Maroko načalo pouť za africkou trofejí pohodovým vítězstvím a vede skupinu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maroko načalo pouť za africkou trofejí pohodovým vítězstvím a vede skupinu
Aktualizováno
Maroko si na úvod Afrického poháru národů poradilo s Tanzanií 3:0.
Maroko si na úvod Afrického poháru národů poradilo s Tanzanií 3:0.Profimedia
Maroko si v prvním utkání Afrického poháru podle předpokladů poradili s Tanzanií, zvítězilo 3:0. Za hvězdami nabitou reprezentaci ze severu Afriky se prosadil bývalý tahoun Wolves Romain Saïss, jenž ve 30. minutě rozhodl o zisku tří bodů. Po změně stran pomohlo Maročanům i vyloučení Novatuse Miroshiho, krátkou přesilovku totiž poté využili ke dvěma dalším trefám. Druhé utkání mezi Kongem a Zambií skončilo remízou 1:1, Maročané se tak ve skupině F ujali vedení.

Maroko – Tanzanie 3:0

Reprezentanti Maroko, které na předloňském šampionátu v Kataru prišlo jako první africká země na mistrovství světa až do semifinále, se představovali divákům aktivním dostupováním, a hvězdami nabitý kádr Maroka se tak v úvodu střetnutí nemohl dostat do odpovídajícího tempa. Před půlhodinou hry se však Hakim Ziyech ujal exekuce volného přímého kopu a falšovanou střelou zaskočil Aishiho Saluma Manula.

Ten vyrazil míč pouze před sebe a dobíhající Saïss z dorážky pohodlně rozvlnil síť. Vedení mohl ještě do přestávky navýšit Ziyech, nicméně Manula tentokrát jeho záměr odhalil a s ranou na bližší tyč si poradil. Fotbalisté Tanzanie cítili, že je zápas stále otevřený a snažili se přidat také něco ze své ofenzivy. Miroshi však z úctyhodné dálky pozdravil jen diváky v ochozech.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Na druhé straně si na centr Nayefa Aguerda naběhl Youssef En Nesyri. Útočníkovi Sevilly ale nevyšel krok a z nadějné pozice nezakončil. V 70. minutě situaci pro Taifa Stars zkomplikoval Miroshi, jenž po druhé žluté kartě předčasně zamířil do sprch. Maročané početní převahu zužitkovali záhy, když se po narážečce s Aminem Adlim trefil Azzedine Ounahi. A dočkal se i En Nesyri, který po centru Achrafa Hakimiho uklidil balon k tyči.

Kongo – Zambie 1:1

V úvodu tahali za delší konec reprezentanti Konžské demokratické republiky, jejich pokusům nicméně chyběla přesnost. Ve 23. minutě se Lionel Mpasi-Nzau po riskantním výběhu a tvrdém osobním souboji nezvládl včasný návrat do vápna a umožnil tak Kingsu Kangwaovi po bleskově rozehraném autu zařídit Měděným střelám vedení trefou do prázdné branky.

Reakce středoafrického státu na sebe nenechala dlouho čekat, Cedric Bakambu brilantně načasoval náběh za obranu a přízemním centrem umožnil Yoanemu Wissovi doťuknout balon mezi tři tyče. Bakambu se mohl vzápětí sám prosadit, jeho ránu k levé tyči však na brankové čáře zastavil bek s příznačným jménem Stoppila Sunzu.

Závěrečný poločas celého prvního kola Afrického poháru národů přinesl infarktové momenty, po hře rukou Tandiho Mwapeho sudí nejprve nařídil pokutový kop, aby jej následně po intervenci videorozhodčího odvolal. Čtvrt hodiny před koncem zvolil nebráněný Wissa před brankou až příliš nesobecké řešení, jeho pas na lépe postaveného spoluhráče nevyšel.

Tabulka skupiny F.
Tabulka skupiny F.Livesport