Florbalový týden: U Pinkasů veselo, peklo v Lípě a v Pardubicích, dva týmy na prázdninách

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: U Pinkasů veselo, peklo v Lípě a v Pardubicích, dva týmy na prázdninách

Vinohrady podruhé v historii postoupily do čtvrtfinále play off.
Vinohrady podruhé v historii postoupily do čtvrtfinále play off.Flickr SKV
Doba florbalového poklidu skončila. Začalo předkolo play off a také play down, hraje se o všechno. A hlavně v České Lípě a v Pardubicích po víkendu vědí, že zachránit superligovou existenci bude ještě pekelná dřina. Boje o titul už mají dva poražené, pro Liberec a FBC Ostrava skončila sezona v předkole. V obou případech to ovšem byly hodně těsné bitvy.

Největším překvapením prozatím odehraného play off jsou vinohradští Sokolové. Ti si během čtyř dnů střihli dva "přelety" do Ostravy a zpět a z úterního televizního duelu přivezli pro mnohé nečekaný postup. V dramatické bitvě uspěli navzdory tomu, že FBC dohrávalo poslední půlminutu v power play i v přesilovce, gólman Aleš Křepelka však cenné vítězství 4:3 uhájil.

Pomsta za neuctivost

Rozhodující zápas v Ostravě měl zajímavého hrdinu. Jan Pinkas dal během tří sezon v nejvyšší soutěži pouhé tři góly a jindy nebývá výraznou postavou žlutočerných barev. Na hřišti FBC byl ale u dvou klíčových momentů, které nasměrovaly Pražany mezi osmičku nejlepších týmů. Nejdřív připravil gól pro Ivana Perglera, sám pak zakončil trefou výzvu od Radka Kužela. Vinohrady jsou v play off teprve podruhé v historii a mohou tvrdit, že žádnou sérii ještě nikdy neprohrály. V sezoně 2019/20, kdy začaly čtvrtfinále s Mladou Boleslaví (0:2 – 3:13, 3:13), ukončila ročník předčasně covidová pandemie.

Jak Vinohrady jeden z historických úspěchů oslavily, není známo. Dá se však předpokládat, že pokud by pražská formace zašla i do slavné hospody U Pinkasů, bylo by veselo. Pokud ne, veselo bylo minimálně u Pinkasů doma.

Ostrava má smůlu, sezonu ukončila jako první. Jistě to byl i důsledek nepříliš povedeného ročníku. Dlouhé měsíce se FBC hledalo a až poslední fáze základní části vypadala podle představ. V play off se však možná projevilo i přehnané sebevědomí týmu. Však po vzájemném zápase v základní části kapitán Lukáš Pešat do kamer České televize prohodil, že SKV není zrovna soupeř, se kterým by se jeho tým chtěl rovnat. Vinohrady odpověděly po necelých třech měsících po svém…

Centimetr v poslední vteřině…

Druhým týmem, který vyklízí šatnu a ještě před začátkem jara přemýšlí o letní přípravě, je Liberec. Ačkoliv Severočeši začali sérii předkola s Black Angels vítězstvím, nedokázali vedení doma potvrdit a ve třetím utkání smolně prohráli. Slovo smůla se vztahuje hlavně na okamžik v poslední sekundě zápasu. 

Liberec prohrával 5:6 a svého soupeře mačkal. Nakonec v poslední chvíli Šimon Stránský dokázal najít zpoza branky osamoceného Jakuba Kopeckého, jenž mohl stav zápasu vyrovnat. Míček z hole libereckého forvarda se ale otřel o dres gólmana Ondřeje Matiáška a změnil směr mimo tři tyčky. To, jak blízko byli Severočeši pokračování zápasu a třeba i sezony, nejlépe ukazuje video.

Black Angels pokračují, Liberec smutní. Poslední zápas ale tak nějak dokumentoval jeho celosezonní trápení. Právě Jakub Kopecký téměř celý ročník promarodil a dlouho týmu chyběl. V play off se zase tolik nedařilo Šimonu Stránskému, obrana Pražanů si produktivního forvarda dost hlídala. Co s ním bude dál, se uvidí. Stránský možná odehrál za Liberec poslední zápas před odchodem někam na sever.

