Florbalový týden: Gól, který nebyl, nové eso z vítkovické líhně i skautovo lotyšské potěšení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Gól, který nebyl, nové eso z vítkovické líhně i skautovo lotyšské potěšení

Filip Forman způsobil ve Švédskou svou střelou notné pozdvižení.
Filip Forman způsobil ve Švédskou svou střelou notné pozdvižení.Per Wiklund
Florbalová Livesport superliga má nového lídra. Není jím ani Chodov nebo Mladá Boleslav, televizní šlágr katapultoval do čela Vítkovice. Vítězství Rytířů nad Bohemians se přitom definitivně zrodilo až v posledních šesti minutách zápasu, kdy Ostravané otočili skóre ze 4:5 na 9:5. Padá to i Filipu Formanovi (21) ve Švédsku, a to ani nemusí trefit branku... Pohoda naopak schází v ženské reprezentaci, která musí před mistrovstvím světa řešit sérii špatných výsledků. 

Ve velmi vyrovnaných horních patrech tabulky mužské nejvyšší soutěže už není neporaženého týmu. Vítkovice však zatím všechny body ztratily až po prohraných prodlouženích. Sebevědomí prezentovali svěřenci Daniela Folty a Tomáše Martiníka v pondělní dohrávce, kde od prvních minut domácí Bohemians přehrávali.

"Klokani" pak sice měli v zápase pasáž, kdy skóre otočili, jenže závěr už zase patřil hostům. Trenéři stáhli sestavu na dvě formace a zelenobílí nestačili vzdorovat. Hlavní roli si pro sebe uzmul obránce Štěpán Kaleta, který v posledních minutách utkání dokonal hattrick. Výkon teprve 21letého levého beka připomněl zajímavý vítkovický patent. Na Dubině totiž už nějakou dobu produkují skoro na míru ofenzivní zadáky s pravým držením hole.

Nový Veltšmíd na scéně

Už je to 10 let, co se stal nejužitečnějším hráčem superfinále vítkovický zadák Lukáš Veltšmíd. Pokud se podíváte na Kaletův styl hry i jeho postavu, náramně vám ho bude připomínat. Bývalý reprezentant a dnes hráč švýcarského Churu není jediným ofenzivním bekem, kterého Vítkovice vychovaly pro velký florbal. Před ním to byl Pavel Brus, pak třeba Jakub Hubálek nebo Patrik Suchánek. Pokud se Kaleta bude dál rozvíjet, může jít směle v jejich stopách.

Sestřih zápasu: Bohemians – Vítkovice 5:9
ceskyflorbal.tv

Právě ofenzivní vlastnosti většiny hráčů zadních řad pomohly Vítkovicím ovládnout ostře sledovaný pondělní televizní zápas. Nejčastěji střílejícím hráčem byl obránce Michal Pažák s pěti pokusy na branku, hned za ním byl v četnosti právě Kaleta. Ten vyslal na gólmana Tomáše Hyršla čtyři střely a tři z nich skončily v síti.

"Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale je pravda, že Štěpánovy výkony po nedávném období jsou zvlášť pro mě nejen sportovní satisfakcí. Je to opravdu pokorný hráč i člověk," říká o talentu trenér Vítkovic Daniel Folta. Pro úplnost dat je třeba ještě dodat, že levý ofenzivní obránce přidal vedle tří gólů i jednu asistenci a zápas skončil s bilancí +4 bodů reflektujících účast při vstřelených a obdržených gólech. Lépe zvládl duel už jen reprezentační centr Matyáš Šindler (+5).

Potěšení pro skauta

Druhou prohru za sebou počítá Mladá Boleslav, která se sice chtěla odrazit k další vítězné sérii, jenže nezvládla poslední třetinu zápasu s Chodovem. Na vítězství hostů ve městě automobilů se dvěma góly a nahrávkou podílel bývalý hráč Boleslavi Mikuláš Komárek.

Sestřih zápasu: Mladá Boleslav – Chodov 3:8
ceskyflorbal.tv

Střešovický Tatran se v týdnu střetl dvakrát s Black Angels. Poprvé to byla solidní pohárová přestřelka, kterou úřadující mistři zvládli 12:8. O víkendu pak Střešovice vypilovaly defenzivu a Tomáš Jurco díky 24 úspěšným zákrokům vychytal čisté konto i impozantní vítězství 11:0.

