Co se stalo v Kataru: Fotbalová show! Argentina mistrem a Messi definitivně králem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Fotbalová show! Argentina mistrem a Messi definitivně králem
Lionel Messi doplnil do sbírky poslední trofej, která mu chyběla. Tu nejcennější...
Lionel Messi doplnil do sbírky poslední trofej, která mu chyběla. Tu nejcennější...
AFP
Dechberoucí, strhující, fascinující... Finále 22. světového šampionátu, zejména jeho závěr, bylo dokonalou fotbalovou show a patrně nejdramatičtějším vyvrcholením MS vůbec. V základní hrací době padly čtyři branky a v prodloužení další dvě, největší hvězdy obou týmů Lionel Messi (35) a Kylian Mbappé (23) se trefily dohromady pětkrát a po gólu přidaly i v penaltovém rozstřelu. Nejcennější pohár nakonec pozvedl Messi a vysněným triumfem se definitivně zařadil po bok legendárního krajana Diega Maradony (†60).
Sestřih zápasu Argentina – Francie
Livesport CZ

1978, 1986 a teď i 2022. Čekání fotbal bezmezně milujících Argentinců na třetí světový titul skončilo po 36 letech. A těžko by někdo pro finále vymyslel lepší scénář. Albiceleste si proti dlouho matným obhájcům titulu vypracovali vedení 2:0, jenže o něj přišli. Proměněnou penaltou a dokonale umístěným volejem to zařídila čím dál jasněji zářící hvězda jménem Kylian Mbappé.

V prodloužení reklama na fotbal pokračovala. Ve 108. minutě se znovu prosadil Messi, jenže dvě minuty před koncem opět srovnal z dalšího pokutového kopu Mbappé. Hattrick ve finále MS zaznamenal jako teprve druhý fotbalista po Geoffu Hurstovi (1966), jenže na titul to nestačilo. Na rozdíl od Mbappého totiž v rozstřelu selhali Kingsley Coman a Aurelien Tchouameni, zatímco Argentinci se nemýlili.

Srovnání Messiho a Mbappého na MS v Kataru
Opta by Stats Perform / AFP

A to včetně Messiho, který 26. zápasem překonal rekord v počtu startů na MS. Na prvním místě se osamostatnil před Lotharem Matthäusem. Argentinci se navíc po Španělsku z roku 2010 stali teprve druhou zemí, která ovládla "svěťák" poté, co prohrála úvodní zápas. K historickému zápisu ale došlo i na francouzské straně.

Hugo Lloris nastoupil do 20. utkání na MS a o jeden start překonal gólmanský rekord, který držel po semifinále s Manuelem Neuerem. Francouzi zaslouží kredit za to, že dvakrát obdivuhodně povstali, na triumfy z let 1998 a 2018 ale nenavázali a nestali se třetím týmem v historii, který obhájil zlato.

Statistiky zápasu Argentina – Francie
Opta by Stats Perform

Fanoušci Les Bleus se mohou utěšovat tím, že mají a ještě dlouho mít budou Mbappého. Útočník PSG nejen že se s osmi góly stal nejlepším střelcem šampionátu, ale zároveň je historicky teprve druhým hráčem, který skóroval ve dvou finále MS po sobě. Tím dosud jediným byl Brazilec Vavá (1958 a 1962).

Zatímco Messiho za čtyři roky na turnaji v Americe, kde bude premiérově hrát 42 týmů, už s největší pravděpodobností neuvidíme, Mbappého patrně ano. A jestli si udrží laťku, kterou si 12 góly na dvou šampionátech nastavil hodně vysoko, nejlepší střelec MS Miroslav Klose (16 gólů na čtyřech turnajích) už na příštím mistrovství o primát přijde.

Hráč dne

Lionel Messi (Argentina)

Drobný argentinský čaroděj se stal nejen hráčem dne, po finále byl vyhlášen i nejlepším hráčem turnaje. V Lusailu napsal až dojemnou tečku za velkým fotbalovým příběhem. Vyhrál Ligu mistrů, španělskou i francouzskou nejvyšší soutěž, olympiádu, mistrovství Jižní Ameriky – jen ta nejcennější trofej mu chyběla, před osmi lety se ve finále musel sklonit před Německem.

Na finále MS v Kataru bude Messi vzpomínat rád
AFP

Před šampionátem v Kataru oznámil, že jde o jeho poslední mistrovství světa. A už od jeho úvodu bylo na Messim znát, jak moc si chce splnit sen. Góly produkoval jako továrna – trefil se v každém zápase vyjma toho s Polskem, kdy mu Wojciech Szczesny lapil penaltu. Jako první fotbalista v historii dokázal na MS skórovat v základní skupině, v osmifinále, čtvrtfinále, semifinále i finále.

K pomyslnému dorovnání Maradony chyběl Messimu poslední krůček. V Kataru jej udělal. A tak mohl argentinský sportovní deník Olé ihned po finále hlásat: "Sláva bohu! Sláva Messimu! Dnes se stal nejlepším hráčem historie, promiň, Diego."

Messiho statistiky proti Francii
Opta by Stats Perform / AFP