Co se stalo v Kataru: Fenomenální Messi jeden rekord vyrovnal a druhý překonal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Fenomenální Messi jeden rekord vyrovnal a druhý překonal
Co se stalo v Kataru: Fenomenální Messi jeden rekord vyrovnal a druhý překonal
Co se stalo v Kataru: Fenomenální Messi jeden rekord vyrovnal a druhý překonalAFP
Pro jednoho z největších velikánů fotbalové historie se úterý 13. prosince 2022 stalo šťastným dnem. Lionel Messi (35) se o další krůček přiblížil titulu mistra světa, když v semifinále s Chorvatskem (3:0) načal soupeře proměněnou penaltou a na poslední gól přihrál před odkrytou bránu Julianu Álvarezovi (22). Pro něj to byl druhý gól v utkání. Messi navíc vyrovnal rekord Lothara Matthäuse (61) v počtu startů na MS a stal se nejlepším střelcem Argentiny v historii světových šampionátů.
Sestřih zápasu Argentina – Chorvatsko
Livesport CZ

Pro Albiceleste byl předposlední zápas na šampionátu, který se hrál s novým míčem speciálně vytvořeným pouze na závěrečná čtyři utkání, až nečekaně snadný. Chorvatům chyběla jiskra z předchozích vyřazovacích duelů a jejich hvězda Luka Modrič se pořádně nedostala do hry. To, že víc drželi míč, jim bylo k ničemu.

Jihoameričané vyhráli i páté světové semifinále a o zlato si zahrají celkově pošesté, získat se jim ho podařilo v letech 1978 a 1986. Před 36 lety je k titulu táhl Diego Maradona, tentokrát jeho nástupce Messi.

Ten v úterý vyrovnal 24 let starý rekord Němce Matthäuse v počtu startů na MS a nastoupí-li ve finále, stane se s 26 zápasy samostatným rekordmanem. Fenomén z PSG v Kataru zatím nasázel pět branek, čímž se v tabulce nejlepších střelců turnaje dotáhl na klubového spoluhráče Kyliana Mbappého.

Nejlepší střelci MS 2022
Nejlepší střelci MS 2022Opta by Stats Perform / Profimedia

Argentinci oplatili Chorvatům porážku 0:3 z předchozího šampionátu a navázali na vítězství z Francie 1998 (1:0). Od úvodní překvapivé prohry se Saúdskou Arábií vyhráli v Kataru páté utkání po sobě a už jen jeden triumf je dělí od vysněného zlata.

Hráč dne

Lionel Messi (Argentina)

Argentinu dovedl po osmi letech podruhé do finále a navíc se 11. gólem na MS osamostatnil v čele tabulky argentinských střelců na světových šampionátech. Dosud se o první místo dělil s Gabrielem Batistutou.

"Hlavou se mi honí strašně moc věcí. Ani nevím, jak své pocity popsat. Jsme ve finále, to jsme si přáli. Vychutnávám si to, i když jsme začali porážkou. I tak jsme ale věřili tomu, že se tenhle tým posune dál," neskrýval po zápase dojetí drobný chlapík, který je po šesti zápasech v Kataru na bilanci 5+3.

Pohnutě hovořil i trenér Lionel Scaloni: "Cítím se poctěn, že mohu trénovat Messiho a vidět ho hrát. Pokaždé, když ho člověk sleduje při hře, je to motivace pro spoluhráče, pro Argentinu a pro celý svět."

V těchto prostorech se Messi pohyboval
V těchto prostorech se Messi pohybovalOpta by Stats Perform / Profimedia