Hurikán v Lípě

Kdo si myslel, že jsou Karlovy Vary od počátku odsouzeny k sestupu, měl by zbystřit. Západočeský Hurrican v České Lípě řádil bez ostychu. Do odvet veze náskok 2:0 a na hřišti bylo patrné, že si daleko víc uvědomuje, o co se hraje. Českolipští zřejmě dostatečně nepřepnuli z myšlenek na play off do módu, v němž se hraje o záchranu, a byli za to potrestáni. 

Je ale potřeba vyzdvihnout výkon Karlových Varů, které těží i z návratů Tomáše Nusharta a Miloše Tyla. Právě Tyl se stává jednou z klíčových postav série. Zpátky na hřišti je po dlouhých pěti letech, zatím odehrál tři zápasy a nastřílel v nich pět gólů! Tenhle borec prostě nestárne. Obrovské srdce i kvalitu v zakončení pak ukazuje také Michal Strachota, jenž zaznamenal svůj 500. bod v historii nejvyšší soutěže.

Další tahoun a kapitán týmu Michal Klápa, který ve druhém utkání zapsal dva góly a dvě nahrávky, pak vývoj boje o záchranu glosoval pro florbal.cz. „Lípa to možná nečekala, ale na druhé straně ta série je ještě dlouhá. Viděli jsme mnoho takových, ve kterých to bylo 2:0, a nakonec to nevyšlo. Takže situaci bych nepřeceňoval, musíme jít dál krok po kroku,” nabádal.

Nehila jako pravý lídr

Jak se má hrát o záchranu, předvedly Otrokovice v Pardubicích. Panteři možná mohou mít méně talentu, ovšem rozhodně ve dvou zápasech na východě Čech měli větší srdce. Bojovnost, neskutečné množství zblokovaných střel (hlavně těch od Adama Šmída do nohou a těla Marka Zapletala) i výjimečné výkony brankáře Adama Kohúta nasměrovaly tým trenéra Karla Ševčíka ke dvěma vítězstvím.

V obou zápasech drželi Panteři delší konec provazu a Pardubice musely dotahovat ztrátu. V prvním utkání se jim to povedlo a rozhodly až samostatné nájezdy, v nichž čarovali oba brankáři. Gól padl až na 12. pokus, při kterém František Vykopal předvedl výjimečné zakončení, na které mohl Martin Haleš jen těžko reagovat. Ve druhém klání si Otrokovice dokázaly náskok pohlídat a výhru pečetily v power play.

A ještě jeden malý detail, který se váže právě do posledních vteřin druhého duelu. Kapitán Panterů Peter Nehila vybojoval míček na půlící čáře a mířil k prázdné brance. Mohl dát gól, znamenající hattrick, jenže naprosto nesobecky vyzval k zakončení Františka Vykopala. Tak nějak hrají Panteři celou sérii – jeden za druhého… 

Volba? Vítkovice byly zklamané

Výsledky předkola zřejmě hodně narušily představy klubů elitní čtyřky o tom, koho si zvolí za soupeře do čtvrtfinále. Tím, že vypadla Ostrava, se papírově nejslabším týmem staly Vinohrady a logicky po nich sáhl vítěz základní části Tatran. Ten navíc uvítal i fakt, že mu odpadne cestování. Také to ale znamenalo dost přemýšlení pro Vítkovice. Rytíři by zřejmě rádi zůstali na první kolo play off doma a nevyjeli z Ostravy, jenže derby se nekoná. Na Dubinu pojedou Black Angels.

Na výběr poté měla i Mladá Boleslav. A zvolila Spartu, která je v posledních týdnech bez zdravotně indisponovaného Jiřího Curneyho přece jen snazším soupeřem. Bohemians se pak v dalším pražském derby střetnou s Chodovem. Čtvrtfinále play off začne už v sobotu.