Senegal vykročil za obhajobou afrického titulu výhrou nad Gambií, Alžírsko začalo remízou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Senegal vykročil za obhajobou afrického titulu výhrou nad Gambií, Alžírsko začalo remízou
Aktualizováno
Senegal slaví úvodní vítězství.
Senegal slaví úvodní vítězství.AFP
Fotbalisté Senegalu vykročili za obhajobou triumfu na mistrovství Afriky vítězstvím 3:0 nad Gambií. Už ve čtvrté minutě otevřel skóre Pape Gueye (24), v druhé půli se v přesilovce po vyloučení Ebrimy Adamse (28) dvakrát trefil Lamine Camara (20). V dalších dvou zápasech se pouze remizovalo, Kamerun hrál s Guineou 1:1 a stejně na tom bylo Alžírsko proti Angole.

Senegal – Gambie 3:0

Mané hned v úvodu utkání připravil pěkný balon pro Gueyeho, který z hranice pokutového území vypálil k levé tyči a otevřel skóre. Bývalá hvězda Liverpoolu tak opět potvrdila svou důležitost pro tým, když se v danou chvíli podílela na 48 procentech všech gólů z posledních tří šampionátů.

Gambie mohla odpovědět po čtvrthodině hry z volného přímého kopu, nebezpečný pokus Musy Barrowa však jen těsně minul pravou tyč. Další snahy o vyrovnání jim značně ztížil Ebou Adams, který se nechal těsně před odchodem do kabin vyloučit.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Netrvalo to dlouho a Lvi z Terangy dokázali využít početní převahu ve svůj prospěch. V 52. minutě se dostal Camara za obranu soupeře a přízemní střelou zakončil k levé tyči. O několik minut později mohl Habib Diallo navýšit vedení svého celku po velké chybě v rozehrávce, zblízka ale gambijského gólmana překonat nedokázal.

Baboucarr Gaye se vyznamenal skvělým zákrokem i v 72. minutě proti ráně Nicolase Jacksona, který rovněž pálil z nebezpečné pozice blízko branky. V závěru přidal svou druhou trefu krásnou dalekonosnou střelou přímo do šibenice Camara.

Kamerun – Guinea 1:1

Po odehrané desetiminutovce se radovali z první branky hráči Guineji. Oliver Kemen nedokázal pod tlakem odkopnout míč do bezpečí, naopak ho poslal přesně do nohy Mohameda Baya, který se z jednoduché pozice nemýlil.

Stát střední Afriky měl sice po obdržené brance výraznou převahu ve statistice držení míče, vytvořit si výraznější šanci mu ale dělalo velký problém. V závěru první půle se však prohřešil Kamano, za což byl oceněn červenou kartou. Musel tak předčasně opustit hrací plochu, čímž zvýšil šance svého do té doby nevýrazného soupeře.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

A Nezkrotní lvi využili početní převahy rychle po změně stran. Magri vyskočil nejvýše a hlavičkou o zem překonal bezmocného Ibrahima Koného. V následujících minutách se Kamerunci dostali do několika zakončení, žádné z nich však nemělo potřebné parametry, Georges-Kevin N'Koudou i Olivier Ntcham totiž poslali své pokusy ze střední vzdálenosti výrazně nad brankovou konstrukci.

V závěru mohl dokonat obrat Karl Toko Ekambi, proti jeho střele z hranice penaltového puntíku však vytáhl skvělý zákrok Koné.

Alžírsko – Angola 1:1

První vážnější zakončení diváci viděli v deváté minutě. Youcef Belaili se rozhodl vyzkoušet štěstí z hranice pokutového území, Neblú však proti jeho střele předvedl jistý zákrok. O 10 minut později už se Pouštní lišky prosadily. Belaili poslal skvělou přihrávku vzduchem za obranu, k míči se dostal Bounedjah, který ranou k pravé tyči poprvé rozvlnil síť.

Alžírský útočník si mohl o několik minut později připsat naprosto výstavní trefu nůžkami, jenže k jeho smůle jí předcházel těsný ofsajd. Belaili měl v úplném závěru první půle možnost navýšit vedení svého týmu, střela, kterou vyslal z hranice pokutového území, ale pouze prosvištěla kolem pravé tyče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po změně stran se hrálo především mezi šestnáctkami a nebylo k vidění mnoho brankových příležitostí. To se ovšem změnilo v 66. minutě poté, co Nabil Bentaleb fauloval ve vlastním vápně, a nabídl tak Antilopám pokutový kop.

Jeho exekuce se ujal Mabululu, jenž trefil břevno, od kterého se míč odrazil za brankovou čáru. V úplném závěru mohl rozhodnout z volného přímého kopu Rijád Mahriz, proti jeho ráně se však vyznamenal skvělým zákrokem Neblú.

Kompletní výsledky šampionátu