Florbalové finále, Češi proti Švédům. Máme pokoru, ale chceme být nejlepší, zní z kabiny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalové finále, Češi proti Švédům. Máme pokoru, ale chceme být nejlepší, zní z kabiny
Dokáží čeští florbalisté poprvé v historii ovládnout MS?
Dokáží čeští florbalisté poprvé v historii ovládnout MS?
Martin Flousek / Český florbal
Česká florbalová reprezentace v neděli v 15:45 v Curychu nastoupí do finálového utkání mistrovství světa. Možnost hrát o světové zlato má teprve podruhé v historii. Také při prvním pokusu dobýt trůn mistrů světa stálo v cestě Švédsko, v roce 2004 skončil zápas porážkou 4:6.

Před dvěma dekádami bylo Česko v soubojích se Švédskem považováno za outsidera, severský soupeř byl kvalitativně vzdálený. Tentokrát je ale situace jiná. Češi se Švédy hrají vyrovnané zápasy a z posledních čtyř utkání odešli poraženi jen jednou.

Výhra na desátý pokus?

Nedělní finále bude desátým českým pokusem na MS Švédy porazit. V základní skupině před šesti dny s nimi poprvé remizovali (3:3). Češi mají na kontě z celkově 51 vzájemných soubojů pouze tři výhry. "Makáme na tom, chtěli jsme je porazit ve skupině. Oni to trochu se štěstím ubránili, zítra máme novou příležitost," prohlásil po semifinálovém duelu trenér Jaroslav Berka.

"Vím, že se to moc nenosí. Ale my jsme to říkali už před mistrovstvím světa, že chceme být s veškerou pokorou nejlepším týmem. Připravovali jsme se na všechny situace. Teď už míříme k tomu vrcholu," dodal Berka.

Finálové utkání Švédsko - Česko (15:45)

V českém týmu je 17 bronzových medailistů z loňského MS v Helsinkách, další dva hráči se stejným kovem z minulých MS a sedm juniorských mistrů světa. 

Vzájemná bilance

Celková (počet zápasů, výhry Česka, výhry v prodloužení, remízy, výhry v prodloužení Švédska, výhry Švédska, skóre)

Česko - Švédsko

51 - 2 - 1 - 2 - 0 - 46  (141:381)

Posledních 10 zápasů 

Česko - Švédsko

1 - 1 - 1 - 0 - 7  (32:55)

Zápasy na mistrovství světa

Česko - Švédsko

9 - 0 - 1 - 0 - 8  (19:62)

O zlato se bude bojovat podruhé v historii

Boj o florbalové zlato je pro Čechy výzvou. "Rozhodně je to nová věc. Stalo se to podruhé v historii. Nechceme nad tím moc přemýšlet," řekl Filip Forman po druhém postupu české reprezentace do finále MS.

Jméno finálového soupeře se Češi dozvěděli až po odehrání svého semifinále, ač byl zápas Švédů s Finy dohraný o tři hodiny dříve. "Upřímně? Až teď jsme se dozvěděli, že hrajeme se Švédy. My jsme neznali výsledek, signál v kabině nemáme a řekli jsme si, že to nebudeme řešit," prozradil brankář Martin Beneš bezprostředně po včerejším vítězství v semifinálovém duelu. 

"Soustředíme se na to, s kým budeme hrát. Připravíme se na ně líp než ve skupinové fázi, kde to byla remíza. Ale je nám úplně jedno, jestli to jsou Švédi, nebo Finové," dodal Forman, který také věří, že první velká výhra nad Švédskem by mohla přijít právě nyní.

Švédi si do finále přáli Švýcary

"Platí na ně pořád to samé. Máme od asistenta trenéra Pavla Bruse skvělou detailní přípravu, ale musíme být lepší než ve skupině. Tam jsme byli trochu ustrašení," dodal centr druhé české formace. 

Švédský tým nikdy v historii světových šampionátů ve finále nechyběl. Z dosavadních 13 pokusů získal tým Tre Kronor devět zlatých medailí a obhajuje také loňský triumf z Helsinek, kde porazil Finsko poměrem 6:4.

"Budeme slavit jen půl hodiny, zítra to chceme zkompletovat, a chci do finále Švýcarsko," vyprávěl po švédském semifinále forvard Kevin Haglund. "Chci zlato před plnou arénou, která bude fandit domácím, bylo by to skvělé, stejně jako loni," dodal spoluhráč Filipa Langera z Kalmarsundu. V neděli se nicméně žádná domácí párty konat nebude a publikum bude zřejmě přát Česku.

Tři hráči ve formě

Česko

Lukáš Bauer: Po celý turnaj chytá ve vynikající formě. Svého kolegu Martina Beneše pustil do brány jen na zápas s Německem v rámci skupinové fáze a na trestné střílení v semifinálovém utkání. Odchytá třetí zápas za tři dny.

Adam Hemerka: Zadák z Mladé Boleslavi perfektně zapadl do elitní formace, která je tvořena hráči střešovického Tatranu a v semifinále přidal k obranným povinnostem i dva góly, když si aktivně naběhl před bránu a zužitkoval nahrávku Marka Beneše.

Filip Langer: Mistrovství světa začal v útlumu, ale je zápas od zápasu lepší. V semifinále proti Švýcarsku dal gól a dvě další branky připravil. Ve finále se potká se dvěma spoluhráči z FBC Kalmarsund, kde působí už druhou sezonu.

Švédsko

Robin Nilsberth: Třiatřicetiletý obránce se stal hrdinou semifinálového duelu s Finskem, když na sebe vzal zodpovědnost v páté sérii nájezdů. Pokud by nedal, Švédové by hráli jen o bronz, on však předvedl odvážné zakončení jednou rukou, srovnal skóre a Švédové následně v sedmé sérii dokonali obrat z 0:2 na 3:2 v nájezdech.

Alexander Galante: Křídelník Falunu dal na turnaji už 10 gólů a nebojí se ani krizových momentů. Právě jeho trefa poslala Švédsko do finále. Galante překvapivě nastoupil v semifinále na pravém křídle, ač mu tradičně patří místo na levé straně hřiště.

Hampus Ahrén: Poctivý pracant z Nykvarnu je jediným Švédem, hrajícím druhou nejvyšší soutěž, nicméně díky jeho práci téměř bezchybně funguje druhá švédská řada. Ahrén má na starosti defenzivní úkoly, ale díky jeho ziskům chodí zejména hvězdný Kim Nilsson často do rychlých kontrů.

Pravděpodobné sestavy

Česko

1. formace

Matěj Havlas - Filip Langer - Marek Beneš

Ondřej Němeček - Adam Hemerka

2. formace

Mikuláš Krbec - Filip Forman - Adam Delong

Josef Rýpar - Lukáš Punčochář

3. formace

Jiří Besta - Matěj Jendrišák - Martin Tokoš

Matyáš Šindler - Martin Kisugite

Gólmani: Lukáš Bauer (Martin Beneš)

Náhradníci: Jakub Gruber - Jonáš Kreysa, Tom Ondrušek

Švédsko

1. formace

Alexander Galante - Casper Backby - Rasmus Enström

Johan Samuelsson - Emil Johansson

2. formace

Albin Sjögren - Hampus Ahrén - Kim Nilsson

Robin Nilsberth - Tobias Gustafsson

3. formace

Jesper Sankell - Linus Nordgren - Kevin Haglund

Niklas Ramirez - Ludwig Persson

Gólmani: Jon Hedlund (Carl Bending)

Náhradníci: Linus Malmström, Malte Lundmark, Linus Holmgren