Africký šlágr ovládla Nigérie, rozhodl kapitán. Salahovo zranění odstartovalo přestřelku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Africký šlágr ovládla Nigérie, rozhodl kapitán. Salahovo zranění odstartovalo přestřelku
Aktualizováno
Kapitán Nigérie William Troost-Ekong slaví gól z penalty, jímž rozhodl zápas s Pobřežím slonoviny.
Kapitán Nigérie William Troost-Ekong slaví gól z penalty, jímž rozhodl zápas s Pobřežím slonoviny.AFP
Nigérie porazila ve 2. kole skupiny A Afrického poháru Pobřeží slonoviny 1:0. Již v úvodu se hnal do šance Victor Osimhen, ale tváří v tvář gólmanovi netrefil bránu. Hvězdný útočník Neapole si vylepšil reputaci alespoň vybojovanou penaltou, jíž v 55. minutě proměnil kapitán William Troost-Ekong. Ve druhém utkání skupiny A si druhou porážku připsala Guinea-Bissau, která podlehla Rovníkové Guineji 2:4. Ve večerním taháku skupiny B mezi Egyptem, jemuž se v závěru prvního poločasu zranil Mohamed Salah, a Ghanou se zrodila remíza 2:2.

Pobřeží slonoviny – Nigérie 0:1

Po Osimhenově šanci měl na druhé straně možnost okamžitě reagovat Christian Kouamé, jenže Stanley Nwabili si s jeho střelou poradil. Zběsilý začátek zápasu o pár okamžiků později doložil Samuel Chukwueze, ale ani jeho příležitost gólem neskončila. Na další šanci si diváci museli počkat až do 31. minuty, kdy z dálky napřáhl ke střele Seko Fofana, avšak jeho pokus opět zlikvidoval brankář Nigérie.

Druhou půli nezačala pořadatelská země dobře, v 51. minutě Ousmane Diomande v šestnáctce zasáhl Osimhena do lýtka a rozhodčí po přezkoumání u obrazovky nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Troost-Ekong. Faulovaný útočník Neapole mohl záhy navýšit náskok Orlů, jenže ani tentokrát nezamířil mezi tři tyče. Stejně dopadl v 73. mintutě i Fofana a Nigérie si tak po prohře s Rovníkovou Guineou napravila reputaci.

Rovníková Guinea – Guinea-Bissau 4:2

Guinea-Bissau po úvodní porážce s Pobřežím slonoviny nebodovala ani ve druhém zápasu na turnaji. V průběhu úvodního dějství se sice radovala z první vstřelené branky na šampionátu od roku 2017, tento dílčí úspěch ovšem zejména kvůli hattricku Emilia Nsueho přišel vniveč. Před historicky nejlepším střelcem Los Elefantes vsítil na africkém šmapionátu tři góly v jednom utkání Soufiane Alloudi, od Maročanova počinu však již uběhlo takřka na den přesně 16 let.

Egypt – Ghana 2:2

Vinou mnoha nepřesností a tvrdých osobních soubojů se ani jednomu týmu nedařilo vypracovat si nadějnou příležitost. Zřejmě nejzajímavějším momentem první půlhodiny se proto stal odvážný individuální průnik Omara Marmoushe, který se při ojedinělé návštěvě Egypťanů ve vápně soupeře skácel po kontaktu s obráncem k zemi. Sudí však navzdory hlasitému Salahovu přesvědčování penaltu neodpískal.

Právě kapitán Faraonů musel kvůli zranění na konci poločasu předčasně střídat a jen z lavičky tak sledoval krásnou trefu Mohammeda Kuduse z nastaveného času. Opora West Hamu vyslala zpoza šestnáctky nechytatelný projektil k levé tyči. Povzbuzený Kudus mohl v 50. minutě navýšit vedení Černých hvězd, když pálil z voleje těsně nad. Na druhé straně pak gól Mohameda Abdelmonema neplatil kvůli ofsajdu.

Vyrovnat se málem podařilo Marmoushovi, jeho ránu pod břevno však zneškodnil Richard Ofori. Útočník Frankfurtu byl však za aktivní výkon odměněn poté, co po nepřesné rozehrávce Ghany obešel gólmana a uklidil balon do odkryté sítě. Netrvalo ale dlouho a zemi ze západu Afriky vrátil vedení Kudus. Bláznivou pětiminutovku následně uzavřel Mostafa Mohamed, jenž využil perfektní práce Trezegueta a defintivně srovnal skóre.

Tabulky Afrického poháru národů