Alžířsko na Africkém poháru národů znovu zaváhalo, Angola se přiblížila postupu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Alžířsko na Africkém poháru národů znovu zaváhalo, Angola se přiblížila postupu
Aktualizováno
Traoré proměnil pokutový kop.
Traoré proměnil pokutový kop.AFP
Alžírsko bylo ve druhém kole skupiny D Afrického poháru národů blízko překvapivé porážce, nakonec ale s Burkinou Faso uhrálo alespoň remízu 2:2. Na konci první půle potrestal laxní přístup Pouštních lišek úspěšnou hlavičkou Mohamed Konaté (26) a ačkoliv se favoritovi podařilo brzy po změně stran vyrovnat, zásluhou proměněné penalty Betranda Traorého (28) opět prohrával. Hráči v bílém si svou druhou odpověď nechali až na nastavení, kdy se prosadil v duelu celkově dvougólový Baghdad Bounedjah (32).

Alžírsko – Burkina Faso 2:2

První příležitost měl Alžířan Youcef Belaili, jenž z velkého úhlu vyslal nebezpečnou střelu mířící do pravého horního rohu, s tou si však poradil Hervé Koffi. Po nepřesné rozehrávce Hřebců se následně sám před gólmanem objevil Mahrez, obránce Edmond Tapsoba však situaci správně vyhodnotil a balon stihl útočníkovi Alžírska vypíchnout.

Defenziva Burkiny Faso poté musela řešit další problém, když se s brankářem Koffim srazil jeho spoluhráč a Bounedjah mohl pálit do odkryté branky. Prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil. Jako první nakonec skórovali Hřebci. Konaté si ve třetí minutě nastavení našel vysoký centr Abdoula Tapsoby a hlavičkou umístil balon za záda překvapeného gólmana Alžírska.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Severoafričanům však po poločasové přestávce stačilo pouze šest minut k vyrovnání, Bounedjah si našel v pokutovém území odražený míč a s přehledem ho umístil do brány. Vedení Burkině Faso nicméně vrátil Traoré, který nepohrdl nabídnutou penaltou po faulu ve vápně a poslal balon doprostřed brány.

Alžířané do finálního tlaku vynaložili všechno své úsilí a nakonec se jim po hlavičce Bounedjaha podařilo zápas alespoň vyrovnat.

Mauritánie – Angola 2:3

První velkou šanci nevyužil v 17. minutě Pape Ibnou Ba, jenž hlavičkoval z nadějné pozice výrazně nad bránu Angoly. Před půlhodinou zápasu spálil útočník působící ve druhé francouzské lize další vyloženou příležitost, když selhal tváří v tvář gólmanovi. Zaváhání ho mohlo mrzet o to více, že ve 30. minutě poslal bývalou portugalskou kolonii do vedení Gelson Dala. Ten se po rohovém kopu zavěsil do vzduchu a akrobatickým volejem překonal brankáře.

Krátce před pauzou však Sidi Bouna Amar předvedl krásné sólo mezi několika obránci, které zakončil přesnou ranou k tyči. Ani to ale nebylo z dramatického poločasu vše, neboť dorážející Gilberto v nastaveném čase nepochopitelně překopl prázdnou bránu a nevrátil Antilopám vedení.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V 50. minutě se podruhé připomněl Gelson Dala. Kanonýr hrající třetí sezonou v Kataru využil nekoncentrované defenzivy Mauritánie a pohodlně přehodil gólmana. Další ránu zasadil reprezentantům islámské země Gilberto, na jehož tečovaný pokus z ostrého úhlu nedokázal Babacar Niasse reagovat.

Ještě před hodinou hry to ale bylo opět jen o gól poté, co Aboubakary Koita ostrým projektilem z dálky překonal brankáře Angoly. Dodat svému týmu jistotu mohl v 73. minutě opět Gelson Dala, střelou k bližší tyči však na pozorného Niasseho nevyzrál.

Tunisko – Mali 1:1

Plány Tuniska na nápravu zpackaného duelu s Namibií naboural na konci úvodní desetiminutovky Lassine Sinayoko. Útočník francouzského Auxerre proklouzl obranou reprezentace ze severu Afriky a přízemní střelou o tyč poslal Mali do vedení.

To mužstvu z oblasti Sahelu dlouho nevydrželo, jelikož o dalších 10 minut později si na pas z levé strany naběhl Rafia a ranou z první prostřelil Djiguiho Diarru. Po vyrovnání Orlů z Kartága sledovali diváci v Korhogu opatrnou bitvu bez větších příležitostí, a tak se už skóre do pauzy neměnilo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Trend z úvodní půle nenarušila ani poločasová přestávka a dění na trávníku připomínalo spíše šachovou partii. Oba celky se soustředily především na defenzivu a do útočných výpadů se pouštěly jen sporadicky.

Častěji vápno soupeře navštěvovali reprezentanti Mali, jenže žádnou z nadějných příležitostí nedotáhli do kýženého konce a museli se spokojit s remízou.