Florbalový týden: Čtyřgólový teenager, obhájce Tatran z formy a Pohár mistrů s klokany

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Čtyřgólový teenager, obhájce Tatran z formy a Pohár mistrů s klokany

Jakub Vařecha děkuje Milanu Tomašíkovi za gólovou asistenci.
Jakub Vařecha děkuje Milanu Tomašíkovi za gólovou asistenci.Profimedia
Už po prvním víkendu nové sezony Livesport Superligy je jasné, že tento ročník bude úplně jiný než ten předchozí. Loni suverénní Tatran ztratil body v obou svých úvodních zápasech, jeho rivalové toho využili a spustili kanonády. Bohemians, kteří rovnou na startu oloupili právě mistra, navíc v jeho domácím prostředí, čeká historický zápas. Už dnes večer vyběhnou na svém hřišti k duelu se švýcarským Wilerem v Poháru mistrů.

To, že střešovičtí šampioni poněkud ztrácejí sílu, bylo zřejmé už v přípravě. Nevýrazné výkony z prázdninového Czech Open ovšem Tatran zopakoval i v prvních dvou zápasech ligy. Mistr, který zvládl celou minulou sezonu bez porážky, tentokrát začal se dvěma ztrátami a už na úvod je zřejmé, jak velkou ztrátou je odchod nejlepšího českého florbalisty uplynulé sezony a kapitána týmu Ondřeje Němečka do švédské Storvrety.

Střešovická nepohoda

Prohra po nájezdech s Bohemians sice tolik překvapivá nebyla, úterní ztráta s vinohradskými Sokoly už však byla senzací. SKV schytalo v prvním kole výprask v Liberci, jenže na derby se připravilo parádně.

Marek Beneš po zápase Tatran - Bohemians
Marek Beneš po zápase Tatran - BohemiansFoto: Matyáš Klápa / tatranflorbal.cz

Hrdinou večera se stal Mikuláš Futschik, který vůbec poprvé v nejvyšší soutěži zaklekl do branky od začátku a střešovické střelce přiváděl k šílenství. Vinohrady naopak předváděly skvělé kontry, a tak byl po 60 minutách na ukazateli skóre stav 4:4. V prodloužení Vinohrady přežily oslabení, nakonec ale po souhře Tomáše Hanáka a Marka Beneše stejně padly. Tatran, na jehož střídačce se po letech objevil po boku klubové legendy Milana Fridricha také ostřílený kouč Zdeněk Skružný, je přesto ve značné nepohodě. 

Čtyři góly v 16 letech

Mladá Boleslav, která se rozhodla, že tuto sezonu odehraje pod novým koučem Joonasem Naavou ve finském stylu, měla sice na úvod snadnější sousto, otvírák sezony si nicméně udělala velkolepý. Na duel s Českou Lípou pozvala děti ze školních lavic a v malém regionálním derby deklasovala svého soupeře 15:3.

Premiéru si v dresu vítězů odbyl teprve 16letý Jakub Vařecha, další export (po Koláčném, Hemerkovi či Punčochářovi) z jižní Moravy do města automobilů. Nejmladší hráč soutěže, jenž v předešlé sezoně hrál dorosteneckou i juniorskou ligu za Hattrick Brno, bez ostychu rovnou nastřílel čtyři góly! Samozřejmě, měl to jednodušší, neboť mu bránu otvírali ostřílení reprezentanti Adam Delong nebo Milan Tomašík, za pohotovou střelu z levého křídla si ale talent s číslem 23 zasloužil uznání odborníků. 

Třicátníci s hattrickem

K vidění byla i jedna veteránská klasika, která dopadla dle dlouhodobých tradic. Sparta má sice ambice, peníze i krásnou halu, jenže florbalové umění vyučoval soupeř z Chodova. Matadoři Marek Vávra a Tom Ondrušek v prvním utkání sezony zapsali hattrick a po osmi letech tým z pražského Jižního Města zase nadělili Spartě dvoucifernou nálož. "Dlouho nám trvalo, než jsme srovnali na 4:4 a pak jsme Chodov nechali vyhrát v prvních střídáních třetí třetiny..." litoval sparťanský forvard Jiří Curney, který se po nepříjemné nemoci vrátil zpět na hřiště. "Klíčová byla obrana. Poslední třetina byla otevřená, góly mohla dát i Sparta, ale lépe jsme to zvládli my," těšilo trenéra Chodova Davida Podhráského.

Šmíd Pardubicím nechyběl

Historicky první zápas v superlize má za sebou i pražský nováček soutěže. Pro Butchis vedený zkušeným trenérem Janem Zahalkou to ale bylo těžké sousto. Ambiciózní Vítkovice totiž neměly slitování a nastřílely mu 12 branek. Jejich nová akvizice Adam Šmíd zapsal dva góly a dvě nahrávky a naznačil, že by mohl být podobně produktivní jako v předchozích sezonách, kdy na něj spoléhaly Pardubice. Východočeši si bez své opory poradili a vcelku překvapivě vzali všechny body Black Angels. 

Kotel Bohemians na Pohár mistrů

Velká sláva se chystá na středeční večer. Do nového modelu Poháru mistrů vstoupí první tuzemský zástupce, muži Bohemians přivítají v hale na Podvinném mlýnu slavný švýcarský Wiler Ersigen. V něm působí i zajímavá česká rodinná dvojice. Bývalý reprezentační útočník Radek Sikora stojí na střídačce jako asistent nového kouče Lukase Schüeppa, jeho 23letý syn Radek hraje na pozici centra v produktivní formaci se Slovákem Michaelem Dudovičem a Švédem Maxem Wahlgrenem (dříve Chodov).

Klokani usilují o vyprodání UNYP arény (kapacita 1300 míst), den před zápasem zbývalo už jen 250 vstupenek. Na tribuně by se měl objevit i 30členný kotel spřátelených fotbalových Bohemians. Speciální by měl být zápas pro oporu Bohemians Matyáše Krebnera, který v minulosti za Wiler odehrál jednu sezonu a ve 36 zápasech zapsal 12 kanadských bodů. V pátečním zápase s Tatranem se však zranil a jeho start je nejistý. Otazníky jsou i nad největší oporou zelenobílých Martinem Kisugitem, český reprezentační zadák totiž úvod sezony vynechal.