Florbalový týden: Koruna pro Tatran. Vítkovice ničili odchovanci, Sparta zase mohla slavit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Koruna pro Tatran. Vítkovice ničili odchovanci, Sparta zase mohla slavit
Florbalisté Tatranu slavili vítězství v Poháru mistrů
Florbalisté Tatranu slavili vítězství v Poháru mistrůTatran Střešovice / Matyáš Klápa
Jednoznačným šlágrem víkendu byl pro český florbal triumf Střešovic ve finále Poháru mistrů. Na pozadí nejdůležitějšího lednového klání se ale děly důležité věci i v Livesport Superlize. Mladá Boleslav pokračuje ve vítězné jízdě, Sparta konečně vyhrála a na severu Pixbo podruhé v krátké době vyzrálo na Storvretu.

Florbalové Česko se vzpamatovává z velkého úspěchu. Poté, co reprezentační týmy mužů i žen porazily švédské národní týmy a juniorská reprezenace získala dva po sobě jdoucí tituly mistrů světa, došlo na přepisování kronik i na klubové scéně.

Tatran Střešovice jako první český tým triumfoval v Champions Cupu, finálový zápas proti IBF Falun otočili Pražané ve druhé polovině utkání. Jejich vítězství 6:4 potvrdilo trend vzestupu českého florbalu.

Tatran má splněnu jen třetinu

Kapitán Marek Beneš označil vítězné finále před domácím publikem za svůj největší úspěch v kariéře a řadí ho výš než stříbro z mistrovství světa. "Asi je to dáno tím, že se jedná o výhru. V reprezentaci jdeme nahoru, ale klíčový zápas jsme nezvládli. Tady jo! V tom je to rozdílné, i proto si toho cením víc," vyprávěl v emocích.

Střešovičtí ale úspěch v ostře sledované bitvě považují za splnění svého teprve prvního cíle v sezoně. "Jedna třetina je splněná, ale práce ještě nekončí," řekl brankář Tomáš Jurco. Po skalpu Falunu totiž Tatran cílí na zisk treble. Už za dva týdny čeká střešovické florbalisty domácí pohárové finále s Chodovem a samozřejmě budou chtít obhájit ligový titul v dubnovém Superfinále.

Královny Evropy jsou znovu z Umea

V Champions Cupu byl korunován i nejlepší ženský tým Evropy. Skoro už tradiční duel Thorengruppenu a Pixba, jehož dres obléká i Eliška Krupnová, pro sebe znovu získal tým z Umea. Opět to bylo drama do posledních vteřin a vítězství 4:3 znamenalo pro Thoren obhajobu loňského titulu.

Bezprostředně po zápase ale vyšlo najevo, že Veera Kauppiová hraje v týmu šampionek svou poslední sezonu. Nejlepší hráčka světa společně se svým dvojčetem Oonou mají namířeno do švýcarského Zugu. Thorengruppen tak zřejmě velmi brzy přijde o dva hlavní pilíře týmu.

Vítkovice ničili bývalí hráči

Florbalisté Mladé Boleslavi už šest zápasů v řadě neztratili v Superlize ani jediný bod a po jednoznačné výhře 10:4 nad Vítkovicemi si v pondělním televizním duelu zřejmě zajistili druhou příčku tabulky základní části.

Livesport superliga: Mladá Boleslav – Vítkovice 10:4
ceskyflorbal.tv

Kanonádu řídili paradoxně hráči, kteří do města automobilů přišli z Vítkovic. Šest gólů dala trojice Besta - Delong - Tomašík, další dvě trefy přidal Michal Sládek, bývalý hráč FBC Ostrava. 

Bídné období proher se podařilo zastavit Spartě. Trenér Marek Vojta notně zamíchal sestavou a i bez jednoho z tahounů Mikuláše Krbce vyhrál jeho tým nad Karlovými Vary 7:2. Zápas se hrál v Chomutově, kde se slavilo čtvrtstoletí založení klubu a tamní publikum v předzápase tleskalo i domácímu týmu, jenž v první lize deklasoval Znojmo 11:3.

Livesport superliga: Sparta – Karlovy Vary 7:2
ceskyflorbal.tv

Pixbo podruhé setlo Storvretu

Storvreta už také ví, že po hodech občas přijde půst a tak po pětizápasové vítězné šňůře poznala v lize prohru. Orli z Uppsaly navzdory jedné trefě Filipa Langera a nahrávce Ondřeje Němečka padli na hřišti Pixba 6:7 a jejich náskok na čele SSL se zúžil na tři body. Lišky porazili nejlepší tým ligy v krátkém sledu podruhé. Před necelými dvěma týdny vyřadili Storvretu i z pohárové soutěže

V souboji o playoffové příčky se na osmé místo vyhoupl po vítězství 7:4 v Helsingborgu mladý tým Jönköpingu, který bodoval v šestém utkání v řadě. Naopak Kalmarsund nečekaně prohrál na hřišti zachraňujícího se Nykvarnu 4:5.

Na co se těšit

Už od čtvrtka bude česká mužská reprezentace bojovat o účast na prosincové mistrovství světa. V kvalifikaci postupně potká Maďarsko, Rakousko a Polsko.

Ve druhé nejvyšší české soutěži se hraje o prvenství v základní části a tím pádem i o možné domácí prostředí pro boj o postup do Superligy. Sobotní duel Ústí - Bulldogs Brno je střetem prvního a druhého týmu tabulky.

A nakonec úterní derby, ve kterém půjde o první příčku ČEZ extraligy žen. Zápas Vítkovice – Ostrava je zároveň odvetou za nedávné pohárové semifinále.