Florbalový týden: Seveřan jako posila, Bohemians přejeli Boleslav i bez sázky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Seveřan jako posila, Bohemians přejeli Boleslav i bez sázky
Florbalový týden: Seveřan jako posila, Bohemians přejeli Boleslav i bez sázky
Florbalový týden: Seveřan jako posila, Bohemians přejeli Boleslav i bez sázkyFlorbal MB
Mistr z Mladé Boleslavi se trápí, v sezoně padl už podruhé, do české kotliny zavítal Seveřan z prestižní SSL, oblékl dres pražské Sparty a soutěž zaznamenala také jeden malý velký milník. To jsou události týdne florbalové Livesport Superligy.

Bohemians měli na televizní zápasy povětšinou smůlu. Přicházely prohry, občas se řešila spíš ostrá slova trenéra Michala Jedličky než florbalový výkon a celkově to "klokanům" před kamerami nešlo. Pondělní zápas na hřišti Mladé Boleslavi ale zelenobílí zvládli bravurně. Soupeře, který se pyšní mistrovským titulem, vyučili v efektivitě a odvezli si domů dvojciferné vítězství 10:6. 

Klokaní nadílka

Pohled do historie ukazuje, že Bohemians čekali na skalp svého skoro už tradičního rivala dlouhých šest let. Jejich poslední velké vítězství se také odehrálo před televizními kamerami a byla s ním spojena i jedna zajímavá sázka. Na zápas se v únoru 2016 přišel podívat hokejový symbol Dominik Hašek a slíbil, že když se Bohemce podaří vyhrát, oblékne na sebe kostým klokana a přijde pražský klub podpořit. A jak řekl, tak udělal. Měsíc poté se opravdu oblékl do zeleného plyšového obleku a na Děkance, která bývala domovským stánkem zelenobílých, chytal o třetině dětem nájezdy…

Statistiky utkání

Tentokrát motivace od Dominátora nebyla potřeba. Tým okolo Filipa Formana byl v jiskřivém utkání rozhodně šikovnější a nápaditější. Svými góly mu pomohl střelec hattricku Jakub Buršík, bavily i nahrávky Jana Maliče. Bohemians ukázali, že kádr před novou sezonou opravdu dobře doplnili. Nejde jen o zkušenosti a přehled Martina Kisugiteho. Bohemka má dar hledat talenty, o nichž jinde ani nemají potuchy. Výraznou osobností zápasu byl třeba 18letý Samuel Virga, který ještě na jaře hrál na Slovensku za Trenčín.

Boleslav trápí defenziva

Zatímco vítězové hodovali, v kabině Boleslavských bylo smutno. Zápas, ve kterém tým představil novou sadu dresů, se nepovedl. Celkem 10 inkasovaných branek? Pravda, jedna byl do prázdné při power-play… Ale dvouciferný počet gólů dostala Boleslav naposledy v lednu 2019 na hřišti Chodova (5:10). Sedm sezon v řadě měli hráči Mladé Boleslavi bezpečně nejlepší defenzivu. Letos se zřejmě zavedené pořádky budou měnit, Středočeši navíc už dvakrát doma prohráli se svými konkurenty. Před Bohemians uspěl na jejich hřišti i Tatran.

Důvody herní krize si vyhodnotí trenér Petr Novotný, ale zřejmé je, že ač se Boleslav snaží hrát dynamický florbal, vázne v jejím systému návrat do obrany a pokrytí prostoru před brankovištěm. Hořký zápas odehrál bývalý hráč Bohemians Matěj Pěnička, který během 19 střídání odcházel s bilancí minus 5 gólů. Předsezonní posily Michal Sládek s ex-klokanem Matyášem Krebnerem dostaly prostor jen na 11 střídání. Lukáš Bauer, kterého čeká za necelé tři týdny start na mistrovství světa, šel podle statistik ze zápasu s bilancí šest úspěšných zákroků a devíti obdržených branek…

Do historie před očima dcerky

Marek Vávra sice oslaví třicetiny až po sezoně, ale už nyní se díky čerstvému hattricku do sítě Královských Vinohrad může pyšnit 300. gólem v základní části nejvyšší soutěže. Před ním pokořili tuto hranici jen dva hráči a stále ještě hrající osobnosti Jiří Curney a Tom Ondrušek.

Vávrova letošní bilance čítá 11 branek a tři nahrávky. "Vlastně jsem o té hranici tří set gólů ani nevěděl, takže jsem se na to nijak neupínal. A tak pro mě zápas proti SKV bude navždy speciální hlavně tím, že se na něj poprvé ve svém životě byla podívat má půlroční dcera Josefínka," svěřil se po zápase Marek Vávra, který prvních 125 ligových gólů dal v dresu Tatranu, zbylou porci 175 pak právě za Chodov.

Vary se vaří na dně

Nováček z Karlových Varů má za sebou těžké chvíle. Ze série zápasů s týmy, s nimiž se daly sbírat body, má jen jeden jediný a navíc inkasoval "desítku" v poháru od rivala z Ústí nad Labem. Duel s ostravským FBC mohl být odrazovým můstkem k lepším zítřkům, jenže… Co se mohlo pokazit, to se pokazilo. Už po 182 sekundách prohrávali Západočeši 0:3 a zápas soupeři v podstatě sami darovali. Ostrava si z nejdelšího výjezdu sezony přivezla tři důležité body a bídném začátku sezony se usadila v klidných vodách tabulky. Naopak Vary se po pěti prohrách v řadě přilepily ke dnu.

Seveřan do Sparty

Nestává se často, aby do české florbalové soutěže přicházela posila ze švédské SSL. Posledním výrazným jménem byl Max Wahlgren, který dával góly v dresu Chodova a nakonec si zahrál v roce 2013 i superfinále. Nyní představila severskou akvizici pražská Sparta. Střelce ale nečekejte. Charlie Jonsson je 22letý obránce, který vyrůstal v Pixbu Wallenstam. Ve švédské nejvyšší soutěži během tří sezon spíš sbíral zkušenosti a gólu se nedočkal.

Angažmá ve Spartě ale může pomoci oběma stranám. Charlie rozhodně dostane větší prostor, než jaký pro něj mělo připraveno Pixbo. V zápasech s Otrokovicemi i Black Angels nastupoval v elitní formaci a opravdu spíš jistil spoluhráče před sebou. Zatím zapsal jednu nahrávku. A kdy dá první gól?