Další porce NHL: Rutta pálil podruhé v řadě, vítězný gól Toronta vstřelil Kämpf

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Další porce NHL: Rutta pálil podruhé v řadě, vítězný gól Toronta vstřelil Kämpf
Aktualizováno
Další porce NHL: Rutta pálil podruhé v řadě, vítězný gól Toronta vstřelil Kämpf
Další porce NHL: Rutta pálil podruhé v řadě, vítězný gól Toronta vstřelil Kämpf
Profimedia
Zámořská NHL jede na plné obrátky a po čtyřech utkáních hraných pro české fanoušky v příznivých časech pokračovala po půlnoci dalšími duely. V akci se objevil opět Jan Rutta (32), který v dresu Pittsburghu navázal na trefu do sítě Los Angeles i proti Columbusu a navrch přidal asistenci. Střelecky se zadařilo také Davidu Kämpfovi (27), jenž vstřelil rozhodující branku v souboji Toronta s Winnipegem.

Už v sobotu večer NHL nabídla čtyři utkání. Českého diváka zajímalo především vystoupení šestice krajánků v dresu Bostonu. Bruins, kteří se před utkání v TD Garden rozloučili se Zdenem Chárou, opět táhla dvojice Davidů. Souhra Pastrňáka s Krejčím vedla ke dvěma brankám včetně té vítězné Taylora Halla. Bodoval také Pavel Zacha, který asistencí připravil první gól Medvědů.

Po půlnoci se pokračovalo dalšími duely. Pittsburgh prohrával 0:2 a 1:3. K obratu zavelel Rutta v polovině utkání svou druhou trefou sezony, při níž propálil od modré čáry vše, co mu stálo v cestě. Druhý bod si český obránce připsal v 55. minutě, když poslal puk z vlastního pásma podél hrazení a založil tím rychlý kontr, který zakončil Brock McGinn gólem na konečných 6:3. Jeden z lídrů Columbusu Jakub Voráček vyšel naprázdno.

Rutta se po odchodu z Tampy Bay v novém působišti uchytil, v pěti zápasech vstřelil dva góly, na jeden přihrál a v tabulce +/- má osm kladných bodů. Pittsburgh i díky jeho výkonům vede Metropolitní divizi s devíti body.

Kämpf se prosadil ve 35. minutě z mezikruží po elegantní zadovce, při níž mu přihrál Wayne Simmonds puk mezi bruslemi. Český centr, který vede čtvrtý útok, skóroval v sezoně podruhé. "Periferně jsem viděl, že si někdo najíždí mezi kruhy, tak jsem tam puk poslal, jak nejrychleji to šlo a (Kämpf) skvěle vystřelil," popsal Simmonds klíčovou akci.

Ještě v prostřední části zvýšil svou druhou trefou v zápase John Tavares a výhru zpečetil Michael Bunting při hře Winnipegu bez brankáře. Za poražené plnil David Rittich roli náhradního gólmana.

Vejmelka pustil šest branek podruhé v sezoně. Už po necelých sedmi minutách lovil puk ze sítě dvakrát, překonali jej z dorážky Shane Pinto a tečí Josh Norris. Arizona vstřelila své góly v prostřední třetině, kterými snížila na 1:2 a 2:3. Mezi oběma trefami Coyotes zakončil Brady Tkachuk povedenou souhru v přesilové hře. Zbývající branky padly v rozmezí 47. až 53. minuty, během kterých se prosadil zblízka bekhendem Mark Kastelic, z dorážky Tyler Motte a z úniku Tkachuk.

Joe Pavelski zazářil v Montrealu, kde zařídil hattrickem a přihrávkou výhru Dallasu 5:2. Zkušený útočník se stal ve věku 38 let a 103 dnů nejstarším hráčem v klubové historii, který dal v jednom utkání tři góly a překonal Bretta Hulla. Ligový rekord drží od roku 2015 Jaromír Jágr (42 let, 322 dní). V dresu poražených skóroval poprvé v NHL jednadvacetiletý kanadský obránce Arber Xhekaj, který má i český pas. Matka rodáka z Hamiltonu pochází z České republiky a otec z Kosova.

Rasmus Dahlin vylepšuje rekord NHL v počtu zápasů, ve kterých dal obránce od startu sezony gól. Jednička draftu 2018 skórovala i v pátém utkání, navrch přidala asistenci a pomohla Buffalu k výhře 5:1 ve Vancouveru. Dvě branky vstřelil Victor Olofsson. Sabres, kteří hráli v play off naposledy v roce 2011, začali novou sezonu dobře a se čtyřmi vítězstvími z pěti zápasů jsou v tabulce NHL čtvrtí.

Divákům v Nashvillu zatrnulo, když zůstal domácí hráč Mark Borowiecki ležet na ledě po nárazu na hrazení od útočníka Philadelphie Michaela Frosta. Zkušený obránce opustil hrací plochu na nosítkách a klub později informoval, že při převozu do nemocnice byl Borowiecki při vědomí a hýbal všemi končetinami. Rozhodčí Frosta za zákrok nevyloučili, Predators doma prohráli 1:3.

Výsledky NHL