Derby o severní Londýn: Odchyt černých pasažérů i odkrytá slupka fotbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Derby o severní Londýn: Odchyt černých pasažérů i odkrytá slupka fotbalu
Derby o severní Londýn: Odchyt černých pasažérů i odkrytá slupka fotbalu
Derby o severní Londýn: Odchyt černých pasažérů i odkrytá slupka fotbaluRadek Šamša
Další fotbalový víkend plný soubojů městských rivalů je minulostí. Jaké byly jejich výsledky, dobře víte třeba i z naší aplikace, ale k jednomu zápasu se přece jen ještě vrátíme. Osobně jsme se totiž byli podívat na severolondýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem.

Prosluněný Londýn v sobotu hlásí 19 stupňů a slibuje bitvu dvou znesvářených sousedů o vedoucí příčku Premier League. Fotbalová idylka na první říjnový den, obzvlášť pro fanoušky Arsenalu, který díky výhře 3:1 udrží prvenství i pomyslné žezlo nad severním Londýnem.

Naše cesta na North London derby přitom začíná už v červenci. Brzy po rozlosování soutěže se pouštíme do shánění vstupenek, protože o zápasy Arsenalu je v nové sezoně v porovnání s předchozími ročníky obrovský zájem. Dokládá to i fakt, že naše lístky ulovíme jen pár dní před střetnutím. A to ještě s velkou dávkou štěstí.

„Na tak exponovaný zápas jsem dvě vstupenky na takových místech a navíc vedle sebe snad nikdy neměl,“ vypráví mi před Emirates Stadium kamarád Filip, který vstupenky sehnal. Derby je pro něj už třetím letošním domácím ligovým duelem Arsenalu ze čtyř, na nějž osobně dorazil, a získat byť jen jeden lístek na utkání i proti méně atraktivnímu soupeři je prý letos velký problém.

Autobus s hráči Tottenhamu odjíždí z derby.
Autobus s hráči Tottenhamu odjíždí z derby.Livesport / Radek Šamša

Na derby bez lístku

Překvapí, že než se před Emirates Stadium dostanete k turniketům, probíhají jen bezpečnostní kontroly – klasické „prošacování“. A k těm se může dostat prakticky každý nehledě na to, jestli má lístek, nebo ne.

Někteří toho využívají a bez vstupenky projdou k turniketům, kde se „nalepí“ hned za držitele platného lístku a po naskenování QR kódu se dostanou do útrob stadionu. Přesně tohle se stává i nám, ale černý pasažér nakonec derby z tribuny nesledoval, protože ho hned lapili lidé z ochranky.

Odchytávání probíhá i po samotném zápase. Až se někdy budete u Emirates Stadium divit, proč je tak dlouhá fronta pod jednou z tribun, tak přesně tam čekají fanoušci na hráče odjíždějící v autech. A jsou za nimi schopní a ochotní sprintovat, i když nemají šanci selfie nebo podpis ulovit.

Na druhou stranu bývají uličky před stadionem po zápasech ucpané a řada hráčů po vítězném derby zastavuje a s fanoušky se fotí – jmenovitě třeba obránci Gabriel, Kieran Tierney či Oleksandr Zinčenko. Vlastně ani nemají na výběr, protože jim lidé doslova skáčou pod kola a znemožňují pokračování v cestě. Zato autobus Tottenhamu projíždí bez policejního doprovodu téměř bez povšimnutí. Asi hlavně díky tomu, že Spurs zanechali na Emirates Stadium všechny tři body.

O hráče Arsenalu byl zájem. Oleksandr Zinčenko může potvrdit.
O hráče Arsenalu byl zájem. Oleksandr Zinčenko může potvrdit.Livesport / Radek Šamša

Jen pro fandy Arsenalu

Když jdeme od stadionu po Holloway Road směrem ke stanici Highbury/Islington, ze zaplněných hospod se nesou oslavné chorály. Není divu – jsou v nich prakticky jen fanoušci Arsenalu. Vchody střeží členové security, kteří ukazují na cedule „Arsenal fans only“ a pečlivě kontrolují, jestli na sobě nemáte třeba triko s logem rivala a nejdete provokovat.

Za celou dobu vlastně nepotkáváme nikoho v podnapilém stavu, natožpak na stadionu. Fotbal je zde kultura. Večer se o tom při sledování pořadu Match of the Day na BBC se sestřihy sobotních zápasů Premier League bavíme s ubytovatelem Junedem. Ten vyrůstal v západním Londýně, teď však žije v jeho východní části, ale po vzoru tatínka fandí Liverpoolu.

„Spousta lidí vnímá fotbal jako hru. Dvacet dva zbohatlíků se nesmyslně honí za míčem. Ale když odkryješ tuhle slupku a dostaneš se k jádru, přináší mnohem víc – spojuje lidi,“ vypráví. Je to tak. Díky fotbalovému utkání jsme se poznali i s jeho rodinou a dávno předtím vlastně i s kamarádem Filipem… S tím, který nečekaně sehnal lístky na zápas oblíbeného klubu.