Florbalový týden: Tatran pokazil oslavy, liberecký zázrak i další Peškův hattrick

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Tatran pokazil oslavy, liberecký zázrak i další Peškův hattrick
Marek Matejčík v dresu s historickým logem.
Marek Matejčík v dresu s historickým logem.Flickr 1. SC Vítkovice
První nabitá část sezony skončila, týmy mají až na dvě výjimky odehráno osm zápasů a vše nasvědčuje tomu, že Střešovice míří za prezidentským pohárem. Indicií může být třeba i vystoupení Tatranu ve Vítkovicích na oslavách 30 let založení ostravského klubu. Ale nejen o tom byl poslední víkend. Opět bavil českolipský fantom Jan Peška, divoký obrat v Otrokovicích si užil Liberec…

Plán to byl krásný, provedení milé, jen ta třešnička tomu chyběla. Ale nakonec se stejně ve Vítkovicích slavilo. Dlouhých 30 let okořeněných sedmi mistrovskými tituly je krásná historie. Sedm person dostalo pozvánku do síně slávy, možná že několik významných osobností kvůli termínové kolizi nedorazilo, ale na hřišti opět řádil třeba legendární Daniel Folta. Superligový tým na první třetinu oblékl i repliky historických dresů a fanoušci si uvědomili, že na začátku bylo "eSCéčko" žlutomodré! Jistě se povedla i afterpárty…

Zapomněli domluvit výsledek…

Když ale začal šlágr kola, střešovický Tatran si servítky nebral. Slavnost byla přerušena, na tribuně fanoušci trochu trpěli, když byl po první třetině stav 0:4 a po dvou třetinách 0:6. Naštěstí přišly i góly do sítě gólmana hostujícího Lukáše Kříže, které změkčily debakl. Střešovice ale jinak na Dubině demonstrovaly svou sílu a sebevědomí. "Jediné, na co se zapomnělo, bylo domluvit výsledek se soupeřem, který nás vůbec nešetřil," glosoval zápas vtipně prezident vítkovického klubu Tomáš Krásný.

Proti Vítkovicím řádila elitní řada Střešovic, v níž exceloval Marek Beneš. Ten se sice pasoval spíše do role nahrávače, ale právě protiútoky vedené jeho osobou byly rozdílovými momenty zápasu. Člen All stars týmu z minulého mistrovství světa se podepsal pod čtyři góly a nesobecky rozděloval míče svým spoluhráčům k zakončení. Tatran vůbec působí jako precizně seřízený tým. Má nejlepší ofenzivu i defenzivu a hned pět hráčů se pyšní prlměrem jednoho vstřeleného gólu na zápas.

Spásných 89 sekund Liberce

Před sezonou to v Liberci vypadalo optimisticky. Tým udržel všechny mladé opory, včetně Šimona Stránského, který si začal říkat i o nominaci do dresu národního týmu či loňského překvapivého nejlepšího střelce ligy Filipa Smutného. Jenže po vítězství 7:1 v poháru nad Tatranem jakoby na Severočechy dopadla kocovina. Ztráty bodů, spousta obdržených branek a nepřesvědčivé výkony znamenaly umístění ve vodách znamenajících boj o záchranu.

Statistiky utkání

Zápas v Otrokovicích nebyl jiný. Panteři doma hráli soustředěně, skórovali ze secvičených standardek a Liberec drželi na uzdě. Ještě 70 sekund před koncem vedli o dva góly. Pak se ale stalo něco, co může změnit náladu pro celou sezonu. Severočeši v power play dvěma góly vyrovnali skóre na 5:5 (58:50 a 59:35) a v čase 60:19 v prodloužení dokonali obrat. Cesta domů chutnala. Otazníky v Liberci ale stále zůstávají. Přes reprezentační pauzu bude mít tým spoustu času a práce na to, aby se v dalším průběhu sezony prezentoval lépe. 

Lípa nepřestává překvapovat

Zpátky ale do horních pater tabulky. Tam se dost sebevědomě usazuje parta z České Lípy. Kdo by na ně před sezonou vsadil! Dle prognóz měli modrobílí hrát zase spíš o záchranu. Jenže i v posledním duelu ukázali, v jakém jsou letos rozpoložení. Pokud Lípě přijde pod ruce nepřipravený soupeř, je ztrestán.

Tak jako Pardubice. Připravit soupeři tři góly nepřesnou rozehrávkou ve vlastním pásmu je věc, která většinou stojí zápas. Podstatné je to, že Českolipští tyto výzvy umějí řešit. Výsledek 8:2 zní hrozivě, poslední tři trefy už však domácí dávali do prázdné brány. Ale opět je třeba zdůraznit příspěvek Jana Pešky. Další hattrick, už třetí během sedmi kol, pasuje šikovného forvarda na jednoho z adeptů na nováčka sezony. Peška, jenž s florbalem začínal v Bivoji Litvínov, aktuálně vede pořadí kanonýrů se 14 trefami.

Ostravské tyče a radost Curneyho

Hra Ostravy si pomalu začíná sedat, jenže v televizním zápase se Spartou chybělo domácím trochu štěstí. Hned třikrát zněl zvuk brankové konstrukce za zády Martina Beneše v klíčových chvílích zápasu. Pražané tak odvezli domů vydřené vítězství 4:3 a je třeba zmínit, že ho ve finále režíroval dlouho neviditelný Jiří Curney.

Kanonýr, který v FBC také zanechal silnou stopu, nyní otáčel dorážkou z brankoviště skóre a připravil i gól na 4:2 pro Radima Křenka. A respekt k tribuně a fanouškům? Kdepak, "Karas" góly náležitě oslavil. Však také díky nim ligový rekordman překročil stěží uveřitelnou hranici 800 bodů v základní části (446+355).

A teď mistrovství světa!

Livesport Superliga má po osmi kolech první větší pauzu, hrát se znovu bude až v polovině listopadu. Blíží se totiž mistrovství světa, na které Češi míří s medailovými ambicemi. Z nejvyšší české soutěže se na světový šampionát chystá na 34 florbalistů.

Vedle 17 hráčů v českém národním týmu se ve švýcarských městech Winterthur a Curych představí také 14 reprezentantů Slovenska (Gajdoš, Virga z Bohemians, Grlický, Grich, Gašparík, Nehila, Kelemen a Kohút z Otrokovic, Hatala a Pažák z Vítkovic, Gál s Košařisťanem z FBC Ostrava, Kozák ze Sparty a Bačinský z Black Angels. A k tomu trio Australanů (Tomáš a Daniel Gärtnerové a Ben Kosterich, kteří hrají za Vinohrady). Tak hodně štěstí!