Datové zrcadlo ligy: Koho potká sestup? Ze skupiny kandidátů se vymanily Budějovice

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Datové zrcadlo ligy: Koho potká sestup? Ze skupiny kandidátů se vymanily Budějovice

Michal Škoda a Qadri Adediran (zleva) se na jaře činí, aby České Budějovice dovedli k záchraně,
Michal Škoda a Qadri Adediran (zleva) se na jaře činí, aby České Budějovice dovedli k záchraně,Profimedia
Vedle vyrovnané bitvy o titul se na opačném konci tabulky fotbalové ligy odehrává podobně nervydrásající souboj o to, kdo se v nejvyšší soutěži zachrání. A vypadá to, že České Budějovice, jež byly donedávna největším kandidátem sestupu, se na jaře vzchopily do té míry, že je nakonec gilotina mine.

Jihočeši se skvěle vypořádali se sekvencí pěti nesmírně náročných utkání. Z nich nakonec dokázali navzdory očekáváním vytěžit 10 bodů. Postupně porazili Bohemians, Slavii a Ostravu, a to i přesto, že zápasu dominovali pouze v jediném případě. I po téhle sérii dobrých výsledků, která jim umožnila proniknout na pozici zajišťující účast v prostřední nadstavbové skupině, jsou ovšem optikou analytických dat tím nejméně úspěšným ligovým celkem. 

Podle metriky očekávaných bodů, jež bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí, by jim aktuálně měla patřit poslední příčka tabulky s pouhými 15 body. Reálně jich však na svém kontě mají už 28. Velmi špatně je na tom v ligovém srovnání jak obrana, tak i útok. Budějovice svým soupeřům povolují průměrně 1,84 očekávaných branek na zápas a sami si vytvářejí pouze 0,62. To jsou v obou případech nejhorší čísla v lize.

Model očekávaných bodů vychází z metriky očekávaných branek (xG). Nejprve zjistí, jaké si tým v daném utkání připravoval šance a do jakých pouštěl soupeře. Následně za pomoci matematického modelu vytvoří tisíce simulací takového zápasu a vyhodnotí, s jakou pravděpodobností by tým při stejném počtu získaného a povoleného xG zápas vyhrál, prohrál nebo v něm remizoval. Na základě toho pak rozdělí očekávané body.

Výchozí pozice Budějovic pro zbylých šest duelů základní části je mezi konkurenty v boji o setrvání ve FORTUNA:LIZE zdaleka nejlepší. Nejen co se aktuálního pořadí v tabulce týče, ale především z hlediska losu. Jihočechy totiž v nadcházejících týdnech čekají Zlín, Teplice, Hradec Králové, Jablonec, Brno a Pardubice, tedy týmy, které se bez výjimky nacházejí ve spodní polovině zmiňované "tabulky pravdy". 

Důležitým faktorem by se mohla stát také rošáda na gólmanském postu, kde nejistě chytajícího Martina Janáčka i kvůli zranění nahradil Dávid Šipoš, jenž už v téhle sezoně prokazatelně zabránil několika potenciálním brankám.

Ačkoli se nyní na posledním místě ligové tabulky nachází Zlín, důvodem je z velké části také určitá porce smůly. Z hlediska objemu a kvality vytvořených šancí se sice pohybuje na podobné úrovni jako sestupem ohrožené Teplice s Pardubicemi, defenzivně se ale na rozdíl od nich řadí k ligovému průměru – povolených 1,15 očekávaných branek na zápas je výsledek na úrovni Brna s Jabloncem. Třebaže měl Zlín podle matematických modelů inkasovat 28 branek, ve skutečnosti jich bylo o 13 víc (bez penalt). 

Roli v tomto nepoměru sehrávají také výkony gólmana Matěje Rakovana. Pokud by průměrný brankář FORTUNA:LIGY čelil totožným střelám, pustil by za svá záda o pět branek méně než on. 

Pořadí podle očekávaných inkasovaných gólů.
Pořadí podle očekávaných inkasovaných gólů.11Hacks / Livesport

Velkým strašákem musí být pro Zlínské nejenom nelichotivé postavení v tabulce, ale také los pro zbytek základní části. Zápasy proti Českým Budějovicím (doma) a Liberci (venku) sice patří mezi ty zvládnutelné, ovšem následná série proti Olomouci, Plzni, Bohemians a Mladé Boleslavi příliš velkým bodovým ziskem nekyne.

