Florbalový týden: Sparta narazila, dres ke stropu arény i zestárlá reprezentace

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Sparta narazila, dres ke stropu arény i zestárlá reprezentace
Florbalový týden: Sparta narazila, dres ke stropu arény i zestárlá reprezentace
Florbalový týden: Sparta narazila, dres ke stropu arény i zestárlá reprezentaceMartin Flousek / www.sparta-florbal.cz
Dva týdny pauzy a po nich rovnou dvě kola nejvyšší soutěže. Livesport superliga přinesla další nové příběhy, vedle toho kouč reprezentace Jaroslav Berka oznámil nominaci národního týmu pro blížící se mistrovství světa. Domácí florbal se také dočkal vyvěšení dresu ke stropu haly. Svůj poslední nájezd i pověstnou radost, okořeněnou vystřelením z luku, si užil dlouholetý reprezentační obránce Milan Garčar.

Díky "Gary Game" se na Podvinný mlýn přišla podívat téměř tisícovka diváků. Hlavní aktér se nebál ani konkurence pražských zápasů NHL v nedaleké O2 areně a svou rozlučku pojal jako exhibici se starými kamarády. Přijela i švýcarská enkláva a svůj poslední gól dal "Gary" mezi nohy bývalému spoluhráči z národního týmu Davidu Rytychovi…

Sparta kouzla zbavená

My jsme Sparta! A co vy? My vám dáme osm gólů… Dost emotivní týden má za sebou tradiční pražský klub. Na Podvinném mlýnu vyvěsili ke stropu dres klubové ikony, ale jinak je nálada ponurá. Copak výsledek 4:8 s Tatranem, tam se ještě daly zavřít oči. Ale schytat osmičku v České Lípě? Takovou dardu sparťané rozhodně nečekali.

Statistiky utkání Česká Lípa – Sparta

Pro kontext situace je ale třeba uvést to, že tým se přes léto hodně změnil, ač to na první pohled nevypadá. Jenomže Jaroslav Berka opustil post sportovního manažera a převzal reprezentaci. Spolu s tím došlo ke změně trenéra a proběhly také dost důležité hráčské odchody. Určitě bolí ztráta Milana Garčara, který se přesunul na střídačku, nicméně daleko podstatněji se začíná projevovat absence Lukáše Ujhelyiho. To bylo gólové levé křídlo, v minulé sezoně s 23 góly, jenže nyní už pálí za švýcarský Alligator Malans. Náhrada se nenašla, dokonce i přesilovky Sparta stále hraje bez "praváka" na mantinelu…

Slaný prý do starého železa nepatří

U Sparty ještě jedno zastavení. Nebo spíš v České Lípě, protože ta má na svědomí víkendovou senzaci. Výkony týmu z florbalového srdce severu, jak si s oblibou Českolipští sami říkají, jsou v nové sezoně ode zdi ke zdi. Nejprve senzační výhra v Ostravě, pak propadák s Chodovem a nakonec třeba zápas v Karlových Varech. Ten ač skončil ziskem dvou bodů, byl spíš velkým mínusem. 

Jenže v zápase se Spartou vše vyšlo zase tak, jak mělo. Hosté nevěděli, kam dřív skočit a první a v podstatě jediný gól ve hře 5 na 5 dali Janu Dvořákovi až po 53 minutách. A to ještě díky improvizaci při rozehrávce z rohu. V modrobílých barvách řádil mnohými už odepisovaný Štěpán Slaný, jenž zapsal hodně milá čísla (1+3). Ale nutno vyzdvihnout i přínos Radka Krajcigra, který ničil Pražany šikovností svých dlouhých paží i práce letošní komety Jana Pešky. S jeho kontry si Sparta rady nevěděla.

Válec Chodov

Pokud se na začátku sezony mluvilo o dost mizerné ofenzivě Chodova, klub z pražského Jižního Města odpověděl v prvním říjnovém dvojkole. Plný počet bodů, skóre 20:6, a to díky vítězství nad Otrokovicemi 8:2 i demolici Ostravy 11:4 v jejím domácím prostředí. Chodov před sezonou vsadil na mladé odchovance, těm už ale jsou vzorem staří mazáci. V hlavní roli byl lídr týmu Marek Vávra s 8 kanadskými body (6+2), pozadu nezůstal ani Tom Ondrušek, který svou nominaci do reprezentačního týmu pro mistrovství světa potvrdil bilancí 4+2. 

Šmíd do čela kanady

Chodov sice získal plný počet bodů a posunul se na lichotivou pátou příčku tabulky, skokany víkendu se však stali hráči Pardubic, kteří se z předposlední příčky dokázali ziskem šesti bodů posunout do horní poloviny tabulky. Nutno dodat, že to bylo dost slušné sousto. 

Východočeši nejdříve dost senzačně doma udolali Vítkovice a poté zkazili premiérový superligový zápas v hale ve Kbelích týmu Black Angels. Pražané sice vedli 3:0, ale nakonec museli přijmout prohru 8:12. 

Debakl odskákal jejich brankář Daniel Pfeifer, který se dočkal vůbec prvního startu v nejvyšší soutěži, nakonec ale po sedmém gólu putoval na střídačku s nelichotivou bilancí úspěšnosti zákroků 36 %. Na druhé straně naopak zářil střelec hattricku Adam Šmíd, jenž se díky víkendovým šesti gólům a třem asistencím dostal do čela statistik celé soutěže. Aktuálně má na svém kontě ze šesti odehraných zápasů 18 bodů (9+9).

Kanadské bodování Livesport Superligy

Kdo zastaví Tatran?

Jediným týmem, který od začátku soutěže neztratil ani bod, zůstává střešovický Tatran. Spanilou jízdu vicemistrů bylo možno zhlédnout v pražských halách. Po vítězství 8:4 na Podvinném mlýnu na Spartě si Tatran vychutnal duel s Libercem. Výsledek 12:1 vypadá děsivě, je ale jen odrazem dění v posledních pěti týdnech. Nutno připomenout, že Severočeši 6. září v domácím poháru potupili Střešovické poměrem 7:1. Možná jim ale tento výsledek spíš přitížil. Zatímco Tatran se ze zápasu poučil, Liberec je od té chvíle zranitelný hlavně v defenzivě. Střešovické komando válí a nespoléhá jen na jednoho muže. Naopak, v elitní padesátce nejproduktivnějších hráčů má hned sedm florbalistů.

Statistiky utkání Tatran – Liberec

Národní tým zestárl

Vedle Livesport superligy se hodně mluvilo i o pondělní nominaci národního týmu. Nový kouč Jaroslav Berka oznámil, že do Švýcarska na světový šampionát vezme hned 17 z 20 hráčů z loňského výběru, jenž vybojoval bronz. Nicméně některá jména překvapila. Zatímco jeho předchůdce Fin Petri Kettunen sázel na bezstarostné mládí, pozvánku do nového výběru dostali i veteráni Martin Tokoš (32) a Matěj Jendrišák (33).

Nominace národního týmu na MS

Zajímavým faktem je, že ve výběru není ani jeden z nejproduktivnějších českých legionářů ze zahraničních lig. Patrik Dóža ve švýcarském Usteru dokonce vede statistiky celé Prime League (6 zápasů, 12+10). Ve Finsku se daří v dresu Westendu Indians ex-chodovskému Petru Majerovi (7 zápasů, 7+1) a ve Švédsku má z Čechů nejlepší čísla Matyáš Bachmaier z Hagundy (6 zápasů, 1+3).