Libereckou vítěznou šňůru zastavila Sparta tuctem gólů. A její snajpři Robert Košir a Mikuláš Krbec se už pyšní 13 přesnými trefami, díky nimž jsou v čele tabulky kanonýrů společně s Jaroslavem Petrákem z Bohemians.

V sokolském derby došlo i na střet dvou lotyšských internacionálů. Ralfs Polis sice byl u všech tří gólů Pardubic (1+2), daleko větší radost měl však po vítězném zápase Klavs Araks z Vinohrad, ačkoliv vyšel tentokrát bodově naprázdno. Zápas si logicky nenechal ujít florbalový skaut a manažer Jakub Švejkovský, který oba hráče z Pobaltí do Česka přivedl.

Před MS spíš otazníky

Ne zrovna ideální generálku má za sebou národní tým žen. Měsíc před odletem na mistrovství světa do Singapuru nevyhrál ani jeden ze tří zápasů turnaje Euro Floorball Tour a po nadějném zářijovém vystoupení přišlo varování. Češky daly během tří utkání dohromady jen sedm gólů.

"Naším největším problémem byla produktivita, měly jsme spoustu šancí. Je fajn, že si je dokážeme vytvořit, ale potřebujeme je také proměňovat. Ve chvíli, kdy budeme hrát těžší zápasy na mistrovství, bude to jednoznačný základ úspěchu," tuší brankářka Jana Christianová, která vyrazí už na svůj sedmý světový šampionát. Konečnou nominaci představí trenérský štáb 6. listopadu.

Tyčka, která znamenala gól

Filip Forman se i nadále směle drží mezi nejproduktivnějšími hráči prestižní švédské SSL. Univerzál Kalmarsundu zapsal na své konto během šesti zápasů už sedm gólů a osm nahrávek. Jeho poslední trefa, která pomohla týmu z přístavního města k obratu skóre v utkání s Nykvarnem, však byla velmi kontroverzní. Vlastně o žádný gól nešlo, jenže sudí byli natolik přesvědčeni o správně vstřelené brance, že trvali na posunu skóre z 1:3 na 2:3. "Vlastně jsem viděl jen to, jak rozhodčí uznává gól. Takže jsem to nějak neřešil a byl jsem rád, že jsme se vrátili do zápasu," řekl Livesport Zprávám český florbalista. "Ale vlastně zápas předtím naopak také uznali gól, který nebyl," připomněl ne zrovna dobrou formu sudích Filip Forman. 

V české superlize by zřejmě došlo na kontrolu u videa, ve Švédsku však zápasy snímá jen jedna kamera, a tak omyl arbitrů odhalil až záběr z hlediště, který začal kolovat po sociálních sítích. Nykvarn logicky musel cítit křivdu "Je to prostě skandální, jeden z největších omylů rozhodčích, jaký jsem kdy viděl. Okradli nás, byl to gól, který jasně ovlivnil zápas," postěžoval si trenér Nykvarnu a bývalý gólman švédské reprezentace Niklas Hedstal.

Na co se těšit

Právě další zápas Kalmarsundu bude jedním highlightů následujícího víkendu. Forman a spol. doma přivítají úřadující mistry z Falunu a český útočník bude moci znovu ukázat šikovné ruce a smysl pro hru. Když naposledy nastoupil proti Falunu v barvách Kalmaru, nastřílel v listopadu 2020 hned čtyři góly.  

V sobotu se v české superlize střetne Sparta s Tatranem a půjde o souboj týmů, které se pomalu ale jistě dostávají do správné formy. Není vyloučené, že se na zápas přijde podívat i čerstvý beachvolejbalový mistr světa Ondřej Perušič, který za Spartu hrával a do Tatranu toužil odejít. Když jeho klub transfer zamítl, začal se naplno věnovat volejbalu...

A nakonec pondělní televizní bitva Chodova s Libercem. Překvapivý lídr tabulky bude hájit pozici v čele proti bez respektu hrajícím Severočechům, kteří před ztrátou na Spartě drželi pětizápasovou vítěznou šňůru.