Hráč měsíce očima analytiků: Victor Boniface. Nigerijec drží Leverkusen v čele Bundesligy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč měsíce očima analytiků: Victor Boniface. Nigerijec drží Leverkusen v čele Bundesligy

Boniface se rychle stal neochvějnou jedničkou útoku Leverkusenu.
Boniface se rychle stal neochvějnou jedničkou útoku Leverkusenu.Profimedia
Ještě před měsícem ho znal málokdo, teď se jej bojí všichni obránci v Německu. Nigerijský kanonýr Victor Boniface (22) vyletěl v dresu Leverkusenu jako kometa. Za posledních 14 měsíců stihl přestup z norského Bodö/Glimt, povedené angažmá v belgickém Royale Union SG i stěhování do Bundesligy, kde jako hráč aktuálně vedoucího Leverkusenu vstřelil už šest branek a navrch přidal dvě gólové přihrávky. V září zkrátka zářil a stal se Hráčem měsíce, jak jej na základě dat vybrali analytici z české společnosti 11Hacks.

Boniface je zcela stěžejním prvkem zatím výborně fungující ofenzivy Leverkusenu. Tým trenéra Xabiho Alonsa vstřelil během úvodních šesti duelů 20 branek, tedy stejný počet jako Bayern Mnichov. Jeho útočnou sílu potvrzuje také metrika očekávaných branek (xG), která sleduje kvalitu i objem vytvořených střeleckých příležitostí. 

Podle té si Leverkusen udržuje průměr 2,08 očekávaných gólů na zápas, což je třetí nejlepší výsledek právě za Bayernem (2,24) a také Freiburgem (2,11), jehož hráči však v zakončení často selhávají. Z celkového objemu předpokládaných branek Leverkusenu tvoří Bonifaceho šance závratných 47 %. Lépe jsou na tom aktuálně už pouze Jonas Wind (Wolfsburg), Omar Marmoush (Frankfurt) a Loïs Openda (Lipsko), kteří se postarali shodně o 49 % z celkového xG svých týmů.

Aniž by šlo o přímé srovnání, Boniface vytváří na hřišti svým pohybem intenzitu, jakou produkuje třeba liverpoolský Darwin Núňez. Chaos v tom dobrém slova smyslu. Urostlý nigerijský útočník si kupříkladu drží průměr 6,2 střel na zápas. Pro zařazení mezi horních 10 % devítek v těch nejlepších světových ligách přitom stačí průměrně něco málo přes tři pokusy.

Mapa Bofinaceho střel v této sezoně Bundesligy.
Mapa Bofinaceho střel v této sezoně Bundesligy.11Hacks / Livesport

Dobře to ukazuje i srovnání těch nejlepších hráčů v právě probíhající sezoně Bundesligy, v níž si od Bonifaceho drží ostatní útočníci úctyhodný odstup. Trio ve složení Serhou Guirassy, Harry Kane a Tomáš Čvančara se pohybuje okolo 3,5 střely na zápas. S drtivým náskokem vévodí Nigerijec také počtu dotyků s míčem uvnitř soupeřova vápna. Za zápas jich zaznamená průměrně 10, tedy ještě o dva víc než zmíněný Guirassy. Kane je na šesti a třeba Openda na pěti. 

A není překvapením, že podobná mezera mezi Bonifacem a ostatními zeje také v počtu střel, které si vytvoří sám pro sebe, tedy bez předchozí akce spoluhráče. Po šesti kolech je sice takřka jisté, že jeho čísla nebudou v dlouhodobém horizontu tak dominantní, dobře ale vykreslují jeho aktuální rozpoložení a to, jak rychle se dokázal na novou soutěž adaptovat.

Teď to nejdůležitější. Jak kvalitní šance si svou aktivitou vytváří a jak dobrý je ve skutečnosti jeho pohyb ve vápně? Odpověď je jednoznačná. Větší objem kvalitních šancí si zatím vytváří pouze Wind z Wolfsburgu, rozdíl mezi oběma hráči ovšem není velký. Zatímco 24letý Dán je na 0,80 očekávaných brankách na zápas, Boniface dosud zaznamenal 0,76. A při celkovém xG v hodnotě 5,34 vstřelil šest branek.

Bundesliga 2023/24. Osa X = očekávané branky (bez penalt) na zápas, osa Y = průměrný počet střel na zápas.
Bundesliga 2023/24. Osa X = očekávané branky (bez penalt) na zápas, osa Y = průměrný počet střel na zápas.11Hacks / Livesport

Vzhledem k velkému objemu střel a aktivitě ve finální třetině se navíc jeho gólový příspěvek jeví jako dlouhodobě udržitelný. Přestože tabulce střelců Bundesligy vévodí s 10 přesnými zásahy Sehrou Guirassy, je třeba pamatovat na to, že dvojcifernou hranici protnul při pouhých 4 očekávaných brankách a jeho 45 % proměněných střel není dlouhodobě udržitelná frekvence. Boniface se mezi nejlepšími střelci drží i přesto, že proměnil jen 16 % svých pokusů, což je spíše průměrné číslo.

Leverkusen trefil jackpot

Mezi ty nejlepší zakončovatele nepatřil mladý forvard ani během svých předchozích angažmá. V Belgii se při 11 očekávaných gólech trefil devětkrát, zatímco v Norsku jich nastřádal 15 a do branky reálně zapadlo 13 jeho střel. Poměrně vysoký počet pokusů z úhlu nebo mimo šestnáctku, společně s neproměněnými šancemi bude velmi pravděpodobně něčím, čemu už se nevyhne po celý další průběh kariéry.

Například v nedávném ligovém šlágru proti Bayernu se při každé příležitosti neúnavně dral do zakončení, jenže z osmi střel nakonec neproměnil ani jedinou. Zároveň je mu však stále pouze 22 let a prochází velmi turbulentním obdobím kariéry, tudíž je možné, že postupně získá víc klidu. Pokud ne, nejedná se o velký problém, protože se zároveň pravidelně dostává k šancím z těch nejnebezpečnějších centrálních prostorů uvnitř vápna, což je pro hrotového útočníka zcela zásadní dovednost.

Jak v Norsku, tak i v Belgii ukazoval, že má velmi dobrou hru směrem zády k brance, kterou jeho spoluhráči často využívali. Leverkusen tak činí zatím o něco méně a počet Bonifaceho převzetí míče v těchto situacích je podprůměrný. Co se kreativity týče, v uplynulé sezoně ukazoval, že si dokáže seskakovat mezi řady a má dobrý cit pro tvorbu šancí z meziprostorů a především pak z centrálního prostoru v blízkosti vápna. 

V Leverkusenu tolik příležitostí nemá, neboť patří mezi ty nejvýš hrající devítky, i tak už dokázal zaznamenat dvě gólové přihrávky. Jeho výsledky v metrice očekávaných asistencí jsou v rámci ligy nadprůměrné.

Obchodování na trhu s hrotovými útočníky je v současnosti z mnoha důvodů nesmírně obtížné, ale zatím se zdá, že Leverkusen si během přestupového období počínal velmi chytře a plody své investice 21 milionů eur sklízí hned od začátku. I když Boniface stále působí jako neobroušený diamant, do ofenzivně laděného týmu rychle zapadl a v sezoně o sobě dá ještě hodněkrát vědět.