Florbalový týden: 10 let skrývaná genialita, Ostrava v kurzu a jen jeden život pro Pantery

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: 10 let skrývaná genialita, Ostrava v kurzu a jen jeden život pro Pantery
Marek Beneš se vehementně snaží přesvědčit rozhodčího, že gól byl v souladu s pravidly. Měl pravdu.
Marek Beneš se vehementně snaží přesvědčit rozhodčího, že gól byl v souladu s pravidly. Měl pravdu.Flickr Tatranu Střešovice
Proč jsou boje play off tou nejdůležitější částí sezony? Ano, rozhoduje se v nich o majitelích trofejí, o vítězích a poražených, kterých bývá logicky daleko víc. Ale také v nich vznikají památné momenty, na něž se léta vzpomíná. A právě jeden takový poslal světu v neděli střešovický Marek Beneš (25).

Možná si florbaloví fajnšmekři pamatují signál někdejšího fantoma vyřazovacích bojů Michala Jedličky, jímž střešovický Tatran otáčel finálovou sérii s Vítkovicemi v roce 2010. Ten také přišel v těžké chvíli, chvilku od prohry.

Dnes se mluví o genialitě Marka Beneše. Originální standardka, rozehraná lídrem střešovické ofenzivy, během několika hodin obletěla svět. Kombinace originálního řešení, vypjatosti a důležitosti okamžiku a koneckonců i reakce rozhodčích, kteří branku nejdřív neuznali, učinily z gólu virální kousek, za jaký musí být florbal jedině rád. 

Pro vysvětlení je třeba dodat, že při rozehrání volného úderu se stejný hráč nesmí dvakrát za sebou dotknout míčku. Beneš to vyřešil filigránsky. Nahrál sám sobě o botu zdánlivě nezúčastněného spoluhráče, aby pak chladnokrevně vymetl šibenici.

10 let čekání na správnou chvíli

Zlí jazykové tvrdí, že to zas taková genialita nebyla, že šlo jen o secvičený signál. Ano, i sám Beneš přiznal, že řešení společně s parťákem Ondřejem Němečkem už léta pilují. "Trénujeme to snad 10 let, ale zatím na to nebyla vhodná chvíle," vyprávěl pro TN.cz střelec parádní branky. Právě načasování provedení povýšilo Benešův gól na ten nejvyšší level. Tatranu teklo do bot, byl blízko třetí prohry v sérii a marně hledaL zbraň na překonání obrany soupeře.

Beneš také neopomněl pochválit kolegu, o jehož botu si míček narazil: "Stejně důležité jako moje střela je herecké umění Ondry Němečka, který musí upoutat pozornost." Mimochodem, není to první vychytralá rozehrávka standardní situace z florbalové studnice nápadů rodiny Benešů. Právě otec střelce a dnešní trenér Tatranu Luděk Beneš v minulosti režíroval na stejném principu založený signál, ze kterého profitoval tým Chodova, za nějž před čtvrtstoletím hrával. Inu, otcovy rady se občas hodí…

Gašparík má motivaci

Zpět ještě k sérii Tatranu s Mladou Boleslaví. Středočeši byli opravdu jen kousek od mečbolu. Celý semifinálový souboj svou nepříjemnou obranou ničí hru střešovických šikulů. Tatran úplně vypadl z role a ve tvrdé realitě se ukazuje, že tempu a agresivitě fyzicky nadupaného týmu Středočechů konkuruje opravdu jen málo členů jeho týmu. Jindy produktivní forvard Matěj Havlas zapsal ve čtyřech zápasech jen jediný bod za gólovou nahrávku. Pokud Tatran svého soupeře přehrává, tak hlavně po stažení sestavy na pětici vyvolených, kteří zároveň mají potřebné fyzické parametry.

Mladá Boleslav si roli outsidera užívá a k tomu se vyznamenali její fanoušci. Nejlepší atmosféra z dosavadních semifinálových bojů byla právě v její hale. Středočechy hnala vyprodaná aréna a tleskalo se hlavně veteránovi Milanu Tomašíkovi a zimní posile Ronaldu Gašparíkovi. Ten nyní hraje proti týmu, který mu dal v české superlize první šanci. A motivace je to obrovská. Slovenský reprezentant už nasázel Střešovicím tři góly a přidal jednu nahrávku. Stejnou bilanci ze čtyř zápasů má i Tomašík.

