Florbalový týden: Liberecká sláva se skalpem Sparty, posila Falunu i přestup Fina do Česka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Liberecká sláva se skalpem Sparty, posila Falunu i přestup Fina do Česka

Liberečtí Filip Kučera a Patrik Rozkovec slaví gól do sítě Sparty.
Liberečtí Filip Kučera a Patrik Rozkovec slaví gól do sítě Sparty.FBC Liberec / Jaroslav Appeltauer
Liberecký klub oslavil 30 let své existence a do programu svátečních dnů zařadil superligový zápas se Spartou. Zadařilo se. Pohledný duel s tuctem gólů potěšil domácí publikum jak výsledkem, tak i světelnou show, která zápas doprovázela. Mezitím Falun ve Švédsku zbrojí na střet s Tatranem, finále Poháru mistrů se blíží každým dnem... A na Dubině padl lídr superligy, Bohemians se totiž vydařila nečekaná loupež.

Liberec patří mezi bašty sportu s děrovaným míčkem už od prvopočátku florbalového dění v Čechách, a tak jako jeden z prvních klubů historie mohl slavit výročí 30 let od svého založení. Na zápas se Spartou dorazily tamní legendy a k vidění byl jeden z nejhezčích zápasů, který se pod Ještědem v této sezoně hrál.

Domácí pořadatelé navíc událost vyšperkovali netradičním videomappingem, díky kterému bylo možné zhlédnout památné momenty historie klubu. Do jeho síně slávy také byli uvedeni bývalí hráči Jan Jánský a Lukáš Nesměrák.

Videomapping na florbalovém utkání Liberec – Sparta.
Videomapping na florbalovém utkání Liberec – Sparta.FBC Liberec / Jaroslav Appletauer

Skalp Sparty po šesti letech

V samotném utkání Severočeši sice prohrávali 0:2, od druhé poloviny duelu ale začali zápas otáčet a nakonec Spartu mistrně sehranými kontry dorazili. Na sedmi gólech se podílelo sedm střelců a rozdílovým faktorem byli tentokrát brankáři. Zatímco Martinu Benešovi ze Sparty se příliš nedařilo a inkasoval sedm gólů ze 26 pokusů, v liberecké brance čaroval Petr Chlad. 

"Sparta je pro nás vždycky svátek, takové malé derby. Od druhé třetiny se nám dařila jednoduchá hra i jednoduchá střelba a věřili jsme obratu," vyprávěl gólman Liberce, který měl na utkání poněkud specifickou přípravu. "Od pondělí jsem byl na lyžařském výcviku a přijel jsem na zápas rovnou z Pece pod Sněžkou," smál se hrdina utkání, který za svá záda pustil jen pět střel ze 26.

Livesport Superliga: Liberec – Sparta 7:5
ceskyflorbal.tv

Liberec porazil Pražany po dlouhých šesti letech a také si upevnil šestou příčku v tabulce. Nejlepší sezonu historie měl jeho mužský tým v ročníku 2007/08, kdy skončil v základní části na páté příčce, o dva roky později byli Liberečtí sedmí. Aktuálně se jim pod vedením trenéra Petra Kološe daří na 15 let staré výsledky navazovat.

Klokani sesadili lídra tabulky

Na liberecký tříbodový zisk potřebovali reagovat hráči Bohemians, kteří vyrazili na hřiště vedoucích Vítkovic. A i když "klokani" nebyli v posledních týdnech zrovna přesvědčiví, na Dubině brali díky velmi efektivní hře důležité tři body a zůstali na dohled šesté příčce, která znamená přímý postup do čtvrtfinále play off.

Bohemians si do poloviny zápasu vypracovali vedení 5:1, přitom za celý zápas vystřelili jen 12krát na branku. Vítkovicím se navzdory velkému tlaku v poslední třetině (11:1 na střely) ztrátu dohnat nepodařilo.

Livesport Superliga: Vítkovice – Bohemians 5:6
ceskyflorbal.tv

Na vítězné vlně zůstává Mladá Boleslav, která vyhrála na hřišti Chodova 7:4 a prodloužila vítěznou šňůru na čtyři utkání. Středočechy táhl za dalšími třemi body dvougólový Daniel Šebek. Jeho tým už ztrácí na druhou příčku jediný bod a zřejmě právě s Vítkovicemi o ni svede v závěru základní části přímý souboj.

Další Fin do české ligy

S blížícím se koncem základní části se některé týmy rozhodly vyztužit své kádry. Nejzajímavější posilu zřejmě ulovil Liberec. Ze švýcarského Fribourgu míří pod Ještěd Oliver Bäcksbacka. Finský obránce se potkal s některými budoucími spoluhráči v průběhu léta v americké NAFL a nyní zkouší českou výzvu.

"Máme nějaké ztráty v zadních řadách a Oliver byl volný. Je to řešení, které chceme zkusit. Neslibovali jsme mu rovnou základní sestavu, ale chce se o místo poprat. Zároveň o něm víme, že je velmi dobrý trenér mládeže," vysvětluje důvody přestupu asistent libereckého kouče Matěj Klucho.

Ve druhé nejvyšší soutěži zdatně posilovalo hlavně Kladno, které přivedlo ze švýcarského Thunu Ondřeje Papouška a ze Sparty se do mateřského klubu vrátil Jakub Bohuslávek. Kanonýři tak dali najevo konkurenci, že letos chtějí postup.

Falun povolal veterána

Už za necelé dva týdny se v UNYP Areně na Podvinném mlýnu uskuteční finálový zápas Poháru mistrů, v němž střešovický Tatran vyzve švédský celek IBF Falun. Seveřané, kteří se do nejprestižnější evropské soutěže dostali díky vítězství v domácím poháru, zažívají období, ve kterém střídají velká vítězství a drsné prohry. Tou poslední byl debakl s konkurenční Storvretou v poměru 2:7.

Falun trápí absence jednoho z nejzkušenějších hráčů Johana Samuelssona, který se sice s týmem pravidelně snaží cestovat na zápasy, většinou však zůstává jen na střídačce v teplákové soupravě. Zjevně i proto přišel překvapivý tah. Tým z Guide Areny oznámil návrat osobitého univerzála Jonase Adrianssona, který se ve své kariéře podílel na šesti mistrovských titulech pro Falun, celou sezonu ovšem naposledy odehrál v soutěžním ročníku 2020/21.

Na co se těšit

Pikantní dvojboj čeká přední české týmy Spartu a Tatran. Ve čtvrtek v 18:30 je na Podvinném mlýně  na programu jejich semifinále pohárové soutěže, v neděli od 17:00 pak pokračují ligovým duelem.

Švédská SSL nabízí v sobotu v 16:00 i prostřednictvím přenosu Nova Sport 1 střet stále se lepšícího Kalmarsundu s Pixbem. Ve hře bude na straně domácích i Filip Forman.

A nakonec pondělní televizní zápas, který tentokrát ČT Sport vysílá z Liberce, kde bude domácí FBC čelit nevyzpytatelnému Chodovu. Souboj pátého a šestého týmu tabulky Livesport Superligy začne v 18 hodin.