Bundesliga slibuje napínavé poslední kolo: Kdo získá titul a kdo sestoupí?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bundesliga slibuje napínavé poslední kolo: Kdo získá titul a kdo sestoupí?
Dokáže Borussia Dortmund ukončit hegemonii Bayernu Mnichov?
Dokáže Borussia Dortmund ukončit hegemonii Bayernu Mnichov?
AFP
Všech 18 týmů vyrazí do akce v německé Bundeslize v sobotu od 15:30. Poslední hrací den soutěže přinese nejen rozuzlení toho, kdo získá titul a kdo si zahraje poháry, ale také toho, kdo se rozloučí s prvoligovou příslušností a kdo se bude po 34. kole ještě muset o udržení porvat v baráži?

V čele tabulky se nachází Borussia Dortmund, té stačí k zisku trofeje pro mistra Německa udělat poslední krok – porazit Mohuč. Na opačném konci ligového pořadníku má už jistý osud berlínská Hertha, většina týmů soutěže má však stále o co hrát.

Titul pro BVB?

Dortmund (70 bodů) čeká na titul ligového mistra už 11 let, zatímco Bayern (68 bodů) dominuje Bundeslize bez větších obtíží už 10 sezon. Nyní se však zdá, že mnichovský tým svůj trůn přepustí novému králi soutěže. Pokud tým Edina Terziče doma s Mohučí vyhraje, stane se podeváté v historii německým mistrem a dotáhne se na historickou bilanci Norimberku.

Aby se tak stalo, musí si Dortmund udržet formu, kterou předváděl v posledních třech zápasech. S dohromady 14 góly vstřelenými Wolfsburgu, Gladbachu a Augsburgu je porúrský klub odhodlán titul získat. Nesmí se však zaseknout, jako když na konci dubna remizoval v Bochumi. V posledních týdnech BVB ztratilo body na hřištích Stuttgartu a Schalke, přičemž pokaždé se hrálo nerozhodně. Výsledky ho mohou mrzet o to víc, že jinak by už žlutočerní byli korunováni mistry. Ale na tom nezáleží, osud mají ve svých rukou a pokud zvítězí, dopřejou svým fanouškům velkolepou oslavu.

Pro několikanásobné obhájce titulu je konec sezony více než ošemetný. Po ztrátě bodů proti Lipsku, Mohuči a Hoffenheimu se očekávalo, že Thomas Tuchel si povede lépe než Julian Nagelsmann, ale zatím se tak neděje. Neúspěch však rozhodně není jen jeho vinou. A ať už se v zákulisí poslední měsíce dělo cokoli, Bavoři potřebují v Kolíně nad Rýnem vyhrát, ale RheinEnergieStadion není pro soupeře příliš přívětivou destinací.

Boj o pohárovou Evropu

Jistotu Ligy mistrů už má třetí Lipsko. Dále se ale v tabulce nachází čtyři kluby, které bojují o tři evropská místa.

Wolfsburg (49 bodů), který je v letošní sezoně poměrně nekonzistentní – ale pod vedením Nika Kovače zajímavý – může stále doufat v šesté místo, které je spojeno s kvalifikací do Evropské konferenční ligy a které momentálně okupuje Bayer Leverkusen (50 bodů). Vlci hostí již s jistotou sestupující Hertu. Jinými slovy, vítězství vypadá více než dosažitelně. Ve Volkswagen Areně mají domácí navíc na kontě dvě výhry za sebou.

Co se týče Leverkusenu, svěřenci Xabiho Alonsa cestují do Bochumi, aby si zajistili právě šestou příčku. Stačí jim k tomu výhra a taktéž není pochyb o tom, že je to zvládnutelný úkol. Nicméně od jejich poslední výhry už uplynul téměř měsíc. Po vypadnutí z pohárové Evropy už navíc nemají jinou možnost, jak si kvalifikaci zajistit a čeká je tedy klíčový duel.

Napínavý je také další souboj, který se nepřímo odehrává už několik týdnů – jeho aktéry jsou Union Berlín a Freiburg. Oba týmy by si zasloužily postup do příštího ročníku Ligy mistrů, Lipsko jim však jedno místo vyfouklo. Po 33 kolech má lepší postavení v tabulce Union (59 bodů), a to díky lepšímu skóre.

Berlíňané hostí Werder Brémy, který už nemá o co hrát, ale přesto se zdá, že je s blížícím se koncem sezony na kolenou. Je tedy ideální čas na to, aby si odvezli všechny tři body. Naproti tomu tým Christiana Streicha cestuje do Frankfurtu.

Boj o přežití

Co se týče boje o sestup, ještě není rozhodnuto o obsazení dvou míst: 17. (přímý sestup) a 16. (play off o sestup). Na poslední 18. příčce se nachází Hertha Berlín, která na předposlední Schalke ztrácí už nedosažitelných pět bodů.

Schalke (31 bodů) cestuje do Lipska s nadějí, že se mu podaří vybojovat posun alespoň o jednu pozici. Proti třetímu celku ligy to ale bude mít složité. Nicméně svěřenci Marca Roseho nemají o co hrát a mohou se už těšit na dovolenou. Šance se tak klubu, v němž působí Alex Král, nabízí.

Před ním umístěná Bochum (32 bodů) vyzve pro změnu Bayer Leverkusen. Bohužel pro modrobílý klub, jeho soupeř potřebuje také každý bod a je tak těžké si představit, že by VfL vybojovalo remízu, nebo dokonce výhru.

Bundesligový program.
Livesport

Na 15. místě se nachází Stuttgart (32 bodů), který má stejný počet bodů jako Bochum, ale mnohem lepší brankový rozdíl. Svěřenci Sebastiana Hoenesse budou chtít navázat na skvělou výhru 4:1 v Mohuči z minulé neděle. VfB hostí Hoffenheim, který je díky své nedávné skvělé formě na 99 % nahoře a bude doufat, že si zajistí remízu, aby mohl slavit záchranu. Stuttgart bude stejně jako loni hrát o přežití před domácími fanoušky a doufat ve stejně pozitivní výsledek.

Nakonec tu máme Augsburg (34 bodů), který stále není z nejhoršího venku. Aktuálně 14. tým soutěže pod vedením Enrica Maassena se týden po týdnu propadá. Jelikož je jeho přežití vážně ohroženo, bude muset v Borussia-Parku tvrdě bojovat. Mönchengladbach už nemá o co hrát, ale před svými fanoušky bude chtít zakončit sezonu co nejlépe.

Kompletní program posledního kola Bundesligy