Laskominy v Premier League. O víkendu se hrají derby o Manchester a severní Londýn

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Laskominy v Premier League. O víkendu se hrají derby o Manchester a severní Londýn
Laskominy v Premier League. O víkendu se hrají derby o Manchester a severní Londýn
Laskominy v Premier League. O víkendu se hrají derby o Manchester a severní LondýnProfimedia
Premier League se po reprezentační pauze vrací v plné síle, nabídne hned dvě velká derby. V sobotu severolondýnské mezi Arsenalem a Tottenhamem, v němž tentokrát půjde i o první místo v tabulce, o den později bude k vidění bitva o Manchester.

Arsenal i Totenham za sebou mají vydařený vstup do sezony. Kanonýři vyhráli šest z prvních sedmi ligových zápasů, což je jejich nejlepší start od ročníku 2007/08. Kohouti jsou neporaženi, na kontě mají 17 bodů za pět vítězství a dvě remízy, čímž vyrovnali své maximum z úvodu sezony 2016/17.

Pokud však chtějí svěřenci Antonia Conteho svého úhlavního rivala přeskočit a minimálně do neděle jít do čela tabulky, budou muset napravit hrozivou bilanci na hřišti Arsenalu. Z posledních 29 ligových zápasů tam totiž vyhráli pouze jednou –⁠ 20. listopadu 2010.

Navzdory této statistice se Tottenhamu podařilo poměr sil v severním Londýně zvrátit. V posledních šesti sezonách totiž skončil v Premier League nad Arsenalem, zatímco v předchozích 21 ročnících tomu bylo naopak.

Arsenal měl letos v květnu jedinečnou šanci tuto bilanci opět otočit, jenže vzájemný souboj o umístění v první čtyřce nezvládl. Na Tottenham Hotspur Stadium prohrál 0:3 i proto, že od 33. minuty hrál bez vyloučeného Roba Holdinga. Sezonu pak Kanonýři zakončili na pátém místě dva body za největším sokem.

Ten momentálně drží ligovou sérii 13 zápasů bez porážky. Přesto znějí kritické hlasy, podle nichž jsou dosavadní výsledky Tottenhamu působivější než mnohé jeho výkony. Na Emirates Stadium každopádně pojede povzbuzen drtivým vítězstvím 6:2 nad Leicesterem v zápase, v němž Son Heung-min nasázel v rozmezí 73. a 86. minuty hattrick.

Arsenal Mikela Artety se před rokem touto dobou probouzel ze strašidelného začátku sezony, ale nyní je ve zcela jiném rozpoložení. Jako terno se ukazuje přestup Gabriela Jesuse, který po příchodu z Manchesteru City dal již čtyři ligové góly a hlavně do mladého týmu pomohl vnést vítěznou mentalitu.

Roli hrají i výkony Granita Xhaky, který ve středu zálohy oproti minulým rokům působí jako politý živý vodou. Zatím v lize nasbíral gól a tři asistence. Od sobotního střetnutí lze kromě tradičních emocí očekávat taktická bitva, v níž se na sebe narazí styl Arsenalu založený na držení míče s jedovatými protiútoky Tottenhamu.

"To je Conteho specialita. Když se Son Heung-min nyní dostává do formy, mohli by Arsenalu uškodit," zmínil bývalý anglický útočník Chris Sutton, který nyní působí v BBC. Pokud Arsenal vyhraje, udrží si i po osmi kolech první "flek".

Jakýkoli jiný výsledek znamená, že na vrchol může vystoupat Manchester City Pepa Guardioly. To pokud v neděli zvítězí doma nad United. A to se nezdá nepravděpodobné zejména s přihlédnutím k neskutečné fazoně Erlinga Haalanda, který trhá střelecké rekordy.

Norský reprezentant v prvních sedmi ligových vystoupeních nastřílel 11 gólů a pokud si toto tempo udrží, hravě překoná rekord Premier League, který činí 34 branek (1993/94 Andy Cole a 1994/95 Alan Shearer).

United mají v lize sérii čtyř vítězství, ale od 4. září, kdy na Old Trafford porazili Arsenal, nehráli ligový zápas. V říjnu je naopak čeká porce devíti klání –⁠ šesti ligových a tří v Evropské lize. Naproti tomu City hráli ještě 17. září, kdy venku porazili Wolves

Premier League ale nabídne i další taháky. Zajímavé bude sledovat, jak se Liverpool v sobotu na Anfield Road popasuje s Brightonem, který je ve vynikající formě a na čtvrtém místě tabulky má o čtyři body víc než Reds. Ti naopak v šesti zápasech už téměř vyčerpali prostor pro chyby.

A velká premiéra čeká Grahama Pottera. Ten se poprvé představí v roli hlavního kouče Chelsea, která zavítá na hřiště Crystal Palace.

Tabulka Premier League