Konec florbalových ikon. Sbohem řekli v jeden den elitní útočníci Ondrušek a Natov

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Konec florbalových ikon. Sbohem řekli v jeden den elitní útočníci Ondrušek a Natov
Tom Ondrušek s kapitánskou páskou Chodova.
Tom Ondrušek s kapitánskou páskou Chodova. Český florbal / Martin Flousek
Jen pár hodin od sebe dělily zprávy, které rozesmutnily florbalové fanoušky. Konec kariéry totiž oznámil útočník Tom Ondrušek (31), úřadující vicemistr světa, a Jan Natov (31). Oba patřili do elitní pětky historického bodování české nejvyšší soutěže. První z nich už loni uzavřel kariéru v národním týmu, druhý měl dlouhodobé zdravotní problémy.

Ondrušek, odchovanec Gullivers Brno (dříve Sokol Brno I) hrál v nejvyšší soutěži za Bulldogs Brno, Tatran Střešovice a od roku 2013 za Chodov, odkud odešel jen na sezonu 2016/17 do švédského Warbergu. Je druhým nejproduktivnějším hráčem základní části superligy s 666 body za 395 branek a 271 asistencí z 314 zápasů. Před ním je jen nedostižný Jiří Curney s 907 body (501+406) ze 409 duelů.

Druhý je Ondrušek také v play off se 151 body za 71 tref a 80 přihrávek ze 106 utkání. Také za Curneym, který zaznamenal 197 bodů (110+87) ve 114 duelech.

Účastník šesti mistrovství světa sehrál v české reprezentaci 108 zápasů a nasbíral 102 bodů za 56 branek a 46 asistencí. S národním týmem se Ondrušek rozloučil 3. února loňského roku v přípravném utkání proti Švýcarsku v Hradci Králové.

Natov byl kapitánem Mladé Boleslavi a je historicky čtvrtým nejproduktivnějším hráčem základní části superligy. Jenže za poslední tři sezony prodělal dvě operace kolena. Naposledy hrál 3. prosince. "Když jsem do klubu před devíti lety přestupoval, myslel jsem hlavně na sportovní cíle, ale spoustu věcí jsem si tu taky uvědomil. Nejvíc si odsud odnáším to, že jsem vyrostl jako člověk. Nebál bych se říct: zodpovědný člověk," řekl Natov, který získal pět mistrovských titulů – dva s Tatranem Střešovice a tři s Mladou Boleslaví.

V nejvyšší soutěži si připsal v základní části 536 bodů za 326 branek a 210 přihrávek v 323 zápasech. Víc jich nasbírali jen rekordman Curney, Ondrušek a Marek Vávra. V play off je se 145 body za 77 gólů a 68 asistencí ze 119 utkání sedmý. Odchovanec Havířova, který působil i v SSK Future, sehrál 23 utkání za českou reprezentaci s bilancí osmi tref a devíti přihrávek. Při jediné účasti na mistrovství světa v Göteborgu v roce 2014 získal bronz.

Naopak jiný dlouholetý reprezentant Martin Tokoš prodloužil v Boleslavi smlouvu o dva roky.