Překvapení víkendu podle dat: Wolfsburg a Sevilla mají soupeře, jejichž styl jim nesvědčí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Wolfsburg a Sevilla mají soupeře, jejichž styl jim nesvědčí
Na podzim uspěl v pětibrankové přestřelce Augsburg.
Na podzim uspěl v pětibrankové přestřelce Augsburg.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Livesport Zprávy proto každý pátek přinášejí ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Wolfsburg – Augsburg, sobota 15:30

Hráči Wolfsburgu procházejí dlouhotrvající výsledkovou krizí. Poslední ligovou výhru zaznamenali v polovině prosince proti aktuálně poslednímu Darmstadtu, což znamená, že na plný bodový zisk čekají už 10 kol. Po čtveřici náročných duelů proti Dortmundu, Frankfurtu, Stuttgartu a naposledy Bayeru Leverkusen jsou sázkovými kancelářemi po dlouhé době opět pasováni do role favoritů. Stále před nimi však stojí obrovská výzva.

Herní styl v dobré pohodě hrajícího Augsburgu totiž Vlkům nesvědčí. Dánský trenér hostů Jess Thorup ordinuje svým svěřencům hru ve vysokém bloku s rychlým přechodem do útoku na co možná nejnižší počet přihrávek, nicméně Wolfsburg volné prostory za obranou neumí využít ve svůj prospěch. Což dokládají i data. Z protiútoků nebo represinkových situací si jeho hráči vytvářejí velmi malý objem šancí a zatím z nich vstřelili pouze šest branek, tedy čtvrtý nejnižší počet v Bundeslize.

Wolfsburg je sice bezpochyby týmem plným výborných hlavičkářů, kteří umějí ohrozit branku soupeře, ovšem obrana Augsburgu má potenciál tuhle silnou stránku vynulovat. V úspěšnosti defenzivních hlaviček je totiž v lize čtvrtá nejlepší. Ve finální třetině ji má tým sice podstatně nižší, ovšem v té chvíli přichází na řadu jeho výsostná disciplína, tedy sbírání odražených míčů.

Což je pro hráče z města automobilů další špatná zpráva, protože horší jsou v těchto soubojích v obranné třetině už pouze fotbalisté Borussie Mönchengladbach. V klíčových prostorech okolo vápna navíc budou hostům chybět z důvodu karetních trestů stoper Moritz Jenz společně s defenzivním záložníkem Yannickem Gerhardtem, což je citelné oslabení.

Už v prvním vzájemném utkání na konci října Augsburg viditelně kontroloval hru a vytvářel si výrazně lepší šance, i když to těsná výhra 3:2 na papíře možná úplně nenapovídá. Trenér Niko Kovač má nyní nůž na krku a pro to, aby o víkendu uspěl, bude muset přijít s něčím novým.

FC Sevilla – Celta Vigo, neděle 14:00

V neděli se proti sobě postaví v LaLize celky, které už v právě probíhající sezoně změnily trenéra. Zatímco Quique Sánchez Flores kývl na nabídku vedení Sevilly v polovině prosince, v případě Celty Vigo se jedná o teprve pár dní starou událost. Nástupcem zkušeného Rafaela Beníteze se stal Claudio Giráldez, jemuž se dařilo s třetiligovým rezervním týmem Celty.

Floresova Sevilla se drží na 14. příčce a stále podává velmi nevyrovnané výkony. Před třemi týdny sice podlehla Realu Madrid tím nejtěsnějším možným rozdílem a následně dokázala ve vyrovnaném duelu porazit šestý Real Sociedad, ovšem dobrý dojem si naposledy pokazila remízou na hřišti poslední Almeríe. Zejména proto, že nový kouč stále nevyřešil problémy v defenzivě, jež pod jeho vedením povoluje 1,43 očekávaných branek na zápas, což je ve sledovaném období pátý nejhorší výsledek.

Před Floresovým příchodem měla Sevilla obrovské problémy především se zbytkovou obranou, následkem čehož byla nesmírně zranitelná z protiútoků. Tento neduh se sice od té doby povedlo zlepšit, ovšem brejkově založená Celta bude i přesto obtížným testem. Giráldez má ofenzivní přechody skvěle zvládnuté, a protože nemá na implementování svých nápadů potřebný čas, pravděpodobně se od zavedeného stylu hry příliš neodchýlí.

Co mu jeho premiéru zcela jistě usnadní, budou skvěle organizované standardní situace Celty. Z pohledu dat si z nich lepší šance v soutěži vytvářejí pouze vedoucí Real Madrid a druhá Girona, a to je skvělá vizitka. Sevilla ze standardek přitom inkasovala třetí nejvyšší počet branek po Mallorce a Villarealu.

Utrecht – Nijmegen, neděle 14:30

Utrechtští sice aktuálně drží osmou příčku Eredivisie, která zajišťuje účast v play off o Konferenční ligu, ovšem střed tabulky je nesmírně vyrovnaný a každý bod má ohromnou cenu. A dvojnásob to bude platit ve víkendovém měření sil proti šestému Nijmegenu, o jehož síle se parta okolo zkušeného lodivoda Rona Janse přesvědčila už na sklonku září, kdy mu podlehla výsledkem 0:3.

Snadným soustem nebude Nijmegen ani v roli hostujícího týmu. Formu mají oba soupeři velmi podobnou. Dobrým ukazatelem je třeba metrika očekávaných bodů, která sleduje kvalitu vytvořených i povolených šancí, podle níž si měly oba celky počínaje prosincem připsat takřka totožný bodový zisk. Nijmegen navíc vstřelil ve venkovních zápasech aktuální sezony pátý nejvyšší počet branek a rozhodně nepřijede pouze bránit.

Nejen, že si dokáže pravidelně vytvářet velké množství šancí z postupného útoku a dostávat se ke střelám z kombinací po zemi, ale v případě potřeby umí zahrozit i z centrů. A tuto strategii patrně uplatní proti Utrechtu, který je ve vzduchu spíš průměrný a z centrů v krajních prostorech pravidelně dovoluje nebezpečné šance. Navíc bude Nijmegen zcela jistě dominovat ve sbírání odražených míčů, tudíž je dost možné, že v určitých fázích zápasu přišpendlí Utrecht v obranné třetině a povede se mu skórovat.