Mašinu z Leverkusenu nevykolejila ani výborná forma Heidenheimu, důležitou výhru bere Mohuč

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mašinu z Leverkusenu nevykolejila ani výborná forma Heidenheimu, důležitou výhru bere Mohuč
Prvním úspěšným střelcem Bayeru byl Frimpong.
Prvním úspěšným střelcem Bayeru byl Frimpong.AFP
Bayer Leverkusen vyhrál ve 22. kole německé Bundesligy na hřišti Heidenheimu 2:1. V souboji dvou ve formě hrajících celků měl navrch lídr soutěže, který zvýšil náskok na druhý Bayern už na osm bodů. Střelcem úvodní branky se stal Jeremie Frimpong (23), jehož v závěru doplnil nakonec vítěznou trefou Amine Adli (23). V základní sestavě hostů se objevil také Patrik Schick (28), který odehrál 74 minut. Důležité body slaví Mohuč, která porazila Augsburg 1:0.

Darmstadt – Stuttgart 1:2

Hned zkraje utkání mohl klid na kopačky favorita přinést Chris Führich, jeho tvrdou ránu však pohotovým zákrokem zneškodnil Marcel Schuhen. Ve 14. minutě dal Guirassy na neúspěch svého týmového kolegy zapomenout. Po rohovém kopu nedokázala defenziva Darmstadtu odvrátit míč do bezpečí, čehož využil právě guinejský snajpr, který se v pokutovém území nejlépe zorientoval a hlavou dopravil balon za záda Schuhena.

Vyrovnání přišlo hned vzápětí. Nicméně ještě předtím zahrál ve vápně rukou Sebastian Polter a trefu Marvina Mehlema nakonec rozhodčí po zhlédnutí videa neuznal. Dobře rozehraný zápas zkomplikoval hostům krátce před odchodem do šaten Pascal Stenzel, jenž musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

K oživení ofenzivního snažení domácích přispělo až jejich poločasové střídání. Nebezpečnou střelou se prezentoval Julian Justvan, nicméně Fabian Bredlow jeho pokus dokázal zlikvidovat. Vyrazil jej ovšem pouze před sebe, ani Luca Pfeiffer se ale z dorážky nesetkal s úspěchem. Justvan byl aktivní i nadále a centrem ideálních parametrů našel prostor, v němž se pohyboval Polter.

Vytáhlý německý útočník byl však poctivě bráněný, a hlavičkoval tak pouze mimo tři tyče. V nastaveném čase přidal pojistku Dahoud. Tento gól se nakonec ukázal jako vítězný, protože Aaron Seydel pálil o chvíli později z hranice šestnáctky přesně do šibenice.

Heidenheim – Leverkusen 1:2

Úvod zápasu nenabídl příliš záživný fotbal. Leverkusen měl sice územní převahu, ale žádnou velkou šanci si nepřipravil. Náznak gólové příležitosti mohli diváci postřehnout při akci, kdy se na levé straně uvolnil Schick, proti českému kanonýrovi ovšem včas vyběhl Kevin Müller a znemožnil mu zakončit.

Až v samotném závěru prvního poločasu našel Adli přihrávkou z levého kraje velkého vápna na druhé straně volného Frimponga, který tečovanou střelou otevřel skóre.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Druhá půle odstartovala velmi podobně jako ta předchozí, málo šancí, žádná překvapivá akce. To se ale v průběhu utkání začalo měnit. V 58. minutě vypálil z velké dálky Nikola Dovedan a prověřil gólmana Lukáše Hradeckého. O chvíli později se krásně protáhl k zakončení Frimpong, ovšem těsně minul levou tyč.

V 78. minutě se po rychlé kombinaci Frimponga s Borjou Iglesiasem zakončoval z hranice malého vápna Florian Wirtz, ale napálil pouze břevno. Zanedlouho už se hosté dočkali. Právě Wirtz načasoval pěknou průnikovou přihrávku, kterou dostal do velké šance Adliho, jenž si zkušeně položil Müllera a s přehledem zvýšil.

Schick odehrál 74 minut.
Schick odehrál 74 minut.Opta by Stats Perform

Nováček soutěže ale zápas zdramatizoval. Po standardní situaci se k hlavičce dostal Dovedan, který vracel míč před bránu, kam vyskočil Marvin Pieringer a hlavou poslal balon do sítě. Srovnat už se ale domácím nepodařilo.

Hoffenheim – Union Berlín 0:1

Hned ve druhé minutě mohl úsměvy hostujících fanoušků zmrazit Ihlas Bebou, jehož rána skončila po skrumáži ve vápně na tyči. Branková konstrukce zvonila i na druhé straně, když zcela osamocený Benedict Hollerbach nezachoval ve stoprocentní šanci chladnou hlavu.

