoru Mitoma stihl odcentrovat před branku na skórujícího Tanaku jen těsně předtím, než míč celým objemem opustil hrací plochu.

Přehled zápasu Japonsko – Španělsko 2:1

"Naše úsilí se proměnilo v gól, ať už byl míč mimo hrací plochu nebo ne. Ve světě velkého fotbalu máme úžasné technologie. Pokud by míč opustil hřiště, následoval by odkop od branky. Sudí rozhodl tak, že byl ještě ve hře, respektujeme to. Přijali bychom ale i opačný verdikt," konstatoval Moriyasu.

Vítězství věnoval japonským příznivcům. "Přijelo nás podpořit mnoho fanoušků a spousta lidí nám fandila doma. Díky jejich podpoře jsme tenhle náročný zápas zvládli. Těší mě, že máme takové výsledky, z nichž se můžeme všichni radovat," prohlásil někdejší reprezentant.

MS ve fotbale Katar: Skupina E
Flashscore