I když by se kvalita zlínské obrany měla v následné skupině o záchranu projevit, vzhledem ke všem výše uvedeným faktorům bude tým o setrvání mezi elitou bojovat nejspíš až do posledního ligového kola a dost možná také v následné baráži. Přímý sestup by však byl velmi smolným vyústěním jeho sezony.

Po výsledkovém vzepětí Českých Budějovic jsou přímým sestupem reálně ohroženy také celky Teplic a Pardubic, tedy 14. respektive 15. tým podle tabulky očekávaných bodů. Oba trpí především špatnou defenzívou, která každý zápas povoluje velké množství nebezpečných šancí: Teplice se pohybují okolo 1,6 xGA, Pardubice jsou na tom s 1,7 ještě o něco hůř.

Vzhledem k podobně fungujícím útokům a srovnatelné obtížnosti losu základní části je velmi obtížné odhadovat, jakou výchozí pozici si do skupiny o záchranu oba týmy odnesou. Ještě je shodně čekají důležité zápasy proti Budějovicím a Hradci, oba však ve velmi odlišném pořadí.

Zatímco Teplice je odehrají hned v nadcházejících dvou kolech, Pardubice vyzvou nejprve Jablonec se Spartou a s dvojicí papírově schůdnějších soupeřů se utkají až v posledních čtyřech kolech, kdy je doplní ještě Brno se Slováckem. Teplice naproti tomu zkompletují základní část proti Slovácku, Olomouci, Boleslavi a Plzni. 

Nejen díky lepšímu výkonu ve vzájemném víkendovém střetnutí jsou v tomto izolovaném závodu většími favority Východočeši. Dominik Janošek s Michalem Hlavatým patří mezi střední záložníky s největším ofenzivním přínosem v lize, což platí zejména o prvním zmíněném.

Ofenzivní přínos Dominika Janoška v grafice.
Ofenzivní přínos Dominika Janoška v grafice.11Hacks / Livesport

Obrovsky důležitý je pro Pardubice nejenom svými góly, ale také při tvorbě šancí a v rozehrávce, což jsou schopnosti, v nichž v rámci ligy vyčnívá. A to i přesto, že nastupuje za mužstvo bojující o záchranu.

Jako velmi důležitá událost se jeví také příchod zkušeného brankáře a někdejšího rumunského reprezentanta Florina Nity, jenž si zatím vede výborně a mohl by se nakonec stát tím, kdo týmu pomůže získat body znamenající záchranu.

Predikce výsledků skupiny o záchranu je hrou s velkým počtem neúplných informací. Liga je nesmírně vyrovnaná a mezi 7. a 13. týmem je aktuálně pouze šestibodový rozdíl. A to v situaci, kdy stále ještě zbývá odehrát šest kol základní části a dalších pět v nadstavbě. Mohl by se tedy do sestupových vod ponořit ještě někdo další kromě tria Pardubice, Teplice a Zlín?

Až na zmíněné České Budějovice příliš mnoho dalších kandidátů není. Kvalita ostravského Baníku neodpovídá jeho současnému postavení v tabulce, stejně jako by se měla v dlouhodobém horizontu projevit v případě Jablonce, Brna, Mladé Boleslavi a Hradce Králové. 

Co je aktuálně problémem Baníku, je obtížný los. Pokud nezvládne domácí duel s Libercem, dostane se pod velký tlak, protože proti Slovácku, Plzni, Mladé Boleslavi, Slavii a Olomouci se body lehce nezískávají. Proti celkům ze spodní poloviny tabulky už by ale měl mít navrch.

Problémy může mít potenciálně také Liberec, který po sérii špatných výsledků proti kvalitním mužstvům klesl až na 11. místo. Podle tabulky očekávaných bodů by mu měla patřit dokonce až 13. příčka, nicméně bodový i kvalitativní odstup od hlavních adeptů na sestup je už poměrně výrazný. I s přihlédnutím k faktu, že Slovan čekají už pouze dva soupeři z horní poloviny tabulky. Zcela vyhráno však ještě nemá.