Florbalový týden: Život za pět vteřin, Bohemians nejsou jen Forman a český draft ve Finsku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Život za pět vteřin, Bohemians nejsou jen Forman a český draft ve Finsku
Vítězné kolečko Pardubic.
Vítězné kolečko Pardubic.Flickr / Sokoli Pardubice
I když už předkolem začalo play off, zdá se, že si fanoušci na ta opravdová dramata v boji o titul ještě nějakou dobu budou muset počkat. Naopak série o záchranu v Livesport Superlize už přinesly neskutečné emoce. A jak bylo vidět v souboji Pardubic s Otrokovicemi, právě ve vyřazovacích bojích platí stará známá pravda, že konec není tehdy, dokud opravdu není konec…

Přivézt si vedení 2:0 na zápasy z venku? Kdepak, zdaleka není hotovo. Po pátých utkáních je zase všechno naopak. Klidněji už je v Pardubicích a v České Lípě, naopak Karlovy Vary a Otrokovice si už pomalu uvědomují, že o záchranu mohou hrát třeba ještě další měsíc.

Krutý systém v české nejvyšší soutěži pro týmy, které hájí superligovou příslušnost, už léta prověřuje hlavně Pardubice. Ty letos hrají o udržení podeváté z posledních 10 sezon a dosud pokaždé byly úspěšné! Nicméně takový majstrštyk, jakým zachránily čtvrté utkání v Otrokovicích, nemá obdoby.

Historický comeback

Sokoli znovu jen dotahovali skóre, ještě v 52. minutě prohrávali 2:6. Pak ale zkusili hrát bez gólmana a snížili na 4:6. Do konce utkání zbývalo pár sekund, dva góly však přece jen stihli – v časech 59:47 a 59:52! Dlouhou dobu veselé otrokovické publikum nakonec odcházelo zdrcené, Pardubice totiž obrat dokonaly v prodloužení.

Ještě jedna poznámka k obratu Východočechů. Tři vítězství v play down vychytal týmu Matěj Denemark a jen ze střídačky sledoval počínání svého kolegy zkušenější Martin Haleš, jenž byl v průběhu sezony týmovou jedničkou. Co se nemění – pardubické florbalisty podporuje plná hala, i když se hraje jen o bytí a nebytí. Podobně narvané bylo i otrokovické Štěrkoviště na domácí zápasy Panterů.

Fantom Klápa

Také série mezi Českou Lípou a Karlovými Vary prodělala obrat z 0:2 na 3:2. Ani Severočeši však stejně jako Pardubice ještě nemají splněno, potřeba je vyhrát čtyři duely. Změnu kurzu dokázal trenér David Derka ze svého týmu dostat hlavně díky výkonu veteránů. Hřiště téměř neopouští Štěpán Slaný a střelec Radek Krajcigr v posledním utkání odehrál téměř 32 minut! A ještě jedna persona se zjevila v bílomodrém dresu – do hry se vrátil Jaromír Ekl, který sice zatím nebodoval, nicméně absolvoval skoro 26 minut veledůležitého pátého zápasu. 

Série však má ještě jednoho hrdinu. Michal Klápa, který vede Karlovy Vary s kapitánskou páskou, dokázal v pěti zápasech nasbírat úžasných 16 bodů (devět gólů a sedm nahrávek). Boje play down zkrátka prověřují charaktery hlavních opor. 

Souboj gólmanů i Šebkův hattrick

Čtvrtfinálová bitva mezi Mladou Boleslaví a Spartou je navzdory vedení Středočechů 2:0 vyrovnanější, než by se zdálo. Boleslav musela doma dvakrát o vítězství tvrdě bojovat a první bod v sérii získala až díky obratu v závěru, když rozhodující gól dal v přesilovce jen 84 sekund před koncem Dominik Beneš. Druhý zápas pak rozhodl svým hattrickem Daniel Šebek.

Jinak jde ale hlavně o bitvu dvou reprezentačních gólmanů, kteří svádějí velmi vyrovanou bitvu. Svědčí o tom jejich nadprůměrná čísla úspěšnosti zákroků. Zatímco brankář Sparty Martin Beneš čelil 52 střelám, z nichž 43 kryl (82,69 %), mladoboleslavský Lukáš Bauer, jenž nebyl v takové permanenci, při 34 střelách na branku úspěšně zasahoval 28x (82,35%).

Bohemians nejsou jen Forman

Nejvyrovnanější sérií čtvrtfinále měl být souboj Bohemians a Chodova, papírové předpoklady zatím však "klokani" roztrhali a v malém pražském derby ničí rivala z Jižního Města svou ofenzivou. Ve dvou zápasech nastříleli zelenobílí 22 gólů a trefy si mezi sebe podělila desítka hráčů. Tým trenéra Michala Jedličky jen demonstruje gradující formu i to, že jeho výkony nestojí jen na osobnosti Filipa Formana. V play off řádí Jan Řehoř (4+2) a Šimon Hronek (3+3). Druhý jmenovaný nastřílel dokonce za dva zápasy čtvrtfinále víc gólů než v základní části, v níž měl bilanci 2+6.

Také Tatran a Vítkovice vedou po prvním víkendu 2:0 na zápasy, jejich soupeři nicméně velmi vzdorovali. Vítkovice pro sebe získaly druhý zápas s pražskými Black Angels až díky třem slepeným gólům v závěru třetí třetiny. Trefy Šebesty, Delonga a Hubálka dělilo pouhých 63 sekund a znamenaly obrat ze 4:5 na 7:5 a konečné vítězství 8:6. Tatran se proti Královským Vinohradům nadřel hlavně v úvodním utkání, do vedení se Střešovice dostaly až v poslední minutě druhé třetiny, pak už ale díky své kvalitě vítězství udržely.

Finský draft ovládnou Češi

A na závěr jeden pohled na českou nejvyšší soutěž ze zahraničí. Ve Finsku se chystá premiérový draft do tamní F-Liigy a mezi dvanáctkou nejsledovanějších talentů současnosti pro 1. kolo volby se objevilo hned sedm Čechů. Skauti z Finska oceňují hlavně Filipa Formana, který je považovaný za aktuální jedničku, hned za ním jsou v pořadí střešovický Matěj Havlas a Adam Hemerka z Mladé Boleslavi. V top 12 se objevili také jeho klubový spoluhráč Lukáš Punčochář, brankář Tatranu Tomáš Jurco, Daniel Chatrný z FBC Ostrava a Adam Palčinský z Vítkovic. 

Pořadí pro draft do finské ligy.
Pořadí pro draft do finské ligy.Fliiga.com

Otázkou ovšem zůstává, zda bude pro Formana nabídka z Finska zajímavá. Už nyní se totiž objevily informace, že se po sezoně má znovu stěhovat do švédského Kalmarsundu, kde před dvěma lety odehrál  působivé představení v době, kdy česká liga stála kvůli pandemii koronaviru. Tamní klub dokonce pořádal sbírku na to, aby se mu podařilo českého šikulu do týmu získat natrvalo.