Favorita z Maroka odsoudil k prvnímu zaváhání na Africkém poháru Silas, Zwane zamíchal kartami

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Favorita z Maroka odsoudil k prvnímu zaváhání na Africkém poháru Silas, Zwane zamíchal kartami
Aktualizováno
Maroko po remíze zůstalo v čele tabulky.
Maroko po remíze zůstalo v čele tabulky.AFP
Maroko ve svém druhém zápase na Africkém poháru remizovalo v rámci skupiny F s Demokratickou republikou Kongo 1:1. Berberští lvi měli skvělý vstup do utkání, když už v šesté minutě vsítil první branku Achraf Hakimi (25). Outsider duelu se ale statečně pral o srovnání a i přes neproměněnou penaltu Cédrica Bakamba (32) se ho nakonec dočkal. Stejným skóre, tedy remízou 1:1, skončilo i utkání mezi Zambií a Tanzanií. Naopak góly padaly mezi Jihoafrickou republikou a Namibii, pod výhru 4:0 se dvěma zásahy podepsal Themba Zwane (34).

Maroko – DR Kongo 1:1

Už na konci první minuty zahrozil svou nejsilnější zbraní kanonýr Sevilly Youssef En Nesyri, jenž si naběhl na vysoký centr a díky fantastickému výskoku se dostal k zakončení hlavou. To však pohotovým reflexivním zákrokem zlikvidoval Lionel Mpasi-Nzau.

Chvíli nato už ale severoafrický celek slavil úvodní gól. O ten se postaral precizním volejem Hakimi, který propasíroval míč pod tělem konžského brankáře. Postupem času se osmělili i hráči z bývalé belgické kolonie, vyrovnání se ovšem v první půli nedočkali, neboť Bakambu trefil z penalty pouze tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po návratu ze šaten měli Konžané další dobrou příležitost při rohovém kopu, jenže nadějná hlavička o decimetry minula Bonovu branku. Po hodině hry se příležitosti hráčů v bílých dresech začaly kupit, defenziva Berberských lvů však dokázala zachytávat rychlé pasy za obranu a zároveň si dobře hlídala četné centry z pravé strany hřiště.

V 76. minutě ale přece jen přišla pro Kongo odměna za aktivitu. Byl to právě přízemní centr z pravé strany hřiště, který doputoval přímo na kopačku Silase, jehož pokus zamířil přesně mezi nohy Bona.

Zambie – Tanzánie 1:1

Mbwana Samatta v 11. minutě vyšperkoval rychlou akci přihrávkou doprava na Msuvu a ten suverénně prostřelil Lawrenceho Mulengu. Po půlhodině hry mohl vrátit Zambii do zápasu Fashion Sakala, jmenovec mladoboleslavského záložníka ovšem svůj pokus hlavou do brány nevměstnal a pro jeho tým bylo před odchodem do kabin ještě hůře.

V nastavení totiž Kabwe po rutinní srážce s protihráčem uviděl druhou žlutou kartu a musel se poroučet do sprch.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Druhá půle odstartovala očekávanou územní převahou Tanzánců, kteří se ale nikam nehnali a spíše pracovali na udržení těsného vedení. Postupem času nicméně obětavě bránícím Chipolopolo začaly docházet síly, s čímž se pojila vznikající okénka v jejich defenzivě.

Taifa Stars jich nicméně nedokázali využít a několik minut před koncem mohli litovat. Po rohovém kopu Clatouse Chamy na přední tyči nejvýše vyplaval Daka a razantní hlavičkou na poslední chvíli srovnal.

Jihoafrická republika – Namibie 4:0

V úvodu ale jako první zahrozili Namibijci. Prins Tjiueza dostal míč na hranici vápna a svižnou střelou vyzkoušel brankáře Ronwena Williamse. Ten se musel mít na pozoru i o chvíli později, kdy Peter Shalulile přetlačil v pokutovém území strážícího beka, v zakončení však kapitán Namibie selhal. Obrovskou příležitost pak dostali ve 14. minutě fotbalisté z nejjižnější země Afriky, když po dlouhém zkoumání u videa nařídil sudí penaltu v jejich prospěch. Nedovolenou hru rukou ve vápně potrestal Tau.

Jihoafrická republika se záhy dostala do vedení o dvě branky. Přihrávku z pravé strany uklízel do sítě defenzivou zapomenutý Zwane. Stejný hráč pak korunoval smolný poločas pro Namibii gólem ve 40. minutě, kdy zakončil individuální akci ranou na vzdálenější tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po návratu ze šaten se Brave Warriors snažili alespoň o snížení, ve finální fázi se však potýkali s nepřesnostmi, které je připravovaly o pozice pro zakončení. V 67. minutě se rýsovala pro Namibijce nadějná příležitost, když Shalulile prchal za volným míčem za obranu, včasným výběhem ovšem šanci zmařil bezchybný gólman Williams.

O chvíli později tak přidali čtvrtý zásah Jihoafričané. Thapelo Maseko obdržel milimetrový pas za defenzivu Namibie a sólový únik zakončil prudkou ranou, která se štěstím propadla až do sítě.