Djokovič vyrovnal rekord Australian Open a je v semifinále, americké derby ovládl Paul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič vyrovnal rekord Australian Open a je v semifinále, americké derby ovládl Paul

Aktualizováno
Novak Djokovič nedal Rubljovovi šanci a postoupil do semifinále.
Novak Djokovič nedal Rubljovovi šanci a postoupil do semifinále.AFP
Novak Djokovič (35) v Melbourne znovu po dvou dnech dominoval, když ve středu deklasoval 6:1, 6:2, 6:4 Andreje Rubljova (25) a svou neporazitelnost na Australian Open prodloužil už na 26 utkání, čímž překonal své maximum z let 2011 až 2014 a vyrovnal rekordní sérii v podání Andreho Agassiho. V semifinále, které v minulosti nakonec pokaždé a celkem devětkrát proměnil v triumf, se utká s Američanem Tommym Paulem (25).

Novak Djokovič se letos do Austrálie vrátil po roční pauze zaviněné loňskou deportací ze země kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19. A přestože od 7. ledna laboruje s bolestmi levého hamstringu, stále nenašel přemožitele.

Navíc v posledních dnech ho zranění limituje čím dál méně a Djokovič i s ohledem na pošetření sil své poslední dva soupeře na Australian Open převálcoval po zhruba dvou hodinách hry. Po domácím Alexi de Minaurovi dnes nedal šanci ani sousedovi ze světového žebříčku Andreji Rubljovovi.

A stejně jako s Australanem nepřišel o podání, přestože ve třech různých gamech odvracel celkem pět brejkbolů. Ve třetím setu začal brejkem a náskok si už bez potíží pohlídal, když po servisu získal 20 z 24 bodů.

"Dnešní výkon byl podobný tomu před dvěma dny. Hodnotím ho jako druhý nejlepší v sezoně," pochvaloval si Djokovič, který letos odehrál 10 zápasů a vyhrál 25 ze 27 setů. "Se svou hrou můžu být spokojený. Hrál jsem solidní tenis, za těchto podmínek s bočním větrem se mi hraje dobře. Tohle je pro mě kurt číslo 1, je nejblíže mému srdci," řekl na kurtu, na němž slavil nejvíce grandslamových triumfů.

Na Australian Open rekordní devítinásobný šampion Djokovič hraje poosmnácté v kariéře a podesáté je v semifinále. V minulosti pokaždé, když překonal čtvrtfinále, už v Melbourne neprohrál a triumfoval. Pokud letos svou melbournskou sbírku "zakulatí" o desátou trofej, vyrovná ziskem 22. grandslamového titulu rekord Rafaela Nadala a vrátí se na post světové jedničky.

"V posledních dnech jsem byl připojený na spoustu různých přístrojů, víc než kdykoliv předtím. Zkoušel jsem různé způsoby, jak tomu svalu ulevit a dát ho do pořádku. Funguje to, ale stále na léčbě pracuju. Ve dnech volna mezi zápasy netrénuju, musím na to jít chytře a zbytečně tělo nezatěžovat," řekl rodák z Bělehradu ke svému zdravotnímu stavu.

Pokud letos svou melbournskou sbírku "zakulatí" o desátou trofej, vyrovná ziskem 22. grandslamového titulu rekord Rafaela Nadala a vrátí se na post světové jedničky.

Na Australian Open Djokovič neprohrál 26 zápasů v řadě, vyrovnal svou nejdelší sérii z let 2011 až 2014 a vyrovnal historicky nejdelší šňůru bez porážky, které jako první dosáhl v letech 2000 až 2004 Američan Andre Agassi.

Rubljov hrál čtvrtfinále grandslamu posedmé v kariéře, ale ani tentokrát v něm neuspěl a neukončí čekání na první velký triumf. V minulosti ve čtvrtfinále prohrál také na US Open 2017 (Rafael Nadal), US Open 2020 (Daniil Medveděv), French Open 2020 (Stefanos Tsitsipas), Australian Open 2021 (Medveděv), French Open 2022 (Marin Čilič) a US Open 2022 (Frances Tiafoe).

Djokovič se v pátečním semifinále utká poprvé s nenasazeným Američanem Tommym Paulem, který si dnes poradil s krajanem Benem Sheltonem a v Melbourne už podruhé překonal své grandslamové maximum.

"On nemá co ztratit. Bude to pro něj první semifinále. Za poslední rok se očividně hodně zvedl, pomohla mu změna trenéra," dodal ke svému příštímu soupeři Djokovič, který si své první semifinále na grandslamu zahrál už před 16 lety na French Open. O necelý rok později v Melbourne slavil první z dosavadních 21 triumfů.

Přehled zápasu Djokovič – Rubljov 6:1,6:2,6:4

Americký souboj ovládl Paul

Paul se dosud na grandslamech dostal pouze třikrát do 3. kola a loni ve Wimbledonu si zahrál jediné osmifinále. Nyní na Australian Open se sice těsně nevešel mezi nasazené, ale dokonale využívá příznivého losu i zaváhání favoritů a své maximum už podruhé překonal.

Po výhrách nad Němcem Janem-Lennardem Struffem, Španělem Alejandrem Davidovichem, Američanem Jensonem Brooksbym a Robertem Bautistou ze Španělska ve středu zvládl i své první grandslamové čtvrtfinále proti překvapení turnaje krajanu Sheltonovi.

Paul od začátku skvěle podával a po dvou hodinách hry vedl 7:6, 6:3, 4:3 a byl na servisu. Jenže pak o něj poprvé a hned dvakrát po sobě přišel a skvěle rozehraný zápas si zkomplikoval. Čtvrtou sadu ale otevřel brejkem, ztratil v ní jen tři z 23 míčků po servisu a v Rod Laver Areně dokráčel k vítězství 7:6, 6:3, 5:7, 6:4.

"Poprvé jsem nastoupil na tomhle kurtu a rovnou ve čtvrtfinále grandslamu. Navíc proti Benu Sheltonovi, který hrál poprvé za hranicemi své země. Jsou to bláznivé okolnosti. Celý zápas jsem měl problém číst jeho servis. Bylo to náročné utkání, ale našel jsem cestu k vítězství," radoval se Paul v pozápasovém rozhovoru po postupu mezi čtyřku nejlepších. 

"Semifinále zní ještě líp než čtvrtfinále. Ať už budu hrát v pátek proti komukoliv, bude to skvělé. Být v druhém týdnu grandslamu je splněný sen," usmíval se rodák z New Jersey, který se v pondělí objeví poprvé v top 20.

Stále teprve 20letý vysokoškolák Shelton vycestoval vůbec poprvé na turnaj mimo Spojené státy a při premiéře na Australian Open si připsal první čtyři výhry na grandslamu. Vítěz tří listopadových challengerů vyletí ve světovém žebříčku na 43. místo a o téměř 50 pozic vylepší své maximum.

Přehled zápasu Paul – Shelton 7:6, 6:3, 5:7, 6:4