Florbalový týden: Čerstvý táta Tomašík nájezdy odmítl, ženy Tatranu dobyly Dubinu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Čerstvý táta Tomašík nájezdy odmítl, ženy Tatranu dobyly Dubinu
Milan Tomašík při neproměněném nájezdu v prvním zápase.
Milan Tomašík při neproměněném nájezdu v prvním zápase.
Flickr Tatranu Střešovice
V bojích o domácí florbalové tituly konečně začíná jít do tuhého a o tom, že ještě pár dnů nebude o dramata nouze, svědčí stavy semifinálových sérií. Jak v mužské tak i v ženské nejvyšší soutěži je ve všech srovnáno na 1:1. Tatran pocítil kvalitu Mladé Boleslavi, senzací však byla prohra vítkovických Rytířek. A euforické chvíle si, i když trochu jinak, užívá i Kladno.

Pro mladoboleskou oporu Milana Tomašíka začalo semifinále krásnou zprávou. Den před startem série s Tatranem se stal tátou. A radost si nenechal zkazit ani v prvním utkání. I když v polovině zápasu selhal při trestném střílení za stavu 2:1 pro svůj tým, hlavně díky jeho výkonu vzala Mladá Boleslav střešovickému týmu iluze o tom, že to budou snadné týdny.

Středočeši v úvodním duelu nepustili Tatran ani na moment do vedení, a i když se Pražanům podařilo vynutit si aspoň prodloužení, právě Tomašík dvě vteřiny před nájezdy zápas rozhodl. Podruhé už prostě proti Lukáši Křížovi jít nechtěl…

Tatran musí měnit styl hry

V sestavě Mladé Boleslavi hrají skvěle vedle Tomašíka i Jakub Gruber a Adam Hemerka. A Tatran dnes možná trochu lituje, že si do semifinálové série vybral právě Středočechy. Nejde ani o to, že by ztratil první zápas, nýbrž o fakt, že zřejmě daleko víc, než by chtěl, musel přizpůsobit svou hru soupeři. Středočeši totiž hrají velmi zodpovědný florbal, snaží se držet míček a nepouštět Střešovice do hry. V čemž jsou víceméně úspěšní. A tak se třeba střešovický tahoun Marek Beneš objevuje na postu obránce, aby měl víc šancí hrát s míčkem.

I ve druhém zápase držela Mladá Boleslav Tatran v opratích a před začátkem poslední třetiny byla ve vedení. Obavy fanoušků Střešovic pominuly až po euforické desetiminutovce, kterou svým přesilovkovým gólem odšpuntoval kapitán Ondřej Němeček. Do hostující branky pak napadalo ještě pět gólů a série je před víkendem srovnaná. Gólové žně nicméně přišly až ve chvíli, kdy Boleslav musela dohánět ztrátu a svolila k otevřenému florbalu. 

Florbal pro fajnšmekry

Série mezi Tatranem a Mladou Boleslaví je sice vnímaná trošku prestižněji, vzhledem k tomu, že se jedná o střet loňských finalistů, pro oko diváka je však lahůdkou hlavně duel Vítkovic s Bohemians. Prostě se hraje dopředu, bez zbytečného taktizování, týmy se přetahují o vedení a především… padají góly. Vítkovice doma na Dubině ztratily první zápas, i když Pražané v jeho průběhu spíš dotahovali. Nakonec však vystřihli parádní rozhodující akci  po pravé straně hřiště. Míček putoval po ose Malič – Buršík – Forman až do sítě.

Netaktizovalo se ani ve druhém utkání série a znovu to byla dlouhou dobu velmi vyrovnaná bitva. Výsledek 9:4 pro Vítkovice hodně mate, Rytíři zlomili svého soupeře až v poslední třetině třemi slepenými góly, když odskočili na 5:2. Pak už to byla divoká přestřelka. Duely číslo tři a čtyři, které se budou hrát o víkendu v Praze, jsou rozhodně lákadlem.  

Kanonýři o superligu

Zatímco semifinále superligy vzhledem k teprve začínajícím sériím příliš fanoušků do arén nepřitáhlo, na rozhodující úterní semifinále druhé nejvyšší soutěže přišlo v Ústí nad Labem skoro sedm stovek diváků. Jenže atmosféra duelu zřejmě domácímu týmu svázala nohy, a tak v nadějně rozehrané sérii s Kladnem ztratil třetí zápas za sebou a končí. Kanonýrům, vedeným trenérem Dušanem Přívarou, se podařilo otočit z 0:2 na 3:2 na zápasy a čeká je boj o postup do superligy, kterou naposledy hráli v roce 2017.

Paradoxní je, že Kladno skončilo v tabulce základní části až deváté a ještě v jejím posledním kole mu hrozily boje o záchranu. Nakonec však po triumfu v předkole vyřadili Kanonýři dva favorizované týmy – Bulldogs Brno a právě Ústí. Pokud se jim nepodaří návrat přímo, v případě prohry s pražským Butchis týmem je čeká minimálně baráž.

Otrokovice s nožem na krku

Právě baráži je po prvním víkendu play down blízko tým Hurricanu Karlovy Vary. Západočeši dokázali dvakrát uspět na hřišti Otrokovic a dostali tým ze Štěrkoviště na hranu sestupu. Panteři jsou mezi elitou od roku 2011 a letos vůbec poprvé musejí hrát o záchranu. Namále už však měli v roce 2021, kdy je od těžkých bitev uchránila covidová pandemie, jež soutěž přerušila a nikdo nesestupoval.

První zápas Panteři snadno ztratili, ve druhém však vedli a nakonec jim utekla až koncovka. "Nehráli jsme špatně, ale nedaří se nám dávat góly," hořekoval trenér Karel Ševčík. A kapitán Západočechů Michal Klápa přitakal: "Měli jsme hrozný vstup do zápasu, pak se na nás usmálo štěstí a my ho chytli za pačesy. Nemyslím si, že by naše vítězství bylo nějak zasloužené." Přesto mohou Karlovy Vary sérii o víkendu doma ukončit.

Vzpoura žen Tatranu

Do semifinále dospěla i extraliga žen a v ní se hned v prvním hracím dni udála senzace. Vítkovice, které celou sezonu neztratily jediný bod, tentokrát marně dobývaly obranu Tatranu Střešovice. Gólmanka Monika Šolleová držela Rytířky v šachu téměř celé dvě třetiny, a i když tým z Dubiny dokázal vyrovnat, na trefu Kateřiny Seemanové už odpovědět nedokázal. Také ve druhém duelu trvalo Vítkovicím obléhání branky Střešovic víc než půl hodiny, nakonec však favoritky vyhrály 5:1.

Hráčky Tatranu ukončily vítěznou sérii Vítkovic.
Flickr Vítkovic

To série pražského Chodova s FBC Ostrava, tedy dvou účstníků loňského superfinále, nabízí víc gólových momentů. Hrdinkou druhého duelu byla střelkyně hattricku Pavlína Báčová z hostujícího FBC. Dá se ale předpokládat, že i nadále půjde o souboj gólmanek Jany Christianové a Veroniky Tomšové.