Maďarské hvězdy překonaly Pavlenku a dotáhly Lipsko k obratu. Stuttgart vybojoval remízu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maďarské hvězdy překonaly Pavlenku a dotáhly Lipsko k obratu. Stuttgart vybojoval remízu
Jiří Pavlenka musel skousnout krutou prohru
Jiří Pavlenka musel skousnout krutou prohruAFP
Brémy s Jiřím Pavlenkou v základní sestavě padly ve 32. kole Bundesligy na půdě Lipska 1:2. Skóre otevřel v 70. minutě halfvolejem Leonardo Bittencourt. Stalo se tak krátce poté, co byl Býkům neuznán gól, jemuž v zárodku akce předcházel faul právě na střelce vítězné branky. Saský tým ale krátce před dovršením 90. minuty vyrovnal, když se na úspěšný výlet dopředu vydal stoper Willi Orbán, na něhož navázal v nastavení jeho maďarský krajan Dominik Szoboszlai.

RB Lipsko – Werder Brémy 2:1

Fotbalisté Lipska se nacházeli ve velmi dobré náladě, jelikož v minulém kole porazili v bitvě o Ligu mistrů Freiburg, a potvrdili tak silnou formu v závěru sezony. Z posledních sedmi ligových klání totiž až šestkrát brali tři body a jen jednou padli. Milionářskou soutěž však ani zdaleka neměli zajištěnou, jelikož na páté místo měli náskok pouhého bodu. Býci tak potřebovali nutně doma zvítězit nad Brémami, které naopak dobrou formou neoplývaly, jelikož si za poslední dva měsíce z 12 zápasů připsaly pouze dvě výhry.

V úvodních minutách byli svěřenci Oleho Wernera Býkům více než vyrovnaným soupeřem, Janise Blaswiche v brance domácích ale neprověřili. K prvnímu zakončení mezi tři tyče se tak propracovalo v osmé minutě Lipsko, pokus Amadou Haidary do středu branky zastavil připravený Jiří Pavlenka. Po opatrné úvodní čtvrthodině přeřadili Die Roten Bullen na vyšší rychlostní stupeň a začali hrozit častěji. Lob Timo Wernera zamířil ve 20. minutě nad břevno, střela Konrada Laimera na zadní tyč naopak postrádala potřebnou razanci. Krátce před koncem úvodní půle se pokusil českého brankáře ve službách Werderu překvapit zakončením přímo od rohového praporku Szoboszlai, orazítkoval však pouze vnější část tyče.

S první větší příležitostí po změně stran přispěchal v 55. minutě hostující Romano Schmid, když se na hranici vápna dostal k odraženému míči a svým pokusem jen těsně minul levou tyč. Krátce po hodině hry se brankář Lipska vyznamenal proti střele Marvina Ducksche, kterou zastavil reflexivním zákrokem nohou. Už to vypadalo, že po sérii příležitostí Brém udeří Býci, trefa Christophera Nkunkua ale kvůli faulu neplatila. Překvapivého vedení se tak ujal v 70. minutě Werder, když mezery v obraně Lipska využil Bittencourt. Vyrovnání měl na noze o pouhých sedm minut později Nkunku, jeho střelu ale zneškodnil fantastickým zákrokem Pavlenka. Český brankář odolával nájezdům Die Roten Bullen až do 87. minuty, kdy hlavou vyrovnal Orbán. V infarktovém nastavení rozhodl o výhře domácího celku po druhé asistenci Nkunkua v zápase Szoboszlai.

Lipsko tak další důležitý zápas nakonec zvládlo a opět se přiblížilo Lize mistrů. V dalším kole jej ovšem bude čekat velmi těžký úkol, jelikož se mu 20. května postaví do cesty Bayern. Brémy svedou ve stejný den souboj s Kolínem.  

Stuttgart – Leverkusen 1:1

Od předchozího utkání proti AS provedl trenér Bayeru pět změn v základní sestavě a byli to právě dva noví hráči kteří jako první v šesté minutě zahrozili. Zakroucený centr Kerema Demirbaye však Mitchel Bakker nedokázal usměrnit směrem do brány.

Na konci úvodní desetiminutovky začali přebírat iniciativu domácí Švábové, stejně jako hostům jim však koncovku i centry hatily časté nepřesnosti. Přímé ohrožení bran na obou stranách chybělo, největší šance závěru první půle tak představovaly závary po rohových kopech Stuttgartu, obrana Farmaceutů je však vždy dokázala odvrátit.

Utkání bylo vyrovnané i na vytvořené šance.
Utkání bylo vyrovnané i na vytvořené šance.Opta by Stats Perform

Druhá půle sice hrozila nezáživností, tu ale odmítl již po deseti minutách penaltovým zákrokem Palacios. K míči se postavil Guirassy a ranou do středu brány si vychutnal gólmana Lukáše Hradeckého. Na trávníku se poté začalo přiostřovat a hlavní rozhodčí se rozhodně nenudil. V 67. minutě pak po konzultaci s videorozhodčím nařídil penaltu i na druhé straně hřiště, kterou proměnil dřívější hříšník Palacios.

Zápas v závěru nabral obrovské tempo, ve velké šanci se ocitl domácí Josha Vagnoman po rohovém kopu, jeho hlavička ovšem postrádala přesnost. Za hlavu se pak o chvíli později chytal Edmond Tapsoba, v pádu totiž mířil z malého vápna pouze vysoko nad. Na poslední minuty se na hřistě dostal i Hložek, ani on už ale nedokázal strhnout utkání ve prospěch svého týmu.

Tabulka Bundesligy