Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Haller zabojoval s osudem a stal se hrdinou Pobřeží slonoviny. Nakopne znovu i klubovou kariéru?

Sebastien Haller slaví vítězný gól ve finálovém utkání.
Sebastien Haller slaví vítězný gól ve finálovém utkání.Profimedia
Finále Afrického poháru národů pro něj bylo hodně dojemné, po zápase si také on, střelec vítězného gólu Pobřeží slonoviny, musel utřít z tváře slzy. "O tomto okamžiku jsme tolikrát snili," řekl dojatý útočník Sebastien Haller (29) po výhře 2:1 nad Nigérií. "Celá země si tenhle triumf obrovsky zaslouží," řekla opora Borussie Dortmund a muž, který před rokem porazil rakovinu.

Haller vítězným gólem v 81. minutě finále proti Nigérii zajistil týmu třetí triumf na mistrovství Afriky, navíc ve vlastní zemi. "Věřili jsme až do konce," řekl devětadvacetiletý hráč. "Spoluhráči mě popoháněli, abych zůstal na hřišti co nejdéle, i díky nim jsem dal ten gól," popisoval po utkání.

Haller už v semifinále proti Kongu vstřelil rozhodující branku, kterou mužstvu zajistil finálovou účast. "Byl to jeden z mých hlavních cílů, abych na Africkém poháru národů odevzdal všechno," řekl. Kvůli zranění vynechal celou skupinovou fázi a jeho kotník stále není úplně v pořádku. V důležitých zápasech ale byl týmu oporou.

Přehled utkání Nigérie – Pobřeží slonoviny 1:2

Triumf Pobřeží slonoviny se ještě před několika týdny zdál nemyslitelný. Po dvou porážkách (Nigérie a Rovníková Guinea) byl odvolán trenér Jean-Louis Gasset a tým postoupil jen díky výsledkům ostatních soupeřů. "Je to víc než pohádka," prohlásil Gassetův nástupce Emerse Fae. "Snažím se to všechno pochopit."

Hallerův pohádkový příběh

Jako o pohádce může o celém vítězném turnaji mluvit také Haller. Krátce po přestupu z Nizozemska do Německa v roce 2022 mu totiž byla diagnostikována rakovina a fotbal šel stranou. Místo tréninku s Dortmundem strávil následující měsíce chemoterapií a návrat na hřiště se zdál být více než nejistý.

Haller však zabojoval. V únoru 2023 oficiálně oznámil, že rakovinu porazil, a postupně se propracoval zpět do týmu BVB. Zdálo se, že je zase zdravý a v pohodě, ale poslední hrací den bundesligové sezony ho potkala další nepříjemnost. Tentokrát fotbalová.

Borussii stačilo k zisku bundesligového titulu domácí vítězství proti Mohuči a vše mohlo být následně připraveno k velkým oslavám. A Haller k nim mohl výrazně přispět, v Signal Iduna Parku se za stavu 1:0 pro soupeře postavil k penaltě. Jenže minul...

Dortmund nakonec jen remizoval 2:2 a Bayern tak svého soupeře předběhl a titul slavil na poslední chvíli bavorský gigant. Haller ležel zklamaně na zemi ještě několik minut po závěrečném hvizdu.

Od té doby se jeho postavení v černožlutém týmu nezlepšilo, v pořadí hráčů v Bundeslize jsou před ním Niclas Füllkrug i Youssoufa Moukoko. Africký pohár by však mohl opět změnit směr jeho kariéry.