Florbalový týden: Tatran překvapil volbou, Bohemians píší historii a Peška stíhá všechno

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Tatran překvapil volbou, Bohemians píší historii a Peška stíhá všechno
Tatran a Mladá Boleslav, tenhle souboj bude hitem semifinále. V něm tak na sebe znovu narazí i Marek Beneš  a Jan Natov (zleva).
Tatran a Mladá Boleslav, tenhle souboj bude hitem semifinále. V něm tak na sebe znovu narazí i Marek Beneš a Jan Natov (zleva). Flickr Tatranu Střešovice
Čtvrtfinálové série play off Livesport Superligy naznačily skvěle vyladěnou formu elitního kvarteta. Všechny skončily už po minimálním počtu čtyř zápasů, a tak se vlastně doposud nejvýraznějším momentem vyřazovacích bojů stala volba soupeřů pro semifinále. V ní pak Tatran šokoval skoro všechny. Zajímavý je i příběh jednoho z aktérů bojů o záchranu, který ze dne na den začal hrát o postup.

Specifikem florbalového play off jsou nejen v Česku volby soupeřů. Ve Skandinávii mají nejlepší týmy právo si vybírat ideálního protivníka třeba kvůli jednoduššímu cestování, jindy se řeší taktika. Většinou se však bere do dalšího kola nejpříjemnější soupeř.

Tatran má kuráž

Nicméně v případě letošního českého zápolení o titul se střešovický Tatran vysmál předpokladům a dost překvapivě zvolil úřadující šampiony z Mladé Boleslavi. Už v semifinále se tedy potkají týmy, které loni hrály v O2 areně o titul. Jako schůdnější se jevila spíš cesta přes "až čtvrté" Bohemians. "Neviděli jsme, že by některý z celků byl slabší a že bychom přes něj měli snazší cestu do superfinále. Hodně jsme šli po motivaci, a tu největší jsme viděli v odplatě za prohrané superfinále," vysvětloval volbu trenér Tatranu Milan Fridrich. 

Střešovice Mladou Boleslav v sezoně třikrát porazily, jednou dokonce demolicí 11:1. A kouč Středočechů Petr Novotný připustil, že s dalším střetnutím s Tatranem nepočítal: "Na rovinu přiznávám, že osobně jsem čekal jinou volbu. Je evidentní, že si na nás Střešovice ohromně věří, což po vzájemných zápasech v této sezoně chápu."

Bohemians tvoří historii

Poprvé, konečně! Ještě nikdy se florbaloví Bohemians nedostali do semifinále, dokonce ani v dobách, kdy jejich dres oblékali výjimečný centr Martin Richter či fantom a střelec Michal Jedlička. Od neděle je vše jinak. Parta okolo Filipa Formana zdemolovala v pražském derby Chodov 4:0 na zápasy, když nasázela soupeři 39 gólů. 

Klokani prostě hrají dál po svém s heslem "nejlepší obrana je útok". "V každém zápase se ukázal někdo jiný a myslím, že to bylo i rozhodující. Produktivita, kterou jsme předvedli v zápasech čtvrtfinále, je skvělá a doufám, že nám vydrží i nadále,” chválil své spoluhráče gólman Tomáš Hyršl, jenž se po osmi letech v nejvyšší soutěži dočkal historického momentu. Zelenobílí se o účast v superfinále střetnou s Vítkovicemi.

Zajímavý je pohled i na další čtvrtfinálová čísla. Vyřazený Chodov dokázal dát ve čtyřech zápasech víc gólů než Mladá Boleslav, která si zajistila postup přes Spartu. Dominance elitního kvarteta udělala ze čtvrtfinále téměř až nudnou záležitost. Všechny čtyři série skončily jednoznačně 4:0, což se naposledy stalo v sezoně 2011/12.

Vyčerpaní musejí osmkrát

Boje o záchranu jdou do další fáze a nutno říct, že velmi nepříjemná bude zejména pro oba superligové celky. Otrokovice a Karlovy Vary hrají o život, a ten si zachrání jen v případě osmi vítězství v nejbližších pěti týdnech. Nejdříve bude potřeba vyhrát sérii o přímý sestup a následně absolvovat baráž s poraženým finalistou druhé nejvyšší soutěže. Mise to bude náročná, zvlášť proto, že oba celky už mají v nohách a také v hlavách sedmizápasové boje v první sérii play down.

Úleva zavládla samozřejmě v Pardubicích. Tam už ovšem musejí pomalu začít připravovat tým pro novou sezonu. Není úplně jisté, zda se vedení podaří udržet nejproduktivnějšího hráče Adama Šmída, který má nabídku z Vítkovic. A také tahoun Martin Zozulák už jednou skončil kariéru a kdo ví, jestli bude mít energii hrát ještě další rok.

Peška ani neslavil

Naopak v České Lípě je živo. Jan Peška (v nováčkovské sezoně 36 gólů + 17 nahrávek!) si ani nestačil užít oslav záchrany a hned druhý den dorazil do Ústí nad Labem. Tedy do klubu, za nějž už nějakou dobu hraje a který by rád dotáhl mezi elitu. Stihl dát i jeden gól a podílel se na demolici kladenských Kanonýrů v poměru 11:2. 

A severočeská spolupráce se může prohloubit ještě víc. "Podmínky pro to, aby za nás mohli nastoupit v play off, splňují i Albert Kouba a Ondřej Kopič. Ještě zvažujeme, zda bychom je v boji o postup využili," vysvětluje sportovní manažer ústeckého klubu David Stummer. Ústí se netají tím, že by rádo na konci sezony slavilo postup do superligy.

Jendrišák jako tank

Česká stopa je vidět i v zahraničí. Boje ve švédském play off okořenily výkony Matěje Jendrišáka z Linköpingu, který po zdravotních patáliích zase hraje zdravý a s ohromnou chutí. I díky němu se Crusaders zdatně bijí s favorizovanou Storvretou. Urostlý rodák z Havířova opět dostal na svou paži kapitánskou pásku, bourá soupeře jako tank a pálí ostrými. V play off zapsal během tří zápasů dva góly a čtyři nahrávky. Jistě ho však mrzí neproměněný rozhodující nájezd ve třetím utkání čtvrtfinále, po kterém rival z Uppsaly dosáhl na druhé vítězství v sérii.