Co se stalo v Kataru: Působivý počin malé země s velkými sny a pokračujícím Modričem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Působivý počin malé země s velkými sny a pokračujícím Modričem
Chorvaté se účastnili šestého mistrovství světa a získali třetí medaili.
Chorvaté se účastnili šestého mistrovství světa a získali třetí medaili.
AFP
Ze sedmi zápasů mohou i pouhé dvě výhry v základní hrací době stačit k medaili z mistrovství světa. V Kataru to dokázali Chorvaté, kteří triumfem 2:1 nad Marokem v utkání o bronz zopakovali umístění z šampionátu v roce 1998 a navázali na druhé místo z toho minulého. Na zemi s necelými čtyřmi miliony obyvatel je to působivý počin. O ten se ale postarali i Lvi z Atlasu, kteří se jako první africký tým probili až do boje o cenné kovy.
Sestřih zápasu Chorvatsko – Maroko
Livesport CZ

Duel na Chalífově mezinárodním stadionu potvrdil dlouhodobý trend, že zápasy o třetí místo na MS nejsou takticky příliš svázané a bývá v nich k vidění relativně hodně gólů. V sobotu to byl už 11 z 12 případů, kdy ve světové bitvě o bronz padly nejméně tři. Tentokrát všechny už do poločasu, ten druhý byl poklidnější. A bylo v něm patrné, že Maročané už mají po dlouhé cestě turnajem těžké nohy.

Příliš se nevraceli, nicméně vyrovnat se jim nepodařilo. I přes porážku byl trenér Walid Regragui spokojen. "Předvedli jsme tu velkou show a nikdy se nevzdali. Vrátíme se ještě silnější. Na měsíc jsme sjednotili naši zemi, všichni byli šťastní. Nakonec jsme spokojení, protože jsme se dostali mezi čtyři nejlepší týmy světa," vyprávěl emotivně.

Statistiky zápasu Chorvatsko – Maroko
Opta by Stats Perform

Maroko stejně jako v semifinále s Francií (0:2) inkasovalo dvakrát, byť v předchozích pěti duelech na MS dostalo jediný gól. "Udělali jsme pro úspěch maximum, ale dnes to bylo nad naše síly. Měli jsme hodně zraněných hráčů, ke kterým během utkání přibyli další. Hráči už byli unavení," přiznal Regragui, podle něhož bude úspěchů afrických týmů přibývat i díky změně formátu MS.

Už na tom příštím v Kanadě, Mexiku a USA se představí 48 týmů. "Pouze skrz zkušenosti můžete růst. Potřebujeme se dostávat na šampionát pravidelně, hrát vyřazovací fázi. Od dalšího turnaje už bude hrát devět nebo deset afrických týmů a jsem přesvědčený o tom, že jednoho dne se dočkáme afrických mistrů světa," prohlásil marocký trenér.

Na straně vítězů logicky panovala euforie. "Jsem moc hrdý na náš tým a na naši zemi. Tahle bronzová medaile má pro nás cenu zlata," vyprávěl kouč Zlatko Dalič. "Možná se nečekalo, že Chorvatsko tady dokáže znovu něco velkého, ale jsme malá země s obrovskými sny. Všem patří gratulace. Chtěli jsme domů odjet jako vítězové, ne jako poražení."

Kouč Vatreni ocenil i zkušeného kapitána a klíčového záložníka Luku Modriče. "Na tomto turnaji hrál fantasticky. Je mu sedmatřicet let, ale podává výkony, jako by mu bylo nanejvýš pětadvacet. Je to náš lídr a všichni ho následujeme. Doufám, že nám pomůže i na Euru v roce 2024." Následné prohlášení záložníka Realu Madrid muselo Daliče "namlsat", Modrič totiž uvedl, že alespoň prozatím nekončí. 

"Chci hrát minimálně do finálového turnaje Ligy národů. Potom budu teprve přemýšlet o Euru v Německu," prohlásil. "Opouštíme Katar jako vítězové. Tahle medaile je velmi důležitá pro mě i pro celé Chorvatsko," zdůraznil šikula, který v reprezentaci debutoval už v roce 2006. Od té doby nastoupil ke 162 zápasům, ve kterých nastřílel 23 branek.

Hráč dne

Joško Gvardiol (Chorvatsko)

Během celého turnaje potvrzoval, že Chorvatsko v něm má stopera budoucnosti. Stále teprve dvacetiletý rodák ze Záhřebu odehrál na katarském šampionátu maximální možný počet minut a sebevědomé a spolehlivé výkony v sobotu korunoval svou jedinou brankou na turnaji. Už v sedmé minutě rozehrál Lovro Majer přímý kop, Ivan Perišič prodloužil míč na Gvardiola a ten hlavičkou překonal Bona.

V té chvíli se stal nejmladším střelcem chorvatské reprezentace v historii MS. Ne nadarmo o služby stopera Lipska stojí kouč Manchesteru City a jeho takřka jmenovec Pep Guardiola. Vedení Citizens už údajně poslalo do Německa nabídku přesahující 100 milionů eur (2,42 miliardy), ve hře by ale měly být i Chelsea či Bayern Mnichov.

V těchto prostorech se Gvardiol pohyboval
Opta by Stats Perform / Profimedia