Přibližně 10 minut před pauzou pak z kotle fanoušků Unionu přilétly na plac tenisové míčky, čímž příznivci hostí opět poukázali na nespokojenost s možným vstupem zahraničních investorů. V závěru úvodní půle viděl druhou žlutou kartu značně podrážděný Stanley Nsoki. Stejně však dopadl v šesté minutě dlouhého nastavení i Kevin Volland.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po návratu ze šaten se hráči opět vrátili k fotbalu. Zajímavou střelou se prezentoval Anton Stach, jehož přízemní pokus zlikvidoval mohutným skokem k tyči Frederik Rönnow. V 73. minutě pak rozvlnil síť domácí Maximilian Beier, k jeho smůle to ale byla jen ta boční.

V závěru zápasu pak předvedl velmi sebevědomý průnik z levé strany Yorbe Vertessen. Jeho zpětná přihrávka našla Brendena Aaronsona, který svou následnou střelu umístil nechytatelně do protipohybu gólmana.

Mohuč – Augsburg 1:0

Domácí se mohli prosadit již ve druhé minutě, kdy se rakouský forvard Karim Onisiwo ocitl sám na penaltovém puntíku, ve veliké šanci však selhal a minul pravou tyč. Obrovská šance přišla sedm minut před koncem poločasu, Jae-Sung Lee zůstal ve vápně favorita nepochopitelně volný a technickou ranou rozezvučel břevno.

Chyby domácí defenzivy se nahromadily ve 44. minutě, kdy se Sepp van den Berg po volném kopu stal králem vápna a hlavičkou rozvlnil síť hostujícího celku. Nastavený čas přinesl pokutový kop, který po faulu exmohučského Finna Dahmena doporučil videorozhodčí. Gól do šatny ovšem nepřišel, Amiri napálil míč do tyče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Fanouškům FC Augsburg se dosavadní průběh mače vůbec nelíbil, v 51. minutě zasypali hřiště tenisovými míčky a hra musela být na dlouhé minuty přerušena. Ani tato pauza svěřencům Jesse Thorupa nepomohla, v 70. minutě naopak mohla Mohuč nafouknout svůj polštář, pohotovou ránu Anthonyho Caciho však Dahmen dokázal zlikvidovat.

Závěr zápasu již příliš divácky atraktivní nebyl, snad i proto zvolil Mads Pedersen velmi ostrý skluz do soupeře, kterým si zajistil možnost předčasného odchodu do sprch.

Wolfsburg – Dortmund 1:1

Z úvodní trefy se radovali zanedlouho hosté. Po parádní přihrávce za obranu procpal Marco Reus míč až k nejlepšímu střelci týmu Niclasi Füllkrugovi, jenž jej bez problémů dopravil až do cílové destinace.

Po vstřelené brance hru kontrolovali hráči v černých dresech, přičemž při zakládání akcí velmi často využívali křižných pasů na Juliana Ryersona. V závěru poločasu mohl využít nepozornosti defenzivy Dortmundu Kevin Behrens, šikovným lobem trefil pouze tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po změně stran již poněkolikáté z dálky zakončoval Marcel Sabitzer, tentokrát musel Koen Casteels vyrazit jeho pokus na roh. Po několika přerušeních kvůli protestujícím fanouškům se otěží chopili zelenobílí, kteří navíc byli odměněni trefou střídajícího Gerhardta.

Velkou šanci poté málem připravil Reus, avšak před Julianem Brandtem pohotově zakročil jeden z obránců. V závěru se sice naskytla příležitost na skórování, přihrávka Niklase Süleho před prázdnou bránu byla ovšem příliš prudká, a tak na ni Marcel Sabitzer nedosáhl.

RB Lipsko – Mönchengladbach 2:0

Úvodní minuty nabídly spíše opatrný poznávací fotbal, když si především hráči domácích nahrávali kolem středového kruhu. O to krásnější byla první branka v podání Simonse, jemuž nabil na hranici vápna Yussuf Poulsen a mladý záložník ze vzduchu zavěsil k levé tyči.

Nizozemec měl další velkou šanci v 18. minutě, kdy opět po přihrávce Poulsena pálil z první, tentokrát ale zamířil přímo na gólmana. První poločas se poté nesl v duchu minima šancí a opatrné kombinace.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ani změna stran nepřinesla kýženou atraktivitu, kterou postrádala i úvodní půle. První přesný pokus ve druhém dějství si připsal opět Simons, jehož dalekonosný oblouček byl tentokrát lahůdkou pro gólmana Moritze Nicolase. Záhy však v Red Bull Areně přece jen zavládla gólová radost, když díky zapomenutému Lucovi Netzovi nebyl Lois Openda v ofsajdu, a mohl tak zužitkovat dlouhou přihrávku za obranu lobem přes brankáře.

Další možnost skórovat měl v 73. minutě Benjamin Šeško, jeho ránu z úhlu ale špičkou kopačky vyrazil gólman Nicolas. Závěrečnou šanci na snížení zahodil Jordan Siebatcheu, svou hlavičku totiž nasměroval těsně vedle brankové konstrukce.

Tabulka Bundesligy