Když kila nerozhodují

Série mezi Bohemians a Vítkovicemi byla před víkendovými pražskými zápasy vyrovnaná a čekalo se, jak se Ostravané s nepříjemnou situací popasují. Zvládli to náramně. A ukázali soupeři, co přesně v play off rozhoduje. Zkušenosti, vůle a důraz. Zelenobílí chtějí hrát líbivý ofenzivní florbal, jenže potřeba je spíš výsledek. Ostřílení borci na straně Vítkovic vždycky na konci zefektivnili hru a tým kolem mladého Filipa Formana trestali.

V sobotu byl stav po 40 minutách 4:4, hosté však Bohemians nasypali sedm gólů a po 14 letech zvládli dát v utkání semifinále víc než 10 gólů. Naposledy se jim to povedlo proti Boleslavi, která od té doby ušla velký kus cesty. Ten se rozprostírá i před svěřenci Michala Jedličky. V neděli vedli po dvou částech 5:1, a stejně se nakonec radoval soupeř.

Důrazný Šebesta šest vteřin před koncem vyrovnal a v prodloužení dokonal obrat další ukázkovou prací na hraně brankoviště útlý Gattnar proti daleko urostlejšímu Kisugitemu. "Ve třetí třetině jsme přestali hrát," nechápal Jedlička. Vítězové odjížděli z hlavního města s vedení 3:1 na zápasy a dnes se mohou stát prvními superfinalisty.

Už jen jeden život pro Pantery

Říká se, že kočky mají devět životů. Florbalovým Panterům z Otrokovic už zbývá jen jediný. Sérii o sestup rozehrály Karlovy Vary tak dobře, že si vypracovaly vedení 3:0 na zápasy. Stačilo už trápícího se soupeře dorazit, vždyť přijel do lázeňského města i bez produktivní bratrské dvojice Martina a Davida Ležatkových. Jenže přišlo ještě jedno vzepětí a naději zachránit příslušnost v superlize dalo Panterům nedělní vítězství 4:3. 

A pokud se budete ptát, kdo měl na výhře nejdůležitější podpis, jsou to dva veteráni: 32letý Tomáš Sovják, který pamatuje i historický postup z roku 2011, a pak také už 39letý srdcař Marek Zapletal. Ten dal dva góly a na jeden nahrál. U jeho jména je třeba se zastavit. Florbalový nestor dojíždí za týmem přes celou republiku právě z Karlových Varů. Na západě Čech má totiž práci u tamní hokejové mládeže jako trenér brankářů. Druhý mečbol budou Otrokovice odvracet doma na Štěrkovišti ve středu večer.

Ještě pohled na boj o postup do nejvyšší soutěže. Zatím suverénní cestu play off si klestí hráči pražského klubu Butchis, jejž jako trenér vede ostřílený Jan Zahalka. Pokud by celek, hrající zápasy v hale na Třebešíně, dokázal dotáhnout skvěle rozehranou sérii s Kladnem k vítězství, přibyl by do superligové společnosti už sedmý pražský zástupce a v nové sezoně by tak polovina klubů sídlila v metropoli.

Ostravské derby ve finále?

Mít dva týmy ze stejného města v boji o titul, to už nejvyšší soutěž mužů i žen zažila nesčetněkrát. Vždycky se však jednalo o pražské kluby. Ovšem aby se v bitvě o zlato střetli dva zástupci Ostravy, to tu ještě nebylo. Teď je k tomu díky ženské extralize hodně blízko. Vítězky základní části z Vítkovic, které v ní neztratily ani bod, zvládly oba zápasy v Praze, nad Tatranem už vedou 3:1 a doma mohou dokonat úplný obrat v sérii.

Obhájkyně titulu z FBC Ostrava nevstupovaly do play off rozhodně jako největší favoritky, jenže v měření sil s Chodovem jsou zatím jasně lepší. V sobotu si získaly vedení 2:1 na zápasy debaklem soupeře 7:0 a o den později zvládly nájezdy. Ten rozhodující proměnila se štěstím tahounka týmu Denisa Kotzurová, jež se na výhře 5:4 podílela dvěma trefami a asistencí. I žlutomodrý celek je jednu výhru od úspěchu, bude o ni usilovat na hřišti motivovaného Chodova.